Δε. Δεκ 11th, 2023

Εκλογές στις 13 Οκτωβρίου 2019 – Ποια σενάρια διακινεί η κυβέρνηση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αμέσως μόλις η ΝΔ, δια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2018, ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει λαϊκή εντολή μετά την έξοδο από το μνημόνιο, σενάρια άρχισαν να διανούνται για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, θα στηθούν κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου του 2019, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε τα σχέδιά του για ολοκλήρωση της θητείας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο.

Πρότεινε, μάλιστα, να διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου του επόμενου έτους, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Αμέσως, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν την ίδια ημέρα και οι βουλευτικές εκλογές.

Δείτε το σκεπτικό του κ. Σκουρλέτη:

«Ενδεχομένως οι δημοτικές εκλογές να “κουμπώσουν” στις 13 Οκτωβρίου του 2019 μαζί με τις Εθνικές. Αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό, όπως διαμορφώνεται ο χάρτης των εκλογών», τόνισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, «οι εθνικές εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι με την συμπλήρωση της τετραετίας.Αυ τό συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία» και «άρα ενδεχομένως να κουμπώσει με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019».

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρότασης για εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη μονοπαραταξιακή λογική στην αυτοδιοίκηση».
Οριστική ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, κατά τον ίδιο, είναι η δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (ήτοι 13/10) του 2019, όμως «δεν πρέπει να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές διότι κάτι τέτοιο νοθεύει το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Γιατί επιμένουν στο 2019

Όσο για τους λόγους που κάνουν την ηγεσία του Μαξίμου να προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση:

Πρώτον, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, μετά την εκπνοή του Μνημονίου θα υπάρχουν περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στο πεδίο άσκησης πολιτικής.

Αυτό σημαίνει – όπως λένε- ότι θα έχουν βελτ ιωθεί περαιτέρω οι δείκτες της οικονομίας και η χώρα θα έχει αποδεσμευθεί από τη σκληρή λιτότητα.

Δεύτερον, εκτιμούν πως όσο περνάει ο καιρός τόσο θα μικραίνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με το σκεπτικό ότι θα βελτιώνεται η καθημερινότητα του κόσμου και ότι η ΝΔ «έχει πιάσει ταβάνι».

Τρίτον, ποντάρουν στην ατζέντα για την καταπολέμηση της διαφθοράς προσδοκώντας ότι υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις με πολύ «ψωμί». Οπότε το βασικό επίδικο που θα τεθεί, θα συνοψίζεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο παλιό διεφθαρμένο καθεστώς αυτών που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, σε σύγκριση με μία κυβέρνηση «καθαρή», όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι.

Και οι μεμονωμένες φωνές που σκέφτονται το 2018
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κάποιες φωνές που αποτελούν μειοψηφία και σκέφτονται να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2018, με το επιχείρημα ότι θα έχει δημιουργηθεί ένα καλό momentum μετά την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα.  Άποψη, όμως, που δεν ενστερνίζεται η πλειοψηφία.

«Ο Οκτώβρης 2018 αποκλείεται για πρόωρες εκλογές» σχολιάζουν  έτερα στελέχη, προσθέτοντας με νόημα ότι αν έκανε ο Τσίπρας το χατίρι της ΝΔ (η οποία τον καλεί να θέσει το διακύβευμα της καθαρής εξόδου στην κάλπη) θα δικαίωνε το αφήγημά της ότι ψάχνει για ηρωική έξοδο. Στον αντίποδα, οι παροικούντες το Μαξίμου πασχίζουν να επιδείξουν κυβερνητικό έργο –ει δυνατόν ακόμα και με άρση κάποιων μέτρων λιτότητας- με αποτέλεσμα οι εν λόγω εισηγήσεις για κάλπες αυτό το φθινόπωρο (προς ώρας, έστω) να «καίγονται».

Λεβέντης: Κολοκύθια του Σκουρλέτη οι εκλογές στις 13 Οκτωβρίου 2019

Σχετικά με το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019 απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1:

«Ξηλώνεται το πουλόβερ… Κολοκύθια του Σκουρλέτη οι εκλογές το 2019. Δεν θα αντέξει ο Τσίπρας. Προσπαθεί να κτίσει ένα κλίμα ευφορίας αλλά δεν τα καταφέρνει… Θα έχουμε εκλογές πριν τα νέα μέτρα μέσα στο 2018. Ούτε πεθαμένος δεν πάω με τη ΝΔ. Εκείνο που θα αξιώσω θα είναι να μην γίνει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός αλλά να γίνει μία κυβέρνηση οικουμενική. Δεν είμαι ούτε Καμμένος, ούτε Κουβέλης, ούτε Καρατζαφέρης»

iefimerida.gr