Τε. Ιούν 29th, 2022

Φωτιά Μάνη 2017: Έπαιζαν με τις ανθρώπινες ψυχές και τις περιουσίες για να κάνουν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» οι αξιωματικοί της Π.Υ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μνήμες από την μεγάλη φωτιά σε Κότρωνα και Σκουτάρι στη Μάνη ανασύρει τρία χρόνια μετά εξαιτίας των αποκαλύψεων και του newsit.gr και ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος που είδε το αυτοκίνητο του να τυλίγεται στις φλόγες.

«Εκείνο που παρατήρησα εκείνη την χρονιά από την πρώτη κιόλας στιγμή, από όπου περνούσα, έβλεπα παρατημένες σωλήνες της Πυροσβεστικής. Αυτό μου προξένησε μεγάλη εντύπωση, ενώ την επόμενη μέρα διαπίστωσα ότι υπήρχε κόντρα της Πυροσβεστικής με τον τότε υπουργό. Δυστυχώς όταν έρχονται άλλοι αξιωματικοί σε μια άγνωστη για εκείνους περιοχής για να κάνουν κουμάντο, γίνονται πολλά λάθη. Θα πρέπει ο τοπικός αξιωματικός σε συνεργασία με τον ανώτερο του να κάνουν την δουλειά. Κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά δεν μπορεί να γνωρίζει πως είναι η περιοχή. Αυτή ήταν από τότε η άποψη μου», εξηγεί ο δήμαρχος ανατολικής Μάνης και αποκαλύπτει πως κατάφερε να σωθεί από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το αυτοκίνητο του.

«Πηγαίναμε από τον Κότρωνα προς το Σκουτάρι που ήταν το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο, με αποτέλεσμα να περάσουμε μέσα από τις φλόγες. Ήταν ανοιχτό και το air condition κι έτσι το κακό δεν άργησε να γίνει. Κάλεσα το πυροσβεστικό όχημα από τον Κότρωνα και δεν ήρθε. Τυχαία ήρθε ένα όχημα από το Σκουτάρι, αλλά τι να το κάνεις από την φωτιά του αυτοκινήτου μου εξαιτίας των ανέμων άρπαξε και το βουνό. Είναι ακριβώς όπως σας τα λέω».

Σκέψεις για νομικές κινήσεις: «Είχα πει πως κάτι περίεργο συνέβαινε τότε αλλά τι να το κάνεις, την πλήρωσε για μια ακόμη το δάσος και οι περιουσίες του κόσμου. Εμείς εξετάζουμε το θέμα που έχει προκύψει και θα δούμε πως θα κινηθούμε».

Οι αποκαλύψεις της Καθημερινής 

Στην ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στον ανακριτή ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, ο τέως αρχηγός του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών, με μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες: «Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά… Ετσι παίζεται το παιχνίδι».