Πα. Μαρ 29th, 2024

Γ. Ψυχογιός στο Ν/Σ Υπ. Δικαιοσύνης: «Ποθεν Έσχες» για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Σωφρονιστικό σύστημα με στόχο την ουσιαστική επανένταξη»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Υπερψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες».

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε για το Νομοσχέδιο αλλά και για την τροπολογία σχετικά με την παράταση των αποσυμφορητικών διατάξεων για τις φυλακές.

Ο Γ. Ψυχογιός ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε τα εξής: «Παρακολουθούμε σήμερα εδώ μία εκτενή συζήτηση και περί Δικαιοσύνης.Θα ήθελα να ξεκινήσω από αυτό, διότι μέσα σε μία ευνομούμενη και συντεταγμένη πολιτεία θεωρείται και πρέπει να είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς εδώ στη Βουλή δίνουμε τα εργαλεία στη Δικαιοσύνη, αλλά και στο ευρύτερο διοικητικό σύστημα προκειμένου να εφαρμόσει τον νόμο. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς ότι στην προηγούμενη Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου εστιάστηκε το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης, των διοικητικών και διωκτικών αρχών, ήταν σε ανθρώπους οι οποίοι και λόγω κρίσης έμειναν εκτός του συστήματος, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο λόγω ακριβώς των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν. Ένα ολόκληρο σύστημα επέβαλε στο να συρθούν αυτοί οι άνθρωποι σε αστυνομικά τμήματα, σε δικαστικά μέγαρα, να ταλαιπωρηθούν και να απαξιωθούν».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο Νομοσχέδιο τόνισε ότι υπηρετεί τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για διαφάνεια και ισονομία σε όλους τους τομείς. «Οι διατάξεις αυτές σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή της περιουσιακής κατάστασης του «πόθεν έσχες» έρχονται να ενισχύσουν και να βελτιώσουν το ήδη υπάρχον πλαίσιο και έχουν διαμορφωθεί βάσει των διεθνών προτύπων, έπειτα από παρατηρήσεις και ανταλλαγή απόψεων με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, λαμβάνοντας υπόψιν και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Νομοσχέδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί απαντά στην ανάγκη ελέγχου όλων ανεξαιρέτως των λειτουργημάτων και εξουσιών και εντάσσεται στις πολιτικές πρόληψης κατά της διαφθοράς, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις διεθνών κειμένων που έχουμε ήδη κυρώσει ως χώρα».

Παρόλη, όμως,τη σημασία του Νομοσχεδίου από την πρώτη μέρα της επεξεργασίας του,το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης έχει μονοπωλήσει η παράταση της αποσυμφορητικής διάταξης των φυλακών.  «Ο Ν.4322/2015 δεν έχει ακουστεί σχεδόν ποτέ με τον αριθμό του παρά ως «Νόμος Παρασκευόπουλου». Και αναφέρεται έτσι για να στοχοποιηθεί ξανά και ξανά ο συνάδελφος και αρμόδιος τότε Υπουργός, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Ψυχογιός υπενθύμισε το σύνολο των ευεργετικών διατάξεων που έφερε ο νόμος του 2015. «Είναι ο Νόμος που κατάργησε τις φυλακές τύπου Γ΄ και τις διατάξεις του εγκλεισμού σε μια σειρά από αδικήματα ανηλίκων, όπως επιτάσσει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Έφερε ευνοϊκές ρυθμίσεις σε κρατούμενους ασθενείς, ΑμεΑ και υπερήλικες, διευκόλυνε τις επιλογές για απεξάρτηση και θεραπεία των τοξικοεξαρτημένων και δημιούργησε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας μέσα στις φυλακές. Στην περιφέρειά μου υπάρχει το σχολείο των φυλακών ανηλίκων, το οποίο στηρίζεται και λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. Επίσης, έδωσε τη δυνατότητα σε μανάδες με παιδιά έως οκτώ χρόνων  να εκτίουν την ποινή τους με βραχιολάκι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ας μη ξεχνάμε, επίσης, ότι στον νόμο αυτόν συστηματοποιήθηκε για πρώτη φορά ποινικά το bulling, ενώ μετά την τροπολογία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε και ο περιβόητος «κουκουλονόμος», ο οποίος ήταν νομικά απαράδεκτος και σκόπευε στην τρομοκράτηση των νέων και των λαϊκών αγώνων».

Παράλληλα ο βουλευτής υπογράμμισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα ανθρώπινο σωφρονιστικό σύστημα, που θα βασίζεται στην ιδέα του σεβασμού της αξιοπρέπειας και στην ουσιαστική επανένταξη των πρώην κρατουμένων στην κοινωνία.Ο Ν. 4322/2015 ήταν ένα πρωτο λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, ενώ για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις  μέσα από τον νέοΣωφρονιστικό και Ποινικό Κώδικα που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή.

Μάλιστα απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Γ. Ψυχογιός αναρωτήθηκε: «Μήπως στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ονειρεύονται να πάμε πιο πίσω ακόμα και από αυτές τις δημοκρατικές αρχές που ξεκινάνε από τον Πλάτωνα και φτάνουν μέχρι τον Διαφωτισμό; Μήπως βάζουν στη ζυγαριά από τη μια πλευρά τον σωφρονισμό και από την άλλη την τυφλή τιμωρία και την εκδίκηση; Μήπως θέλουν να εξοντώνουμε ανθρώπους; Ποια είναι η καθαρή θέση τους; Το λέω διότι υπήρχε και μια διάσταση μέσα στην Επιτροπή μεταξύ του κ. Βορίδη και του κ. Καραγκούνη. Να πουν ξεκάθαρα τι θέλουν».

Άλλωστε, πρόσθεση ο βουλευτής ότι όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά και στις Επιτροπές υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο «Νόμος Παρασκευόπουλου» δεν αύξησε την εγκληματικότητα. Επίσης, θύμισε τη σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έως το 2015, με 2 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα για τη χώρα. Επομένως, αυτό το ζήτημα, όπως τόνισε, «αποτελεί άλλη μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ μας και δείχνει την αδυναμία, αλλά και την άρνηση, να σχεδιάσετε και να εφαρμόσετε τέτοιου είδους δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές. Μάλιστα, έχουμε φέρει αρκετά Νομοσχέδια τα οποία είναι στη λογική της προάσπισης των δικαιωμάτων και θα φέρουμε πολλά ακόμα μέχρι το τέλος της θητείας μας. Για εμάς ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους».

Ο Γ. Ψυχογιός έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Επειδή, λοιπόν, ακούω στις τηλεοράσεις και στον δημόσιο λόγο αρκετούς συναδέλφους, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να επιτίθενται, να τρομοκρατούν, να δημιουργούν φόβο στον κόσμο -διότι εκεί θα επενδύσουν μέχρι τον χρόνο των εκλογών – θέλω να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με ένα απόσπασμα από αυτά που είχε πει και γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις – όχι ένας αριστερός, αλλά ένας φιλελεύθερος αστός – σε σχέση με τον φασισμό ως απάντηση σ’ αυτές τις κραυγές: «Ο φασισμός στις μέρες μας ως αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς φανερώνεται με δυο μορφές. Ή προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους ή παθητικός, μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών. Προτιμότερο αργός και σιωπηλός θάνατος από την αντίδραση του ζωντανού και ευαίσθητου οργανισμού που περιέχουμε».