Τρ. Μάι 14th, 2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα “Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στις δασικές πυρκαγιές” (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Σύλλογος Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.) & το Ελληνικό Επιστημονικό Κέντρο Εκπαίδευσης Καινοτόμων Προγραμμάτων Ασφάλειας Άμυνας Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ε.Κ.Ε.Α.Α Κ.Κ Π.Π. ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση με θέμα: ” Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ” με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ). Χαιρετισμό με επιστολή έστειλε ο υφυπουργός πολιτισμού και βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Δήμας όπως και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Δημήτριος Πτωχός. Ο κ. Μιχάλης Χάλαρης ως ομιλητής εκ πρώτης ανέλυσε το θέμα εξαιρετικά και απάντησε σε ερωτήματα που αφορούσαν την Πολιτική Προστασία.

Ο Πρόεδρος κ.Γιώργος Καρυώτης στην ομιλία του ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και επισήμανε συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τον ν.4662/2020 “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων” αλλά και την πιστοποιημένη εκπαίδευση από την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας (ΑΠΟΠ) που ακόμα βρίσκεται στον αέρα εδώ και 1,5 χρόνο μετά από την τυπική ιδρυσής της, δίνοντας έμφαση στις παραλείψεις αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί στις εθελοντικές ομάδες και Συλλόγους που ήταν ενταγμένοι ή που θέλουν να ενταχθούν στο μητρώο της ΓΓΠΠ.

Οι προτάσεις είναι: Επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν το νέο Μητρώο εθελοντικών οργανώσεων αλλά και την πιστοποιημένη εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση ενός καταρτισμένου και ποιοτικού προγράμματος σε προκαθορισμένες ημερομηνίες κάθε έτους.

Εκπαίδευση και πιστοποίηση των ομάδων με προτεραιότητα στις ομάδες που δρουν σε περιφέρειες υψηλού κινδύνου και φυσικά να εκπαιδευτούν στις περιοχές τους από κλιμάκιο της ΑΠΟΠ.

Από την στιγμή που θα είναι πιστοποιημένη η εθελοντική ομάδα θα πρέπει να μεριμνήσει το κράτος για την ασφάλιση και την δικαιολογημένη απουσία από την εργασία τους. Θα πρέπει να υπάρξει πλήρη καταγραφή προσωπικού, μέσων, υλικών, αλλά και εκπαίδευσης στα αντικείμενα της Πολιτικής Προστασίας ώστε να είναι γνωστό ανά πάσα ώρα και στιγμή πόσους διαθέσιμους πιστοποιημένους εθελοντές μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε τι αντικείμενο.

Ο εθελοντισμός στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των καταστροφών αποτελεί την δύναμη στα χέρια της κοινωνίας για την αυτοπροστασία της σε καιρούς έλλειψης προσωπικού, και πόρων.

Ο εθελοντισμός πρέπει να ενισχυθεί και ο εθελοντής πρέπει να στηρίζεται πάντοτε και σωστά.

Ο σχεδιασμός στα χαρτιά είναι τις περισσότερες φορές πολύ καλός αλλά στην πράξη απέχει. Τελειώνοντας την ομιλία του είπε πως εάν θέλουμε να παραχθεί σωστό έργο χωρίς τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να εξασφαλιστούν τα παραπάνω.

Ευχή όλων μας για μια ήπια αντιπυρική περίοδο με πολύ λιγότερα μέτωπα και χωρίς απώλειες σε ζωές. Καλή δύναμη. Καλή Ανάσταση στις οικογένειες όλων!!