Πε. Μάι 19th, 2022

Υδροστρόβιλος χτύπησε τη Λέσβο προκαλώντας τεράστιες ζημιές – «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» (video-εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σαν από θαύμα δεν υπήρξαν σήμερα το πρωί θύματα στη Λέσβο, που χτυπήθηκε άσχημα από υδροστρόβιλο.

Επί δύο σχεδόν ώρες, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8, θυελλώδεις άνεμοι και βροχή σάρωσαν το νησί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Έπεσαν δεκάδες δένδρα κάθε λογής σε κτήματα, αλλά και μέσα σε χωριά και κωμοπόλεις. Παρασύρθηκαν στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, ενώ καταπλακώθηκε και άγνωστος ακόμα αριθμός αυτοκινήτων.


© INTIME NEWS/ΜΥΖΙΚΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Ιδιαίτερα έντονο το χτύπημα από τους ανέμους στην κωμόπολη της Καλλονής και πλέον χαρακτηριστικό της έντασης το ξερίζωμα υπεραιωνόβιου πλάτανου μέσα στην αυλή του προσκυνήματος του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού.

Ο πλάτανος αυτός συνδέεται με το παραδοσιακό επί αιώνες πανηγύρι της Λέσβου, αυτό της Κυριακής τον Μυροφόρων, και με το μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια έθιμο της σφαγής του ταύρου για το παραδοσιακό γεύμα των δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών. Αυτός ο πλάτανος ξεριζώθηκε και έπεσε βορειοανατολικά του ναού, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Φωτογραφία: stonisi.gr

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας της δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραλιακοί οικισμοί και κυρίως η Σκάλα Καλλονής, η Σκάλα Πολιχνίτου, η Πέτρα, η Άναξος, ο Μόλυβος και αλλού, όπου είχαν ανοίξει παραθαλάσσια καταστήματα, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά υπήρξαν πολύ μεγάλες ζημιές στις υπαίθριες εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό τους.

 © INTIME NEWS/ΜΥΖΙΚΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Λίγο καλύτερη η κατάσταση στον Δήμο Μυτιλήνης. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος αναφέρεται σε πολλές πτώσεις δένδρων και σε άλλες ζημιές.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα σχολεία της δυτικής Λέσβου σήμερα παρέμειναν κλειστά με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου υπέβαλε αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: stonisi.gr, iefimerida.gr