Πα. Μάι 24th, 2024

M. Θεοδωρίδου: To εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνο του κορονοϊού

A volunteer is injected with an experimental Chinese coronavirus disease (COVID-19) vaccine as Turkey began final Phase III trials at Kocaeli University Research Hospital in Kocaeli, Turkey September, 25, 2020. REUTERS/Murad Sezer

Κοινοποίηση ειδήσεων

To εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με εκείνο του κορονοϊού τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης. Όπως είπε τόσο το CDC όσο και άλλοι επιστημονικοί φορείς έχουν ξεκάθαρα πει ότι το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνο του κορονοϊού ή και με άλλα εμβόλια.

 

Τόνισε μάλιστα ότι όποιος πρέπει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης δεν χρειάζεται να κάνει χρονολογικό σταυρόλεξο για να κάνει τα υπόλοιπα εμβόλια. Δεν χρειάζεται να υπολογίζονται χρονοδιαστήματα μεταξύ των εμβολίων, ανέφερε συμπερασματικά.

Τον χειμώνα έχουμε την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών είπε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι από την αρχή της πανδημίας υπήρξε ανησυχία για την αλληλεπίδραση γρίπης και Covid. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής γνώση για το πόσο μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη.

Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών οπότε «τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία είτε μέσω του εμβολίου της γρίπης είτε μέσω του εμβολίου κατά της Covid καθώς πρόκειται για δυο ξεχωριστές λοιμώξεις, με ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση.

Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς της λοίμωξης Covid και του αντιγριπικού εμβολιασμού ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι: άτομα τα οποία είναι ασυμπτωματικά κι έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο εμβολίαζονται μόλις ολοκληρώσουν τον χρόνο της απομόνωσής τους, άτομα ασυμπτωματικά που ήρθαν σε επαφή με ένα θετικό κρούσμα ελέγχονται και είναι αρνητικά μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά και τέλος συμπτωματικοί ασθενείς με Covid πρέπει να αναβάλουν όπως είναι φυσικό τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απόμονώσή τους και να υφεθούν τα συμπτώματά τους.

Κλείνοντας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς επειδή πέρυσι δεν μας «επισκέφθηκε» η γρίπη και δεν υπήρξε ο αντιγονικός ερεθισμός από την κυκλοφορία του ιού είναι μειωμένη η ανοσία της κοινότητας. Επίσης, υπάρχει σχετική χαλάρωση των μέτρων ενώ γενικά ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη  καθώς «κάθε φορά μπορεί να έχει κι ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο».