Σα. Ιούλ 27th, 2024

Αίγυπτος: Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πριν λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε με δέος από τους δέκτες των τηλεοράσεων, τη μεγαλόπρεπη και ιστορική μεταφορά από αρχαίες, αιγυπτιακές, βασιλικές μούμιες και σαρκοφάγους στο νέο τους σπίτι. Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου που βρίσκεται στο Κάιρο. Οι πύλες του μουσείου θα ανοίξουν σε λίγους μήνες και η πραγματικότητα θα ξεπεράσει τη φαντασία του κάθε απαιτητικού επισκέπτη.

Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου Grand Egyptian Museum (GEM) βρίσκεται στη Γκίζα της Αιγύπτου και είναι γεγονός. Το κόστος του αγγίζει τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση του τεράστιου αυτού έργου υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ιθύνοντες. Τελικά η Ιαπωνία στήριξε το εγχείρημα, με δάνειο συνολικού ύψους 750 εκατομμυρίων τόσο με ευνοϊκούς όρους όσο και με μεγάλη περίοδο χάριτος.

Εκθέματα μουσείου 

Από το σύνολο των 50.000 εκθεμάτων, περίπου τα 20.000 θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Τα περισσότερα ήταν φυλαγμένα σε αποθήκες μουσείων της χώρας καθώς είχαν ανακαλυφθεί σε ανασκαφές τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, μόνο η έκθεση για την εντυπωσιακή συλλογή των Τουταγχαμών  θα καταλαμβάνει 7.000 τ.μ με δύο τεράστιες γκαλερί, χωρισμένες σε πέντε θεματικές ενότητες.

Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία σε όλο τον κόσμο. Ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να απολαύσει το χρυσό θρόνο των Φαραώ και τα βασιλικά διαδήματα. Επίσης τα ρούχα, τα σανδάλια ακόμα και τα εσώρουχά τους. Με αυτό τον τρόπο θα έρθει κοντά σε ένα Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου και θα μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο ζωής του. “Αυτό είναι  κάτι το μοναδικό και καμιά άλλη αιγυπτιακή συλλογή ανά τον κόσμο δεν παρουσιάζει κάτι ανάλογο”, σημειώνει ο υπεύθυνος του μεγάλου αυτού έργου Δρ. Τάρεκ Ταουφίκ.

“Οικοδεσπότης” στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Γκίζας θα είναι το γλυπτό άγαλμα του Φαραώ Ραμσή Β, του τρίτου Φαραώ της 19ης  δυναστείας της Αιγύπτου. Έχει βάρος 25 τόνων και ύψος περίπου 10 μέτρων. Το άγαλμα έχει ήδη τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο κέντρο του μουσείου και θα υποδέχεται  τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης.

αρχαιολογικό μουσείο
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Μουσείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος

Πάνω από 5.000 εργάτες  με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται  για να μειώσουν το χρόνο καθυστέρησης λόγω πανδημίας. Ειδικοί συντηρητές, όλοι Αιγύπτιοι, δεκάδες μέλη διοικητικού προσωπικού αλλά και πολυάριθμοι φύλακες δίνουν μάχη με το χρόνο. Όλες οι δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν συστρατευτεί για να ολοκληρωθεί αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα που θα τονώσει τον αιγυπτιακό τουρισμό, που τόσο έχει πληγεί από τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για ξένους αλλά και για εγχώριους επισκέπτες. Στο χώρο θα λειτουργεί παράλληλα συνεδριακό κέντρο, 3D κινηματογραφική αίθουσα και θέατρο, δεκάδες καταστήματα και εστιατόρια. Επίσης ένας τεράστιος χώρος αναψυχής όπου μπορούν να οργανωθούν διοργανώσεις έως 20.000 ατόμων. Οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν πανοραμική θέα προς τις Πυραμίδες, αφού το μουσείο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από αυτές.

Τα εγκαίνια για το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αιγύπτου, αναμένονται εντυπωσιακά, αντάξια του κύρους του. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, προκειμένου να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες από κάθε γωνιά της γης. Είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί μόνο ένα παγκοσμίου αρχαιολογικής αξίας έργο αλλά παράλληλα ευελπιστεί να αποτελέσει ένα πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης μέσω του μαζικού τουρισμού.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου ανοίγει το 2020. Ανακτήθηκε από:  https://www.newsbeast.gr/travel/nea/arthro/5108757/ena-apo-ta-megalytera-moyseia-toy-kosmoy-anoigei-to-2020 (τελευταία πρόσβαση 10/04/2021)

Στα άδυτα του εντυπωσιακού νέου μουσείου του Καΐρου. Ανακτήθηκε από: https://www.cnn.gr/kosmos/story/156812/sta-adyta-toy-entyposiakoy-neoy-moyseioy-toy-kairoy (τελευταία πρόσβαση10/04/2021)

Μουσείο της Γκίζας συνεχίζονται πυρετωδώς. Ανακτήθηκε από: https://www.protothema.gr/culture/article/996158/mouseio-gizas-sunehizodai-puretodos-oi-proetoimasies-para-tin-apeili-tou-koronoiou/ (τελευταία πρόσβαση 10/04/2021)

Λίγη ακόμα υπομονή για το 2% του μεγάλου μουσείο της Γκίζας. Ανακτήθηκε από: https://www.lifo.gr/culture/ligi-akoma-ypomoni-gia-2-toy-megaloy-moyseioy-tis-gkizas-ena-faraoniko-moyseio-stin-kardia (τελευταία πρόσβαση 10/04/2021)

maxmag.gr