Δε. Ιούν 17th, 2024

Φθιώτιδος Συμεών: «Όποιος αγαπά, πέφτει στα πόδια αυτού που αγαπά»

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Ο Χριστός δεσμεύεται ότι, όπου και αν κηρυχθεί το Ευαγγέλιο, σε όλο τον κόσμο, παντού θα διατρανωθεί αυτό που έπραξε αυτή η γυναίκα, για να το μάθει και να το διδαχθεί όλος ο κόσμος.

Αυτές τις ημέρες ο Κύριος μας φέρνει μπροστά μας σπουδαίες, κορυφαίες γυναίκες, όχι σπουδαίες με τα μάτια του κόσμου, του προσωρινού και μάταιου, αλλά σπουδαίες σύμφωνα με τον πνευματικό κόσμο, που έχει μέσα του Θεό. Μας προβάλλει διάφορες γυναίκες κουρασμένες από την αμαρτία και τα βάσανα αυτής της ζωής.

Γυναίκες, οι οποίες δεν ζούσαν με το τι θα πει ο κόσμος, οι οποίες έζησαν και αγάπησαν τον Χριστό και έζησαν με την λαχτάρα, ο εσωτερικός τους κόσμος να γεμίσει νόημα και ελπίδα, να γεμίσει Χριστό.

Αν δεν έχεις αγαπήσει, πως θα καταλάβεις την αγάπη; Όποιος αγαπά πέφτει στα πόδια αυτού που αγαπά. Αυτήν την λαχτάρα της αληθινής αγάπης μάς φέρνει ο Χριστός μπροστά μας. Καθώς πορευόμαστε προς το Άγιο Πάσχα, η Αγία μας Εκκλησία μας φέρνει μπροστά μας τα πρόσωπα αυτά που μας ανοίγουν και μας φανερώνουν την αληθινή αγάπη. Έρχονται να μας πουν ότι η αληθινή αγάπη δεν μετριέται με ζυγαριές, αλλά η αληθινή αγάπη είναι προσφορά, είναι δόσιμο, είναι η διάθεση να πέσεις στα πόδια του άλλου, να χύσεις τα δάκρυά σου για αυτόν που αγαπάς.

Αυτή είναι η πρόσκληση και η πρόκληση αυτών ημερών, αλλά και η μεγάλη δυνατότητα να μπούμε σε μια άλλη προοπτική αγάπης, μιας αγάπης πιο ελεύθερης, ποιο εκφραστικής, λυτρωτικής και λυτρωτικής».

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ενορία του Αγίου Αθανασίου Μύλων Πελασγίας, το οποίο ευρίσκεται στην σκιά της Θεοσκεπάστου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Μύλων Πελασγίας, όπου οι λιγοστοί κάτοικοι και οι πολλοί επισκέπτες, επεφύλαξαν στον Σεβασμιώτατο θερμή και εγκάρδια υποδοχή.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου παρουσία και πιστών της Πελασγίας και της ευρύτερης περιοχής.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον σεβάσμιο Ιερέα του χωριού π. Χρήστο Σταματόπουλο, για την γεμάτη καλοσύνη και αρχοντική αγάπη υποδοχή, την οποία επεφύλαξε, για την τιμητική του προσφώνηση και αναφέρθηκε στο σπουδαίο Μυστήριο του Ευχελαίου, με το οποίο η Εκκλησία μας προετοιμάζει και μας ενισχύει προετοιμάζοντας μας για το Άγιο Πάσχα.

Ο κ. Συμεών για μία ακόμη φορά, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία του Πάσχα στο χωριό και απευθυνόμενος στους επισκέπτες και ειδικά στα μικρά παιδιά, τους παρότρυνε να ζουν την κάθε στιγμή στο χωριό, τα έθιμα και τις παραδόσεις, γιατί έχουν μεγάλη σημασία για την πορεία της ζωής τους.

Ακολούθως ο κ. Συμεών μετέβη στο χωριό Βαθύκοιλο πλησίον της παραθαλάσσιας κωμοπόλεως της Γλύφας Φθιώτιδος, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νιπτήρος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Μυστήριο των Αχράντων Παθών του Κυρίου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το Μυστήριο της αγάπης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μας μυσταγωγεί στην αγάπη, στην πραγματική αγάπη, στο μυστήριο της αγάπης, το οποίο είναι δραματικό και το οποίο εμπεριέχει μέσα της όχι μόνο ηδονή, αλλά και οδύνη, όχι μόνο απόλαυση αλλά και πόνο, όχι μόνο αφοσίωση, αλλά και επιπολαιότητα, όχι μόνο στιβαρότητα, αλλά και αστάθεια.

Ο Χριστός μας αποκαλεί φίλους. «Ὦ φίλοι, ὁρᾶτε, μηδεὶς ὑμᾶς χωρίσει μου φόβος». Δείτε, μας λέει ο Κύριος, το μυστήριο της αγάπης, για να μάθετε να αγαπάτε και να αγαπιέστε, για να μάθετε να ξεχωρίζετε την αληθινή από την ψεύτικη αγάπη.

Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο στις ανθρώπινες σχέσεις, γιατί εμείς οι άνθρωποι πάσχουμε στο να αγαπάμε αληθινά και στο να αγαπιόμαστε πραγματικά.

Και η άρνηση ακόμη εμπεριέχεται στην αληθινή αγάπη, γιατί η αγάπη είναι πορεία,είναι κλίμακα και μπορεί να περνάει μέσα και από προδοσίες, μέσα και από αρνήσεις, μέσα και από δύσκολες στιγμές και καταστάσεις.

Πολλές φορές η αγάπη μπορεί να κουβαλάει και πολύ μίσος μέσα της, αλλά και ένα φαινομενικό μίσος, μπορεί να κρύβει μεγάλη αγάπη.

Ο Πέτρος πρόδωσε τον Κύριο αλλά μέσα του τον αγαπούσε, ενώ ο Ιούδας, τον πρόδωσε και δεν τον αγαπούσε, γιατί αγαπούσε μόνο τον εαυτό του.

Πόσο ανάγκη έχουμε στην ζωή μας από αληθινή αγάπη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αληθινή αγάπη δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Η αγάπη εκφράζεται μέσα από τις δυσκολίες, μέσα από την ανασφάλεια. Ο μεγάλος εχθρός της αγάπης είναι ο φόβος. Όποιος φοβάται δεν μπορεί να αγαπήσει. Όταν πονάς, μαθαίνεις να αγαπάς, όταν χάνεις μαθαίνεις να κερδίζεις.

Κορύφωση της αγάπης είναι ο σταυρός του Χριστού. Αυτό είναι το Μυστήριο των Αχράντων Παθών, το Μυστήριο της σαρκωμένης και ματωμένης αγάπης, το Μυστήριο του Χριστού».