Τρ. Ιούν 18th, 2024

Υποχώρησε σημαντικά το ιικό φορτίο – Άρση Μέτρων: Όσα ισχύουν από το Σάββατο 12 Ιουνίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Tα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιώνονται σταθερά σε συνδυασμό με τον ρυθμό εμβολιασμού και η μείωση του ιικού φορτίου σε όλη τη χώρα, επιτρέπει νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Χαρδαλιάς την υποχώρηση ιικού φορτίου ειδικά σε 24 περιοχές της χώρας, εκ των οποίων οι 16,  (βόρειος τομέας Αθηνών, Βοιωτία, Θεσσαλονίκη, Αχαία, Εύβοια, Σύρος, Άνδρος και Κάλυμνος) το επίπεδο ετοιμότητας πέφτει στο κίτρινο από το πορτοκαλί.

‘Αλλες οκτώ περιφερειακές ενότητες μεταξύ αυτών Πρέβεζας, Σάμου, Ευρυτανίας, Λευκάδας, Θάσου, Λήμνου, πέφτουν επίπεδο από το κίτρινο στο πράσινο.

Ωστόσο η Περιφερειακή Ενότητα Κω ανεβαίνει επίπεδο στο 3 – πορτοκαλί.

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Πιο αργά η απαγόρευση κυκλοφορίας

‘Oπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 06.00, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 1:30 από τις 12:30 . Επίσης:

  • Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση, μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

Σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας 15 ημε΄ρων για οποιαδήποτε δεύτερη παρ΄΄αβαση.

  • Επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους.
  • Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 06.00 το πρωί :

  • Επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  • Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία για όλους τους μαθητές και υποχρέωση διεξαγωγής self ή rapid test μια φορά την εβδομάδα.
  • Επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

  • Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού με την τήρηση σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων
  • Στις Λαϊκές αγορές η απόσταση εκατέρωθεν πάγκων πώλησης θα είναι 1 μέτρο