Πα. Απρ 19th, 2024

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΑΝΘΙΜΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με την συμμετοχή πυκνού ακροατηρίου και εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018, η καθιερωμένη εσπερινή σύναξη πνευματικής οικοδομής της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού».

Προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.Διονυσίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος,ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η Ορθόδοξη Θεολογία».

  Ο Σεβασμιώτατος  κ. Άνθιμος με την εξαιρετική ευφράδεια του, με τον  πληθωρικό και χειμαρώδη  λόγο του και τον μεστό Θεολογικό και Φιλοσοφικά Κοινωνιολογικό του λόγο,κατάφερε, χωρίς πολιτικές αποκλίσεις, να αναλύσει  με επιστημοσύνη και βιβλιογραφική έρευνα το μοντέλο του «νεοφιλελευθερισμού»και να δώσει στο ακροατήριο να εννοήσουν «όρους», τους οποίους ακούουν πλέον καθημερινά, εμβαθύνοντας και στα αίτια της δημιουργίας του, που δεν είναι παρά ο Προτεσταντισμός.  Ο «νεοφιλελευθερισμός» όμως, υπό το φώς της Ορθοδόξου Θεολογίας, δεν είναι εύκολος στην εφαρμογή του σε χώρες όπως η Πατρίδα μας, η οποία έχει διαμορφώσει στην πορεία της των 2000 χρόνων μ. Χ. μια «παράδοση» που στηρίζεται στο ΆγιονΕυαγγέλιον και στην σωστική ερμηνεία Του από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Και ως προς τα «καλά» του «νεοφιλελευθερισμού» κανείς δεν αντιλέγει, η Ορθόδοξη Θεολογία όμως θα μπορούσε δημιουργικά να βοηθήσει στην εφαρμογή του, ώστε το «κουστούμι» να μας χωρέσει και να μας ταιριάζει.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον ακρίτα Ιεράρχη της Αλεξανδρούπολης και το επίλεκτο μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την εμπεριστατωμένη εισήγηση του και για τις τεκμηριωμένες απαντήσεις στον διάλογο που ακολούθησε της εισηγήσεως του, ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει, κλείνοντας την πνευματική αυτή σύναξη, ότι πρέπει να επιμείνουμε στην Ορθόδοξη διαφορετικότητα μας έναντι των λαών της Ευρώπης και αξιολογώντας το αγαθό της ελευθερίας,μέσω του κριτικού αισθητηρίου μας, χρειάζεται να ελέγχουμε, αν αυτά που πρεσβεύουν και εισηγούνται οι πολιτικοί αναλυτές και οι εκπρόσωποι του νομοθετικού σώματος, συμπορεύονται με την Ορθόδοξη Πίστη και την ζωή μας.