Πε. Ιούν 13th, 2024

Self test: Πότε και πώς ανοίγουν τα Λύκεια – Τι θα γίνει με τα δημοτικά

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πίσω στα θρανία θα επιστρέψουν οι μαθητές μετά από πολύ καιρό, με βασική προϋπόθεση την διεξαγωγή self test.

Όπως διευκρίνισε άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, τα self test θα αποτελούν μονόδρομο.

H εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ την Τετάρτη 7 Απριλίου θα είναι ήδη διαθέσιμα. Την ίδια ημέρα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία βρίσκεται ήδη στον «αέρα».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στα θρανία, τουλάχιστον για τους μαθητές του Λυκείου, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, μένει μονάχα να δουμε τι θα γίνει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και εάν αυτά θα ανοίξουν μετά το Πάσχα.

«Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία με την προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ», ανέφερε για το άνοιγμα των σχολείων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η διαδικασία για μαθητές και καθηγητές

Πότε πρέπει να κάνουν οι μαθητές το τεστ και τι προβλέπεται σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό;

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα:

  • Η διάθεση των πρώτων self tests από τα φαρμακεία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων
  • Οι γονείς θα παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους τα τεστ που τους αναλογούν με την επίδειξη των ΑΜΚΑ
  • Το self tests θα πρέπει να πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr)
  • Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο
  • Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • «Χωρίς βεβαίωση οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
    Υποχρεωτικά στους εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, τα self test θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους εκπαιδευτικούς. 

Η υποχρέωση αυτή προβλέπεται και για εργαζομένους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

«Η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ρύθμιση.

in.gr