Τε. Δεκ 11th, 2024

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Σικυωνίων για το νερό στο Διμηνιό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δικαιολογημένη ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους (Άνω) Διμηνιού του Δήμου Σικυωνίων, έχει προκαλέσει το σοβαρό θέμα με την ποιότητα του νερού που φθάνει στις βρύσες των σπιτιών. Μετά τις καταγγελίες κατοίκων για βρώμικο νερό και το έγγραφο της Υπηρεσίας Υγειονομικού της Περιφέρειας που πιστοποιεί την ακαταλληλότητα, τους κινδύνους για την δημόσια υγεία, εφιστώντας την προσοχή για άμεση λήψη μέτρων, ερωτηματικά προκαλεί και η αδράνεια της Δημοτικής αρχής, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και την υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων.
Δεν μπορεί να πείσουν κανέναν τα αστεία επιχειρήματα και οι δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής Σταματόπουλου, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια έχει την ευθύνη και ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και τους καθησυχασμούς ότι η λύση έχει δρομολογηθεί για το 2022! Είναι απόλυτα εκτεθειμένοι, γιατί εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουν το πρόβλημα με την άθλια ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων στην περιοχή και δεν έχουν μεριμνήσει για να βρεθεί μια λύση, εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.
Εμείς να τους θυμίσουμε, ότι το Διμηνιό όπως και άλλα χωριά με ακατάλληλο νερό, δεν βρίσκεται ούτε στην έρημο Σαχάρα ούτε σε κάποιο «ξερονήσι». Βρίσκονται σε έναν Δήμο με πλούσια αποθέματα νερού, σε μια περιοχή που δεν απέχει πολύ από φυσικές πηγές, δεν είναι πολύ μακριά από εκεί όπου ιδιωτικά εμφιαλωτήρια «μεγαλώνουν» σήμερα τις δουλειές τους, ανοίγοντας νέες γεωτρήσεις, δεσμεύοντας όλο και μεγαλύτερες ποσότητες άριστης ποιότητας νερού για εμπόριο.
Και ενώ μεγάλες εταιρείες «θησαυρίζουν» με ένα αγαθό της φύσης, την ίδια στιγμή εν έτη 2021, οι κάτοικοι κοντινών χωριών, στερούνται πόσιμο νερό, «απαγορεύεται» να πιουν από τη βρύση, ακόμα και να μαγειρέψουν, αναγκάζονται είτε να αγοράζουν είτε να κουβαλούν από τις «κοινόχρηστες βρύσες» όπως έκαναν παλιά «η Γκόλφω και ο Τάσος»! Ταυτόχρονα οι αγρότες ανήσυχοι, αγωνιούν ήδη αν θα μπορούν αύριο να ποτίσουν τα χωράφια τους!
Να θυμίσουμε επίσης, όταν το 2019 πριν τις εκλογές, στήθηκε η «κάλπικη αντιπαράθεση» για το νερό από Δημοτική Αρχή και «λοιπούς προθύμους» που συμφωνούν κατ’ άλλα με την ίδια πολιτική και το πλαίσιο διαχείρισης, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχαμε σε αυτό το «παιχνίδι αποπροσανατολισμού», παίρνοντας υπεύθυνη θέση, αναδεικνύοντας την ουσία , επισημαίνοντας πέρα από το θετικό για την έλευση πόσιμου νερού στο Κιάτο, τα προβλήματα και τους κινδύνους:
Το γεγονός δηλ. ότι «η διαφύλαξη της ποιότητας του νερού και της δημόσιας υγείας απαιτεί να γίνεται συχνή επιθεώρηση και επαρκής συντήρηση των εγκαταστάσεων (δεξαμενές, πηγές υδροληψίας, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, δίκτυα κλπ), να γίνεται τακτικός έλεγχος ποιότητας του νερού που φθάνει στις βρύσες, απαιτούνται απαραίτητα έργα, μελέτες και κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση και προστασία των πηγών και των περιοχών υδροληψίας από διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες και ρύπους. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ των άλλων, οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για την διαχείριση του νερού όπως είναι η ΔΕΥΑΣ, με απαραίτητο μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις αυξημένες υποχρεώσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο αντικείμενο που έχει άμεση σχέση με την Δημόσια Υγεία».
Όλα αυτά όμως έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική απαξίωσης των υπηρεσιών που συνειδητά και σταθερά υπηρετούν, προωθώντας καθημερινά την ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα, μέσα από την υποστελέχωση, την εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας, την εκχώρηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους.
Ας σταματήσουν λοιπόν να υπερασπίζονται τον κοινωνικό χαρακτήρα του νερού μόνο στα λόγια! Στην πράξη συμφωνούν και εφαρμόζουν μέχρι κεραίας, το αντιδραστικό πλαίσιο που το μετατρέπει από κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, σε ακριβό εμπόρευμα και προϊόν κερδοφορίας!
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και απαιτεί:
⦁ Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση νερού καλής ποιότητας στην Τ.Κ. Διμηνιού και στα υπόλοιπα χωριά που υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα και να σταματήσει η υδροδότηση από γεωτρήσεις επιβαρυμένες με ρύπους.
⦁ Να γίνεται συνεχής, υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων .
⦁ Στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας ύδρευσης (ΔΕΥΑΣ), με απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό, με όλα τα μέσα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.