Δε. Ιούν 24th, 2024

«1940, η εποποιία και το διαχρονικό μήνυμά του»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η 28η Οκτωβρίου 1940 συμπυκνώνει σε μία ιστορική στιγμή τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες που καθοδήγησαν πάντοτε τον εθνικό μας βίο. Συμβολίζει την άρνηση στον ολοκληρωτισμό, την αντίσταση στην τυραννία, την κατάφαση στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ο πολλαπλός αυτός συμβολισμός καθιστά την 28η Οκτωβρίου διαχρονικά επίκαιρη και παιδευτικά αναγκαία στις νεότερες γενιές που –ευτυχώς- άφησαν οριστικά πίσω τους τα τραύματα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του μετεμφυλιακού διχασμού. Τις γενιές του σήμερα και του αύριο, που καλούνται να διδαχθούν από τις εμπειρίες των προηγουμένων, όχι για να μάθουν να μισούν, αλλά για να αρνηθούν το μίσος που έσπειρε τον όλεθρο στην Ευρώπη πριν από έξι δεκαετίες.
Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρο: ο τόπος μας είναι μεγάλος στη δημιουργία, όταν ο λαός μας είναι μονιασμένος. Όταν διχάζεται, αυτός ο τόπος γίνεται μικρός και πολλαπλά ευάλωτος. Αυτό το μήνυμα το έχουμε σήμερα ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί γύρω μας, τα πάντα αλλάζουν. Γιατί η Ευρώπη που μέχρι χθες ήταν ένα απέραντο πεδίο μαχών ανάμεσα σε αυτοκρατορίες, ιδεολογίες και κάθε είδους φανατισμό, προσπαθεί να γίνει μια ενιαία πολιτική και οικονομική οντότητα, βασισμένη στις αξίες που ταυτίζονται με την ύπαρξή της: τη δημοκρατία, την ελευθερία του πνεύματος και του λόγου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεκτικότητα στην πολιτισμική διαφορά. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία επιχειρείται μια τέτοια μετεξέλιξη σε τέτοια έκταση και με τέτοιο θεσμικό βάθος. Και σ’ αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα συμμετέχει με όλες τις ηθικές και υλικές της δυνάμεις.

Τα διδάγματα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ας αποτελούν πάντοτε οδηγό μας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη, αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη μας, άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες: η βία ποτέ δεν αποκαθιστά αδικίες, ποτέ δεν ελευθερώνει τον άνθρωπο. Η ελευθερία του ανθρώπου βρίσκεται στην Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη συμφιλίωση και τη συναδέλφωση των λαών, στην αλληλογνωριμία και την ανοχή μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Τιμώντας την 28η Οκτωβρίου 1940, ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας κι ας εντείνουμε τον αγώνα μας για να επικρατήσει παντού στον κόσμο η ελευθερία.

Με αυτές τις σκέψεις, με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο, ας γιορτάσουμε και φέτος την 28η Οκτωβρίου και ας ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας να παραμείνουμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για την ελευθερία και την πρόοδο.

Ιωάννα Κασίμη

Ειδική Συνεργάτης

Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Π. Ε. Κορινθίας