Τρ. Μάι 17th, 2022

LIVE – Βουλή: Αναπάντεχη «μετωπική» Μητσοτάκη – Τσίπρα

Κοινοποίηση ειδήσεων

«H αποστολή της Πολιτικής Προστασίας είναι εθνική δεν έχει χρώμα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια επεσήμανε ότι η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα, όμως το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης δεν το έχει το ελληνικό κράτος, αλλά η εταιρεία.  Η σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ήταν αναπάντεχη καθώς αναμενόταν για αύριο στις 15.00. Προέκυψε όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στη νέα επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι η κακοκαιρία έθαψε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αλλά και τις τελευταίες αυταπάτες που πιθανόν να υπήρχαν ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση να διδάσκονται από τα λάθη τους και τις δραματικές ολιγωρίες τους, απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια, δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν αστοχίες και σφάλματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έμεινε στο βήμα επί 23 λεπτά κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Δεν είναι καθόλου προσχηματική αλλά απόλυτα ειλικρινής η συγγνώμη, που απευθύναμε από το πρώτο βράδυ, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι γνώριζε ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει ναρκοπέδιο.

Μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να δώσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Ελπίδα» στην Αττική. «Είστε υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις» είπε.

«Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου να κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός. Έκλεισαν κι άλλοι δρόμοι. Θα μας πείτε που κάνατε λάθος; Μια ζωή πετάτε το μπαλάκι αλλού. Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;» τόνισε ακόμη. Και προσέθεσε: «Ή είστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες σας ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη αυτό δεν αξίζει στον ελληνικό λαό, δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες. Όταν ζητάτε συγνώμη θα εξηγείται το λόγο που κάνατε λάθος».

Κ. Μητσοτάκης: Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη

Στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ξαφνική «αγάπη» για την Αττική Οδό, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη για τις εθνικές καταστροφές που συνέβησαν.

«Αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη. Την προτιμώ έστω κι αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική, από την καμία συγγνώμη που δεν ακούσατε ποτέ από τη δική σας κυβέρνηση, όταν είχατε 120 νεκρούς στο Μάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να επισημάνω ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη εντιμότητα και ηθική. Ήρθε για να προσφέρει, δεν έψαχνε καριέρα, αξιοποιώντας την εμπειρία του. Έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είναι εθνική υπόθεση και δεν έχουν χρώμα. Βιώσατε στο πετσί σας τις συνέπειες των εθνικών καταστροφών. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της Αττικής Οδού. Θα έπρεπε να κλείσει νωρίτερα. Το λέω ευθέως. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο παραχωρησιούχος», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο ζήτημα του χιονιού, θέλω να σας πως ότι κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο στο κέντρο της Αθήνας. Το χιόνι έπεσεςμεσημέρι, ενώ συνήθως πέφτει βράδυ, κανείς όμως δεν περίμενε μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για τόσο ακριβείς προβλέψεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.