Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Αργυρόκαστρο: H μυθική πόλη της Αλβανίας (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια πόλη κτισμένη επάνω σε οκτώ λοφάκια, σμιλεμένη εξολοκλήρου από πέτρα, κι ένα κάστρο βγαλμένο από παιδικό παραμύθι να την στεφανώνει και να την βαφτίζει.

Tο 80% των τουριστών που επισκέφτηκαν το Αργυρόκαστρο πέρυσι είναι ξένοι, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς είναι Ιταλοί. Περίπου 100 χιλιάδες είναι οι τουρίστες από την Ιταλία που κατά το 2023 συμπεριέλαβαν το Αργυρόκαστρο στις ξεναγήσεις των ταξιδιών τους στη Νότια Αλβανία.

«Πάνω από το 50% των ξένων τουριστών που έχουν επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο είναι Ιταλοί, το γεγονός είναι ότι αυτός ο ιταλικός τουρισμός στο Αργυρόκαστρο ήταν ένας διαφοροποιημένος τουρισμός, ένας τουρισμός που ήρθε στο Αργυρόκαστρο και τη νότια Αλβανία μέσω αλβανικών και ιταλικών τουριστικών πρακτορείων, καθώς και με ατομικό ιδιωτικό τρόπο.

Το ενδιαφέρον των τουριστών από την Ιταλία αναμένεται να είναι μεγάλο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 για να δουν από κοντά τις ιστορικές και αρχιτεκτονικές αξίες της πόλης, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα ιταλικά τουριστικά πρακτορεία εκφράζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προώθηση και την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στο Αργυρόκαστρο.

Τον τελευταίο χρόνο, την πέτρινη πόλη επισκέφτηκαν περισσότεροι από 500 χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες.

Η ιστορία της μικρής λοφώδους πόλης Αργυροκάστρου, στη νότια Αλβανία, εκτείνεται πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Όποιος θέλει να πάρει μια γεύση,  πολλοί θησαυροί είναι τοποθετημένοι στο μικρό μουσείο της πόλης. Οι περισσότεροι τουρίστες, όμως, επισκέπτονται άνθρωποι σήμερα όμως έρχονται εδώ για να δουν τα 600 περίπου εντυπωσιακά αρχοντικά της Οθωμανικής εποχής που είναι διάσπαρτα στην πόλη και στη γύρω πλαγιά, μερικά από τα οποία είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες. Το κέντρο της πόλης είναι τουριστικό, γεμάτο με πλακόστρωτα δρομάκια, καλλιτεχνικά καφέ και πολλά καταστήματα με σουβενίρ. Kάτι που δεν βρίσκεις σε πολλές πόλεις σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων.