Πε. Ιούλ 25th, 2024

Lockdown: Γρίφος οι κινήσεις για ασφαλές άνοιγμα – Τα σημεία “κλειδιά”

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μέρα μέρα αξιολογούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα οι λοιμοξιωλόγοι καθώς οι δικές τους εισηγήσεις θα διαμορφώσουν τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη όπου θα συντεθούν τα υπάρχοντα στοιχεία για το ιικό φορτίο και τη διασπορά, πόσο και πού βαραίνει τη χώρα, προκειμένου να σχηματιστεί η επιδημιολογική εικόνα και βάσει αυτής να δοθεί η σκυτάλη στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ενδεχομένως την ίδια μέρα ή την Πέμπτη, θα κληθούν εισηγηθούν στην κυβέρνηση το πώς μπορεί να απαντηθεί με ασφάλεια η επιτακτική ανάγκη για άνοιγμα της κοινωνίας.

Σύμμαχος οι εμβολιασμοί και ο καλός καιρός που ευνοεί την παραμονή σε εξωτερικούς και δίχτυ ασφαλείας τα 10 εκατομμύρια self test που στόχος είνα να αρχίσουν να διατίθενται από τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Η διάθεσή τους σύντομα θεωρείται και ένα από τα σημεία – κλειδιά για τις αποφάσεις.

Την ίδια ώρα τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Χθες – με δεδομένο τα λιγότερα τεστ μέσα στο σαββατοκύριακο- ανακοινώθηκαν 1724 νέα κρούσματα 65 νέοι θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων αναρριχήθηκε στους 738, με την πολυπόθητη αποσυμπίεση στο ΕΣΥ να μην αναμένεται πριν από διάστημα δύο με τριών εβδομάδων.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εκρηκτική, ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες διασωληνωμένοι ενώ υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους κάποιων νοσοκομείων. Γιατροί και υγειονομικοί παλεύουν καθημερινά ενάντια στη νόσο, με θετικό στοιχείο να θεωρείται ωστόσο το γεγονός ότι έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των εισαγωγών και έχει εξισορροπηθεί με εκείνο των εξιτηρίων.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ είχε τοποθετήσει αρχές Απριλίου την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, και από τα μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Οι ημερομηνίες αυτές δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι θα συμπέσουν με τις εισηγήσεις από την Επιτροπή των ειδικών η οποία θα συνεκτιμήσει τα δεδομένα εντούτοις οι διαδημοτικές κινήσεις φαίνεται να παίρνουν σε πρώτη φάση το πράσινο φως.

Τα σενάρια για το λιανεμπόριο αναφέρουν ότι πιθανότατα θα γίνει με άνοιγμα υπό τη μέθοδο του click away ώστε να μηνν υπάρξουν συνωστισμοί, όμως δεν εχει γίνει γνωστό εάν θα εφαρμοστεί το SMS στο 13032.

Όσον αφορά στα σχολεία φαίνεται να παίρνουν προτεραιότητα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ και το πότε αποτελεί δύσκολη απόφαση, καθώς από την κυβέρνηση θεωρείται πολύ σημαντικό και το ξεμπλοκάρισμα της οικονομίας.

Η πανδημία είναι μια ασταθής ισορροπία με την οποία πρέπει να πορευθούμε. Τα καλά είναι τα εμβόλια και αύξηση των τεστ, τα κακά είναι οι μεταλλάξεις. Είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων, είπε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εκτίμησε ότι πρέπει να δούμε μια σταθερά καθοδική τάση για να πούμε ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν οι δραστηριότητες.

Για το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα μας τον Απρίλιο στην προσπάθεια που γίνεται για την αναχαίτιση της πανδημίας μίλησε ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Κρήτης σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις ημερομηνίες ανοίγματος ενώ υποστήριξε ότι απαιτούνται κινήσεις «χειρουργικού τύπου» για το άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Απρίλιος θεωρείται κομβικός, με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό να περιλαμβάνει την πραγματοποίηση 1, 5 εκατ. δόσεων σε πολίτες,

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα, και στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 65-69. Παράλληλα, δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις με λίστα αναμονής, με τους εκπαιδευτικούς να μπαίνουν εντός της εβδομάδας στον ισχύοντα μηχανισμό αναπλήρωσης δόσεων, όπου ήδη βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας.

Η εξέλιξη θα κρίνει το αν το φετινό Πάσχα θα θυμίζει το περσινό ή όχι, αλλά και τα επόμενα βήματα ενόψει και του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν.