Πε. Ιούλ 25th, 2024

Φυλακές Κορίνθου: Οι αποκαλύψεις βαρυποινίτη που απέδρασε στέλνουν στη φυλακή τρεις σωφρονιστικούς

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον Κορυδαλλό, όχι ως εργαζόμενοι αλλά ως κρατούμενοι, βρίσκονται από χθες τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής Κορίνθου. Κατηγορούνται ότι συμφώνησαν να εισπράξουν 60.000 ευρώ προκειμένου να διευκολύνουν την απόδραση κρατουμένου, ο οποίος πράγματι κατάφερε προσωρινά να βγει από τη φυλακή, το μεσημέρι της 11ης Νοεμβρίου. Οι τρεις υπάλληλοι ολοκλήρωσαν χθες τα ξημερώματα τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος τελικά διέταξε την προφυλάκισή τους. Η ποινική δίωξη εις βάρος τους πάντως βασίζεται εξ ολοκλήρου στις καταθέσεις – μαρτυρίες του δραπέτη και της εν διαστάσει συζύγου του. Στοιχείο που, σύμφωνα με την υπεράσπιση και το περιβάλλον των τριών κατηγορουμένων, θέτει εν αμφιβόλω το σύνολο της δικογραφίας που σχημάτισε για την υπόθεση η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 45χρονος κρατούμενος Δ.Π. οδηγήθηκε στη φυλακή το 2020 κατηγορούμενος για απάτες που διέπραξε το διάστημα που λειτουργούσε μάντρα πώλησης αυτοκινήτων στην περιοχή της Κορίνθου. Κατάφερε να αποδράσει την 11η Νοεμβρίου και τέσσερις ημέρες αργότερα συνελήφθη σε νοικιασμένο διαμέρισμα στην περιοχή της Αττικής από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.

Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που ακολούθησε για τις συνθήκες της απόδρασης, ο 45χρονος κατέθεσε ότι πλήρωσε 30.000 ευρώ στον αρχιφύλακα της Κορίνθου και δύο ακόμα υπαλλήλους προκειμένου να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Αλλες 30.000 ευρώ θα τους κατέβαλλε μετά την έξοδό του από τη φυλακή.

Στην κατάθεση – καταγγελία του στους «Αδιάφθορους» ο 45χρονος περιέγραψε ότι στο διάστημα της κράτησής του είχε πληρώσει μικρότερα ποσά της τάξης των 1.000 ευρώ προκειμένου οι υπάλληλοι να τον προμηθεύσουν με κινητό τηλέφωνο και να τον βάλουν στα μεροκάματα. Για την απόδραση είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στις 9 Νοεμβρίου ο Κ. μου είπε ότι έχει κανονίσει τη δουλειά της απόδρασής μου και ότι όλη η δουλειά θα κοστίσει 60.000 ευρώ. Δεδομένου ότι τα χρήματα ήταν πάρα πολλά και ήθελα να είμαι σίγουρος ότι δεν θα μου τα πάρει χωρίς να με βοηθήσει, μου πρότεινε να του δώσω αρχικά 30.000 ευρώ και μόλις καταφέρω να αποδράσω να του δώσω τα υπόλοιπα».

Είπε ακόμα ότι την παράδοση των χρημάτων έκανε η σύζυγός του, σε άτομο στο Βραχάτι. Για τη στιγμή της απόδρασης κατέθεσε: «Ο Κ… φορώντας τη μάσκα του και με κατεβασμένο το κεφάλι προς το έδαφος μου είπε χαμογελώντας: “Καλά να περάσεις, προσοχή μεγάλη. Μετά τις 3 μ.μ. σηκώνεσαι όρθιος από εκεί που είσαι γυρίζω την πλάτη μου και πατάς το μπουτόν”».

Αρμόδιοι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν σχετικά είπαν στην «kathimerini.gr» ότι πράγματι ο 45χρονος κατάφερε να αποδράσει ανοίγοντας την κεντρική πύλη των φυλακών, τη στιγμή που οι δύο από τους τρεις υπαλλήλους είχαν απομακρυνθεί από το θυρωρείο, ενώ ο τρίτος είχε φροντίσει να έχει γυρισμένη την πλάτη του. Την αφήγηση του 45χρονου επανέλαβε σε γενικές γραμμές και η εν διαστάσει σύζυγός του.

Αλλες πηγές ενημέρωσης πάντως αμφισβητούν την αξιοπιστία του κρατουμένου – καταγγέλλοντος. Αναφέρουν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα όπως επίσης και ότι και στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε καταγγελίες εις βάρος αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Στο ίδιο πνεύμα, αστυνομικές πηγές κοντά στην υπόθεση αμφισβητούν ότι ο 45χρονος διέθετε ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ, το οποίο συμφώνησε να διαθέσει στους υπαλλήλους της φυλακής για να τον αφήσουν να διαφύγει.