Φόρουμ Συνεργασίας Δεξαμενών Σκέψης Κίνας – Ευρώπης – Αμερικής: Διάλογος της Αθήνας 2025 Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, Ελλάδα

korinthosTV
4 Min Read

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις 27 Μαΐου, το Φόρουμ Συνεργασίας Δεξαμενών Σκέψης Κίνας–Ευρώπης–Αμερικής: Διάλογος της Αθήνας 2025 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα της Ελλάδας.

ο χώρος της συνεδρίασης

Η εκδήλωση είχε ως θέμα «Ο Διάλογος των Αρχαίων Πολιτισμών Προάγει την Παγκόσμια Πρόοδο» και συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Κίνας και Παγκόσμιων Σπουδών, το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Κυβέρνησης του Πεκίνου και την Πρωτοβουλία Κίνας–Ευρώπης–Αμερικής. Περισσότεροι από 30 προσκεκλημένοι από την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες συμμετείχαν σε εις βάθος συζητήσεις γύρω από θέματα όπως: «Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βιώσιμη Ανάπτυξη», «Ανταλλαγές Αρχαίων Πολιτισμών και Αμοιβαία Μάθηση», «Το Φως των Αρχαίων Πολιτισμών: Η Ιστορική Κληρονομιά και η Σύγχρονη Καινοτομία του Πεκίνου και της Αθήνας»

Στην τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας κ. Λίνα Μενδώνη, ο Υποδιευθυντής της Κινεζικής Υπηρεσίας Ξένων Εκδόσεων κ. Yu Yunquan, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Lai Bo και ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Νικόλαος Σταμπολίδης. Μέσω βιντεομηνύματος χαιρέτισε επίσης ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Κυβέρνησης του Πεκίνου, κ. Yu Junsheng. Ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του Πολιτιστικού Φόρουμ του Πεκίνου, κ. Chen Wei, παρουσίασε το Φόρουμ. Στην τελετή λήξης μίλησαν ο πρώην πολιτιστικός σύμβουλος του Προέδρου της Ιταλίας, κ. Louis Godart, και ο Διευθυντής του Κέντρου Εθνικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά, κ. Lv Zhou. Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κίνας–Ευρώπης–Αμερικής, Gao Dawei, συντόνισε τη διάσκεψη.

Η κ. Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι οι στοχαστές των αρχαίων φιλοσόφων Κίνας και Ελλάδας έθεσαν τα θεμέλια για το σύγχρονο πολιτικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Κάλεσε για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας βασισμένης σε κοινές αξίες και αμοιβαία οφέλη.

Ο κ. Yu Yunquan ανέφερε ότι η κοινή βάση μεταξύ των κινεζικών και ελληνικών πολιτισμών συνοψίζει τις κοινές αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού. Πρότεινε τη χρήση της παραδοσιακής σοφίας από Κίνα, Ελλάδα και Ευρώπη για την παροχή ιδεολογικών πόρων που θα συμβάλουν στην εξάλειψη των πολέμων και την από κοινού αντιμετώπιση προκλήσεων, εξερευνώντας νέες οδούς συνδυασμού πολιτισμού και τεχνολογίας.

Ο κ. Lai Bo δήλωσε ότι υπό την ηγεσία των δύο χωρών, οι ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών Κίνας και Ελλάδας έχουν αποδώσει καρπούς, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης Ινστιτούτου Κομφούκιος, της οργάνωσης πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, και της ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα πολιτιστικών κειμηλίων. Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ελλάδα στην εκπαίδευση γλωσσών και την ανταλλαγή στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Ο κ. Νικόλαος Σταμπολίδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, προστατεύοντας την ακεραιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο μέλλον, η Κίνα και η Ελλάδα θα ενισχύσουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη διεπιστημονική συνεργασία και την εκπαίδευση του κοινού, προωθώντας τη συνεργασία στην αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων.

Κατά την τελετή λήξης, ο κ. Louis Godart και ο κ. Lv Zhou τόνισαν ότι η προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής από κινεζικούς και ευρωπαϊκούς φορείς είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και στη βιώσιμη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλη εκδήλωση του φόρουμ, η θεματική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο Κεντρικός Άξονας του Πεκίνου – Ένα Αριστούργημα της Ιδανικής Αστικής Τάξης της Κίνας», εγκαινιάστηκε την ίδια ημέρα στην Αθήνα.

Share This Article