Πα. Μάι 20th, 2022

O Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων τιμάει τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αύριο ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων τιμάει τη μνήμη του Πολιούχου των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη! Χρόνια πολλά!.

Η πόλη των Αγίων Θεοδώρων οφείλει την ονομασία της στο παραδοσιακό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων (Τήρωνα και Στρατηλάτη), κτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Η κατασκευή του χρονολογείται τον 15ο μ.Χ. αιώνα και χρησιμοποιήθηκε υλικό και από την Αρχαία Κρομμυώνα.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

Πρόκειται για ένα μικρό μονόκλινο καμαροσκεπές κτίσμα, όπου κάτω από τους σοβάδες, αριστερά της εισόδου, διακρίνεται ένα μικρό ιωνικό κιονόκρανο. Μεγάλη ιστορική σημασία έχει η εντοιχισμένη πλατιά λίθινη πλάκα που φέρει χαραγμένο επιτύμβιο επίγραμμα των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων και βρίσκεται δεξιά της εισόδου της εκκλησίας. Το επίγραμμα αυτό προέρχεται από τον τάφο ενός δεκαπεντράχρονου κοριτσιού και το περιεχόμενό του θα μπορούσε να συγκριθεί με τα σημαντικότερα της αρχαιότητας.Η εκκλησία ήταν χωμένη στο χώμα μέχρι τα παράθυρα έως το 1955, οπότε ανασκάφτηκε και επισκευάστηκε.