Σα. Ιούν 25th, 2022

​Τι πρέπει να γνωρίζετε για αποφυγή αγροδασικών πυρκαγιών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε συστάσεις προς το κοινό προβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία τονίζοντας ότι με απλά μέτρα πρόληψης μπορούν να αποφευχθούν οι αγροδασικές πυρκαγιές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωση καλεί τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο, να μην προβαίνουν σε καψαλίσματα και να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες, όπως οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κ.ά., που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

 Για οποιαδήποτε εργασία έξω στην ύπαιθρο οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν προφυλάξεις, να καθαρίζουν τον χώρο και πάντοτε επιβάλλεται να έχουν πυροσβεστικά μέσα.

Επίσης η ΠΥ καλεί τους πολίτες να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους πάνω σε ξηρά χόρτα και αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ή γεωργικά μηχανήματα που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα να βεβαιώνονται ότι ο περίγυρος είναι καθαρός από ξηρή βλάστηση σε περίμετρο 10-15 μέτρων και ότι διαθέτουν μέσα πυρόσβεσης.

Οι πολίτες καλούνται ακόμη να μην αφήνουν σκουπίδια στο ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη και να δημιουργούν αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι τους καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξηρά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξηρά φύλλα, τα κλαδιά κ.ά.

Απαγορεύεται εξάλλου να πετούν αναμμένα αποτσίγαρα στην ύπαιθρο και πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο συστήματος καυσαερίων υδραντλιών, ότι δηλαδή δεν έχουν επαφή με ξηρή εύφλεκτη ύλη.

Επιβάλλεται ο καθαρισμός ξηρών χόρτων περιμετρικά και οι γεωργοί πρέπει να θερίζουν έγκαιρα τα σιτηρά τους και να κάνουν γύρω από το τεμάχιό τους μια αντιπυρική λωρίδα, να αποθηκεύουν τις στοίβες σανού σε καθαρό χώρο και με καθαρή ακτίνα τουλάχιστον 5 μέτρων και μακριά από αιτίες πυρκαγιών, όπως δρόμους ή μονοπάτια ηλεκτρικά καλώδια. Ο σανός πρέπει να δένεται από τους γεωργούς μας όταν αυτός αποξηρανθεί για να αποφεύγεται η αυτοθέρμανση.

Επίσης πρέπει να γίνεται έλεγχος συστημάτων καυσαερίων γεωργικών μηχανημάτων ότι δηλαδή δεν εκτονώνουν προς το έδαφος.
Αν το κοινό θα ανάψει κάρβουνα ή ξύλα για ετοιμασία φαγητού, αυτό γίνεται μόνο στους εγκεκριμένους εκδρομικούς χώρους.
Αν οι πολίτες είναι στην οικία τους, αυτό να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (ψησταριά ή φούρνο) με τη γύρω έκταση να είναι σχολαστικά καθαρή από όλη τη ξηρή βλάστηση και εύφλεκτα υλικά.

Δεν χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά για το άναμμα, δεν αφήνονται τα κάρβουνα χωρίς επιτήρηση και αν θα πεταχθούν οι στάχτες, το κοινό να βεβαιώνεται ότι τα κάρβουνα έχουν σβήσει εντελώς και είναι τοποθετημένα σε κλειστό μεταλλικό δοχείο.

Αν διαπιστωθεί καπνός η φωτιά το κοινό να καλεί στο τηλέφωνο 199 , να δίνει ακριβή τοποθεσία και περιγραφή της πυρκαγιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και πληροφορίες στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιεσδήποτε ύποπτες κινήσεις.