Πε. Αυγ 18th, 2022

Mίνι lockdown σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία – Οι κόκκινες περιοχές στον χάρτη ECDC

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Ισοκατανομή στα κρούσματα με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω από το 3% αλλά χωρίς να έχει προσμετρηθεί το κύμα επιστροφής από διακοπές, δίνουν την επιδημιλογική εικόνα, με την προσοχή να εστιάζεται στο μίνι lockdown που τέθηκε σε ισχύ για τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και για τον δήμο Ικαρίας με ταυτόχρονη παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων  για την Μεσσηνίας και το Ηράκλειο.

ECDC: Στο «κίτρινο», η Ελλάδα εκτός της  Δυτικής που είναι στο πορτοκαλί, με δείκτη θετικότητας άνω του 4%.

Με βαθύ κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι Περιφέρειες:

  • Νοτίου Αιγαίου
  • Κρήτης
  • Ιονίων Νήσων
  • Δυτικής Ελλάδας
  • Δυτικής Μακεδονίας

Για την μετάλλαξη  “Μ”  που έδωσε 6 κρούσματα στη χώρα μας αλλά 33 στη Βρετανία και πάνω από το 30% των κρουσμάτων στην Κολομβία (λατινική Αμερική) οι ειδικοί δεν εκφράζουν ανησυχία μιλούν ωστόσο για εκατομμύρια εν δυνάμει μεταλλάξεις, εάν η ορμή της πανδημίας δεν σταματήσει με καθολικότητα εμβολιαμσού, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νίκος Καπραβέλος.

Δεύτερη ευκαιρία στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Την άρση του μέτρου της αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν στο εξής με την πρώτη δόση, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται  κυρίως στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι, τόνισε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνοντας ακτηγορηματικά αντίθετος στο μέτρο της αναστολής καθηκόντων. Σε σύνολο 100.000 υγειονομικών το 90% έχει ήδη εμβολιαστεί, επεσήμανε.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι η πανδημία για επίθεση σε εργαζόμενους και αναστολές εργασίας, δηλαδή καταπάτησης στοιχειωδών, συνταγματικών δικαιωμάτων, δηλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 Εν αναμονή τελικών αποφάσεων από την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα σχολεία

«Το χρωστάμε στους μαθητές να λειτουργήσει το σχολείο δια ζώσης, όπως είναι στην κανονικότητά του» ανέφερε στο μεταξύ στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γενικός  γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης και ξεκαθαρισε οτι  το σχολείο δεν θα αναστέλλει την λειτουργία του για ένα και μονο κρούσμα, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές, θα έχουν περισσότερα εργαστηριακά τεστ.

«Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι;»-Εκδήλωση από το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Απαντήσεις σε απορίες και προβληματισμούς για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 θα δώσουν ειδικοί επιστήμονες με απλό και κατανοητό τρόπο, κατά τη διάρκεια ανοιχτής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνει το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, στοχεύοντας στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε ΟΛΟΙ;», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρες 12:00 – 14:00 και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να την παρακολουθήσουν, χωρίς προεγγραφή, στον σύνδεσμο: https://www.livemedia.gr/emvolia2

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο πρύτανης και καθηγητές από το ΑΠΘ, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Μάριος Θεμιστοκλέους,  Ηλίας Μόσιαλος, Αθανάσιος Τσακρής, Μαρία Θεοδωρίδου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Νικόλαος Νίτσας.

Ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απαντά σε ερωτήσεις γονέων με τρία κατηγορηματικά όχι, σχετικά με το αν τα εμβόλια παρασκευάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, αν επηρεάζουν το DNA και αν  οι συνήθεις αλλεργικές αντιδράσεις αποτελούν αντενδείξεις.

ΕΡΤ