Τε. Δεκ 6th, 2023

Politico-Δημήτρης Αβραμόπουλος: Επείγουσα έρευνα της Κομισιόν για το Qatar Gate

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Επείγουσα έρευνα της Κομισιόν για το Qatar Gate, αποκαλύπτει το Politico

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις σχέσεις που είχαν αξιωματούχοι της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, που έχει ταράξει συθέμελα την Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatar Gate αλλά και πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες λόμπι. 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι — ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από τη ΜΚΟ και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιό της. Ωστόσο, το Qatar Gate έχει κλονίσει όλη την ΕΕ και και έχει βλάψει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα ηθικά πρότυπα, αναφέρει το Politico.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, εστάλη ένα e-mail νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (21.12.2022) στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» των γραφείων των ευρωβουλευτών, με έναν αξιωματούχο της ΕΕ να ρωτά μέσω αυτού αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση το πλήρες όνομα Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι.

«Είχε το μέλος ή το γραφείο σας οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον Πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο την περίοδο από 3 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της AITJ[;]», είναι η ερώτηση στο e-mail. Στους παραλήπτες δόθηκε σύντομη προθεσμία να απαντήσουν.

Ο αξιωματούχος έθεσε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία και με άλλους εκπροσώπους του Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου, «και εάν ναι, για να μας ενημερώσει για το θέμα αυτής της αλληλεπίδρασης».

Έρικ Μαμέρ: Εθιμοτυπικές οι συναντήσεις του πρώην Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου με τους Επιτρόπους

«Έχουμε πραγματοποιήσει (όπως είπα τη Δευτέρα) εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου» ανάφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το εάν συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ.

Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ότι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση» σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση. Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο επίσης για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους «για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα».

«Ωστόσο, η Επιτροπή γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου» που είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επίτροπής προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Με πληροφορίες από Politico και ΑΠΕ – ΜΠΕ