Η ομάδα «OSINT Task Force Greece» υποστηρίζει ότι συγκεντρώνει εδώ και μήνες στοιχεία από ανοικτές πηγές – Τούρκοι χρήστες την ευχαριστούν, ενώ Έλληνες απαντούν ότι πολλά από τα σημεία είναι ήδη γνωστά ή έχουν διαφορετικό χαρακτήρα
Μια τουρκική διαδικτυακή ομάδα που αυτοαποκαλείται «OSINT Task Force Greece» έχει προκαλέσει συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι έχει προχωρήσει σε εκτεταμένη καταγραφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στην Ελλάδα, αξιοποιώντας αποκλειστικά ανοικτές πηγές πληροφοριών.
Η ομάδα αναφέρει ότι εργάζεται πάνω στη συλλογή δεδομένων για την Ελλάδα ήδη από τον Μάιο και ότι μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε, όπως η ίδια υποστηρίζει, να δημιουργήσει ένα «ευρύ και ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων».
Παράλληλα, προαναγγέλλει τη δημιουργία διαδραστικού ηλεκτρονικού χάρτη, στον οποίο σκοπεύει να συγκεντρώσει ευρήματα από διαφορετικές κατηγορίες στρατιωτικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων.
Αναφορές και στην Κορινθία
Στο υλικό που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται αναφορές και στην Κορινθία, καθώς και στο στρατόπεδο των Κεγχρεών, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις ή υποδομές άγνωστες μέχρι σήμερα στη δημόσια σφαίρα.
Yunanistan'daki Askeri Muhimmat Depoları
— Minevra 🇹🇷 (@Minevrax) August 28, 2026
Öncelikle OSINT Task Force Greece ekibinde yer alarak bu çalışmaya katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.
Mayıs ayında ekibimizle birlikte Yunanistan üzerine çalışmaya başladık. Tamamen açık kaynaklardan elde ettiğimiz verilerle, kısa… pic.twitter.com/dDVpccNHhX
Τούρκοι τους ευχαριστούν – Έλληνες αμφισβητούν τα ευρήματα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αντιδράσεις που συνοδεύουν τις σχετικές αναρτήσεις.
Αρκετοί Τούρκοι χρήστες εμφανίζονται να ευχαριστούν την ομάδα για την έρευνά της και για τη συγκέντρωση των πληροφοριών, αντιμετωπίζοντας το υλικό ως μια σημαντική εργασία ανοικτών πηγών για τις ελληνικές στρατιωτικές υποδομές.
Στον αντίποδα, αρκετοί Έλληνες χρήστες σχολιάζουν ότι όσα παρουσιάζονται δεν αποτελούν απαραίτητα κάποια εντυπωσιακή ή άγνωστη «αποκάλυψη».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε απαντήσεις τους, ορισμένες από τις εγκαταστάσεις ή τις υποδομές που φαίνεται να έχουν καταγραφεί αφορούν στην πραγματικότητα αποθήκες καυσίμων του ΝΑΤΟ, αγωγούς τροφοδοσίας καυσίμων, πεδία ασκήσεων με πραγματικά πυρά και πεδία εκπαίδευσης πυροβολικού, δηλαδή υποδομές των οποίων ο γενικός χαρακτήρας είναι ήδη γνωστός ή μπορεί να εντοπιστεί μέσα από ανοικτές πηγές.
Μάλιστα, Έλληνες σχολιαστές καλούν ευθέως την τουρκική ομάδα να «ελέγξει καλύτερα τις πηγές της», υποστηρίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν λανθασμένες ή υπερβολικές ερμηνείες σχετικά με τη φύση των εγκαταστάσεων που εμφανίζονται στο υλικό.
Έτσι, ενώ από τουρκικής πλευράς αρκετοί χρήστες χαιρετίζουν την προσπάθεια ως επιτυχημένη έρευνα OSINT, από ελληνικής πλευράς επικρατεί σαφώς μεγαλύτερη επιφύλαξη, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι η συγκέντρωση δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων σε έναν χάρτη δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με αποκάλυψη απόρρητων ή μέχρι σήμερα άγνωστων πληροφοριών.
«Σύντομα ο χάρτης μας για την Ελλάδα»
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια η ομάδα στην ανάρτησή της, η εργασία για την Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο και βασίστηκε, όπως υποστηρίζει, αποκλειστικά σε δεδομένα ανοικτών πηγών.
Σε ελεύθερη απόδοση, το μήνυμα της ομάδας αναφέρει ότι μέσα σε σύντομο διάστημα δημιουργήθηκε ένα εκτεταμένο αρχείο δεδομένων και ότι ο σχετικός χάρτης για την Ελλάδα θα παρουσιαστεί σύντομα στο διαδίκτυο.
Μέχρι τότε, όπως αναφέρει, θα συνεχίσει να δημοσιεύει αποσπασματικά τμήματα της δουλειάς της.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και η καταληκτική αναφορά της ομάδας ότι «ίσως το επόμενο θέμα να είναι τα ραντάρ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δραστηριότητά της ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες στρατιωτικών υποδομών.























