Πε. Δεκ 1st, 2022

Live – Βουλή: Πολιτική αναμέτρηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών και επόμενη μέρα – Στο βήμα ο πρωθυπουργός

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής», Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. O χρόνος της συζήτησης διευρύνθηκε με εισήγηση του προέδρου Κ. Τασούλα και θα ολοκληρωθεί στις 4 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση άρχισε και πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος τόνισε ότι “σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα – Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και ναι, και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα». Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1279 πυρκαγιές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σχεδόν 60 την ημέρα. Πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού”, είπε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές και σημείωσε ότι “δεν έλειψαν τα λάθη, μόνο η φύση δεν κάνει λάθη”. “Όσα εναέρια μέσα και να έχει κανείς στη διάθεσή του είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε” ο οποίος τόνισε ότι “θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη και θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτησή τους και ενοικίασή τους”. “Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε μεγάλο βαθμό και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει όπου πρέπει. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά η ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Η κυβέρνηση από την πλευρά της περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί να επικεντρωθεί ο διάλογος των πολιτικών αρχηγών.

Στο αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τη διαχείριση των πυρκαγιών, απάντησε ο πρωθυπουργός με αίτημα για συζήτηση στη Βουλή η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ο διάλογος να συμπεριλάβει και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες πυρκαγιών, και τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, και τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναγέννηση των περιοχών, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αναμένεται να ανέβουν. Ενδεικτική είναι η πρόσκληση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ,  Κώστα Ζαχαριάδη στον πρωθυπουργό, να πάρει θέση, να δώσει εξηγήσεις, και να αποδώσει ευθύνες, με αφορμή τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φώτη Σπανού, ότι κλήθηκαν να σβήσουν μια φωτιά μόνοι, και χωρίς μέσα.

Η συζήτηση γίνεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού, “ Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής”, το οποίο προβλέπει ότι “ για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση”.