Τε. Ιούν 29th, 2022

Tη Δευτέρα 22 Ιουνίου το πρώτο ιστορικό δρομολόγιο που θα συνδέσει ξανά Αθήνα και Αίγιο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο κύβος ερρίφθη για την επανεμφάνιση του τρένου στην Αχαϊα μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο επίσημο δρομολόγιο που θα ενώσει την πρωτεύουσα με το Αίγιο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, καταληκτική ημερομηνία που είχε δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρώτο, ιστορικό δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί με Rail Bus (τα τρένα με την πράσινη απόχρωση). Θα ξεκινήσει στις 4:38 το πρωί της Δευτέράς και χωρίς αλλαγή στο Κιάτο, θα φτάσει στο Αίγιο στις 6.55 το πρωί, εγκαινιάζοντας τη νέα σιδηροδρομική εποχή στην Αχαϊα.

Αντίστοιχα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το πρωί της 22ας Ιουνίου στις 7:38 το πρωί, θα ξεκινήσει αντίστοιχο Rail Bus από το Αίγιο, θα φτάσει στις 8:23 στο Κιάτο και απο εκεί θα γίνει μετεπιβίβαση σε τρένο του Προαστιακού στις 8:32 με τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Οι πρώτες μέρες σύμφωνα με πηγές κοντά στο σιδηρόδρομο θεωρούνται κρίσιμες για να αντιμετωπιστούν οι όποιες “παιδικές ασθένειες” του νέου δρομολογίου. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και μεγάλο ζητούμενο φυσικά είναι το κατά πόσο θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του τρένου.

Συνολικά έχουν προγραμματιστεί έξι ζεύγη δρομολογίων για το νέο δρομολόγιο. Το πρώτο πρωινό δρομολόγιο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω θα διεξάγεται με το ντιζελοκίνητο Rail Bus και δεν θα χρειάζεται αλλαγή τρένου στο Κιάτο.

Συνολικά θα πραγματοποιούνται 6 ζεύγη δρομολογίων, από το Αίγιο προς την Αθήνα ή το Αεροδρόμιο και από την Αθήνα ή το Αεροδρόμιο προς το Αίγιο, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα:

– Στο τμήμα Αίγιο-Κιάτο-Αεροδρόμιο θα εκτελούνται 3 δρομολόγια, με ώρες αναχώρησης από το Αίγιο: 07:38, 12:38 και 17:38.

– Στο τμήμα Αίγιο-Κιάτο-Αθήνα-Πειραιάς θα εκτελούνται 3 δρομολόγια, με ώρες αναχώρησης από το Αίγιο: 09:57, 14:57 και 19:33.

– Στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα-Κιάτο-Αίγιο θα εκτελούνται 3 δρομολόγια, με ώρες αναχώρησης από τον Πειραιά: 04:38* (από Αθήνα), 09:17 και 14:17.

– Στο τμήμα Αεροδρόμιο-Κιάτο-Αίγιο θα εκτελούνται 3 δρομολόγια, με ώρες αναχώρησης από το Αεροδρόμιο: 06:49, 11:49 και 16:49.

Σημειώνεται ότι στο τμήμα Αίγιο-Κιάτο-Αίγιο, θα πραγματοποιούνται ενδιάμεσες στάσεις σε Ελίκη, Διακοπτό (ανταπόκριση με Οδοντωτό Σιδηρόδρομο για Καλάβρυτα), Πλάτανο, Ακράτα, Λυγιά, Λυκοποριά και Ξυλόκαστρο.

Όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια θα γίνονται ως εξής: το τρένο θα ξεκινά από τον Πειραιά με τα ηλεκτροκίνητα Desiro (τα τρένα με την μωβ απόχρωση) και μόλις φτάσει στο Κιάτο θα περιμένει το ντιζελοκίνητο Rail Bus. Θα γίνεται μετεπιβίβαση και μετά από 5-6 λεπτά θα ξεκινά προς Αίγιο. Με τον αντίστροφο τρόπο θα γίνεται το δρομολόγιο από το Αίγιο. Σε τρία από τα έξι δρομολόγια θα υπάρχει σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Επανασύνδεση της Αχαϊας

Με το νέο δρομολόγιο Αίγιο-Αθήνα-Πειραιά επιτυγχάνεται η σιδηροδρομική επανασύνδεση της Αχαϊας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, την πρωτεύουσα αλλά και όλους τους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους της. Θα συνδέεται δηλαδή με το αεροδρόμιο, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι.

Ένας επιβάτης από το Αίγιο θα μπορεί για παράδειγμα να συνδυάσει το ταξίδι του σε ένα νησί, χρησιμοποιώντας το τρένο και μετά, είτε μέσω του αεροδρομίου, είτε μέσω του λιμανιού να φτάσει στον τελικό του προορισμό.

Ο επίσημος πίνακας δρομολογίων αναμένεται να δημοσιευθεί ίσως και σήμερα. Οι κρατήσεις θα μπορούν να γίνουν εύκολα και διαδικτυακά (στην εποχή του κορωνοϊού) στην ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (trainose.gr) είτε από τα εκδοτήρια των σταθμών.

Να θυμίσουμε πως σε όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όπως συμβαίνει σε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα επίσημα εγκαίνια της νέας γραμμής Πειραιάς-Αθήνα-Αίγιο θα γίνουν προς τα τέλη του μήνα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Θα είναι και η πρώτη του “κορδέλα” στην εδώ και ένα έτος περίπου θητεία του στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Μετά από μερικές ημέρες ο κ.Καραμανλής από το βήμα του 8ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου θα ανακοινώσει και την επίσημη πρόταση του υπουργείου για την σιδηροδρομική επανασύνδεση και με την πρωτεύουσα της Αχαϊας, της Δυτικής Ελλάδας και τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, την Πάτρα.

Αποτελεί και την τελευταία εκκρεμότητα για να ολοκληρωθούν τα έργα στο βασικο εθνικό σιδηροδρομικό δικτυο της χώρας, τον λεγόμενο ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας).

ypodomes.com