Πα. Σεπ 22nd, 2023

Ψηφιακές διευκολύνσεις για την καθημερινότητα την περίοδο της πανδημίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες της χώρας, για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους και όσο ισχύουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν την αποστολή SMS στο 13033 για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον νέο κορονοϊό.

Οι οδηγίες για τη σύνταξη μηνύματος και αποστολή του στο 13033 είναι διαθέσιμες στη σχετική ενότητα του forma.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή SMS στο 13033 δεν έχει χρέωση ενώ τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών δεν διατηρούνται στα μητρώα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Από το περασμένο Σάββατο, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις γίνονται από το κινητό ή τον υπολογιστή μας, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr.

Αφορά μια σειρά από διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα. Στο εξής, θα διεκπεραιώνονται πιλοτικά από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό μας τηλέφωνο χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία.

Το Digital Solidarity, μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πρόσβαση των πολιτών στην εξ’ αποστάσεως εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, μέσω της παροχής δωρεάν ή με χαμηλότερο κόστος ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων από φορείς, ιδιώτες και επιχειρήσεις, αριθμεί πλέον περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και φορείς.

Κοινός στόχος είναι να μπορούν όλοι οι πολίτες να εργάζονται εξ αποστάσεως μέσω της δωρεάν χρήσης προηγμένων και έξυπνων πλατφορμών τηλε-εργασίας, να διαβάζουν εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία δωρεάν στο tablet ή το κινητό τους, να παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου/πανεπιστημίου, μέσα από πλατφόρμες απομακρυσμένης μάθησης και να ψυχαγωγούνται με θεατρικές παραστάσεις, ταινίες, πλατφόρμες παιχνιδιών.

Τέλος, αναγκαία κρίθηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές γιατρούς νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχους επιστημών υγείας.

Το εθελοντικό πρόγραμμα ethelontes.gov.gr απευθύνεται σε όποιον επαγγελματία υγείας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.