Δε. Ιούλ 4th, 2022

Lockdown τύπου Μαρτίου από αύριο θα εισηγηθούν οι ειδικοί

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί το ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ειδικά στην Αττική, με ισχυρό αποτύπωμα στα νοσοκομεία. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο αγγίζει το 93%.

Αύριο θα συνεδριάσει και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ενώ εξετάζονται νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό και το Σισμανόγλειο μετατρέπεται αποκλειστικά σε Covid νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσοκομείων Παμμακάριστος, Ελπίς και Αγία Βαρβάρα που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον φονικό ιό. To Nίμιτς και το Ερρίκος Ντυνάν θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των περιστατικών, που δεν αφορούν στον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σμαράγδα Αγορογιάννη, κατά τη αποψινή έκτακτη σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα για όλη τη χώρα εκτός από την Αττική διαπιστώθηκε αρκετά βαρύ ιικό φορτί σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Επίσης, εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Αύριο αντί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ειδικοί θα εισηγηθούν αυστηρό lockdown για τις επόμενες 15 μέρες ώστε να περιοριστεί η αυξημένη διασπορά σε όλη τη χώρα.

Αυξάνονται οι κλίνες ΜΕΘ

Σε κόκκινο συναγερμό για πρώτη φορά στον ένα χρόνο πανδημίας βρίσκεται η Αττική . Η ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ με τα υψηλά ημερήσια κρούσματα που σήμερα άγγιξαν τα 1.159 θέτουν σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών Covid.

Στην Αττική η κάλυψη ΜΕΘ Covid έφθασε σήμερα το 93%. Σταθερά αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασε τους 422 κατά 16 περισσότεροι από χθες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.353 κρούσματα, 422 διασωληνωμένους και 23 θανάτους.

Στο σχέδιο για το ΕΣΥ προβλέπεται η μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid.  Όσοι διασωληνωμένοι ασθενείς δεν έχουν κορονοϊό θα διακομίζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα οι ασθενείς του Σισμανόγλειου το οποίο μετατρέπεται σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο θα μεταφερθούν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 40 οι κλίνες Covid, στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ 120 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα παραχωρούνται για τη νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν κορονοϊό. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον REAL FM «Από την ημέρα του Lockdown στην Αττική έχουμε προσθέσει απλές κλίνες Covid, τότε είχαμε 1673, τώρα έχουμε 2.064 και ΜΕΘ τότε είχαμε 229 σήμερα έχουμε 312».