Σα. Μαρ 25th, 2023

Iατρικός Σύλλογος Κορινθίας: «Ενημέρωση κοινού για νέο κορονοϊό COVID-19»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών, που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη νεασοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα (καμήλες, βοοειδή, γάτες, νυχτερίδες). Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονoϊούς. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους, στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων, σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα».

Οι περισσότεροι κορονoϊοί προκαλούν στον άνθρωπο λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα, ιογενή φαρυγγίτιδα, τραχειοβρογχίτιδα), αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων τον αναπνευστικού συστήματος.

Ένας κορονoϊός ήταν υπεύθυνος για την επιδημία σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κορονοϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5 %).                  Σήμερα:

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, με τον ιό να πρωτοεμφανίστηκε σε ντόπια αγορά ζωντανών ζώων. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονoϊού (COVID-19), ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την έξαρση ως «απειλή δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Τώρα ανιχνεύεται σε 36 διαφορετικές περιοχές ανα τον κόσμο. Έως σήμερα υπάρχουν 79707 κρούσματα επιβεβαιωμένα, από τα οποία 2626 έχουν αποβιώσει και 25204 έχουν αναρρώσει πλήρως. Στην γειτονική μας Ιταλία επιβεβαιώθηκαν 217 κρούσματα και αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Στην χώρα μας δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα, αλλά είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο πως θα εμφανιστούν.

 Μετάδοση και Συμπτώματα:

Κύρια μετάδοση είναι από ζώο σε άνθρωπο, ενώ μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μεταφοράς μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό, προκαλώντας λοίμωξη αναπνευστικού. Απαιτείται χρονικό διάστημα 2 – 14 ημερών για να εκδηλωθεί ή όχι η νόσος από COVID-19.

Κοινά συμπτώματα της νόσου αποτελούν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Σε σοβαρές περιπτώσεις η μόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

 Πρόληψη (Τι κάνουμε):

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται (όπως και στην εποχική γρίπη) σε ευαίσθητες ομάδες όπως στους ηλικιωμένους, στις έγκυες γυναίκες και στα άτομα που παρουσιάζουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες πνευμονοπάθειες κλπ. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων στις παραπάνω ομάδες ατόμων, συμβουλευόμαστε άμεσα τον γιατρό μας.

  • Αποφεύγουμε την στενή επαφή με συνανθρώπους μας που εκδηλώνουν σημεία νόσησης.
  • Αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.
  • Συχνότατο πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι. Χρήση αντισηπτικών χεριών, αλλά και αντισηπτικών επιφανειών.
  • Χρήση ιατρικής μάσκας η οποία δεν προστατεύει 100%.

     Νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία έχουν οριστεί και μας αφορούν είναι το ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία” (Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών  “Ο Ευαγγελισμός”), Πανεπιστημιακό ΓΝ “Αττικόν” (Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας “Θριάσιο”), Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”.

Αναλυτικά θα βρείτε πληροφορίες για ταξιδιώτες και ενημερωτικό υλικό για όλους τους χώρους εργασίας στο site www.eody.gov.gr.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, όντας σε ετοιμότητα, συνιστά ηρεμία και σύνεση. Τήρηση κανόνων ατομικής και διατροφικής υγιεινής. Οι ιδιώτες ιατροί, καθώς και οι υγειονομικοί σταθμοί, του νομού μας έχουν ενημερωθεί πλήρως από τον Σύλλογό μας.  Συμβουλευτείτε και εμπιστευτείτε τους θεράποντες ιατρούς σας και μην επισκέπτεστε άσκοπα χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Για το ΔΣ,

Πρόεδρος                                                                                                    Γραμματέας

     Χρυσοβαλάντης Μέλλος                                                             Παναγιώτης Φίλης

Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός                                                     Ακτινοδιαγνώστης

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΥΣ

Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους ιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί και στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επικαιροποιεί όλες τις οδηγίες,

βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ υπενθυμίζει τα όσα πρέπει να τηρούν οι ιατροί όλης της χώρας στην περίπτωση που διαχειριστούν πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ότι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Σε ότι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

-χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

-εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

-εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων

σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

-άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

-άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό COVID-19

Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

-χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

-κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.

-εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Επιπρόσθετες προφυλάξεις για τη διαχείριση περιστατικού με πιθανή λοίμωξη από τον ιό

Προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων

Όλα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή (μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, επισκέπτες και προσωπικό υπηρεσιών υγείας), θα πρέπει να εφαρμόζουν εκτός των βασικών προφυλάξεων και τις προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

-Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε επαρκώς αεριζόμενο μονόκλινο θάλαμο και εάν αυτό δεν είναι δυνατό συν-νοσηλεύονται με άλλον ασθενή με πιθανή λοίμωξη από τον ιό COVID-19.

-Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ των κλινών στους θαλάμους νοσηλείας.

-Ορισμός συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας που θα εμπλακούν αποκλειστικά στη

νοσηλεία των ασθενών.

Όλα τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζουν:

-Μάσκα FFP2

-Οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή

προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου)

-Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια

-Γάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)

-Υγιεινή των χεριών

-Αποφυγή επαφής ματιών, μύτης ή στόματος με δυνητικά μολυσμένα χέρια

Ιατρικός εξοπλισμός (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, πιεσόμετρα) αποκλειστικής χρήσης για τον συγκεκριμένο ασθενή. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό ο ιατρικός

εξοπλισμός καθαρίζεται και απολυμαίνεται από τον ένα ασθενή στον άλλο.

-Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στις απόλυτα αναγκαίες για ιατρικούς λόγους και χρήση της μικρότερης δυνατής διαδρομής

-Ενημέρωση του τμήματος υποδοχής του ασθενή για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

-Το προσωπικό που μεταφέρει τον ασθενή πρέπει να εφαρμόζει τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και την υγιεινή των χεριών

-Χρήση αποκλειστικού φορητού ακτινολογικού ή άλλου διαγνωστικού εξοπλισμού

-Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο ασθενής

-Περιορισμός του αριθμού των μελών της οικογένειας και των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό

-Καταγραφή όλων των ατόμων που εισέρχονται στο θάλαμο του ασθενή

συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού και των επισκεπτών.

Αερογενείς προφυλάξεις

Χειρισμοί που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (π.χ. ενδοτραχειακή διασωλήνωση, μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός, τραχειοτομή, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, βρογχοσκόπηση, χρήσηAMBU) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης κοροναϊών.

Οι επαγγελματίες υγείας που διενεργούν χειρισμούς με κίνδυνο πρόκλησης αερολύματος θα πρέπει να εφαρμόζουν:

-Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP3)

-Οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή προστατευτικά

γυαλιά ευρέως πεδίου)

-Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια και εάν δεν είναι

διαθέσιμη, αδιάβροχη ποδιά για προστασία από ενδεχόμενη διαβροχή της ρόμπας

από μεγάλη ποσότητα βιολογικών υγρών.

-Γάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)

-Υγιεινή των χεριών

Οι χειρισμοί αυτοί θα πρέπει να διενεργούνται σε επαρκώς αεριζόμενο θάλαμο ή σε θάλαμο αρνητικής πίεσης εάν είναι εφικτό. Ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας στο θάλαμο, θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο.

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr