Σα. Ιούλ 27th, 2024

Α.Γ Καλλής: Γ. Κεντρωτής …Ένας Νεμεάτης σημαιοφόρος τού 1976 υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις εκλογές του 2024

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Γιώργος Δημ. Κεντρωτής είναι Καθηγητής θεωρίας τής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Διερμηνείας τού Ιονίου Πανεπιστημίου, ποιητής , μεταφραστής , συγγραφέας σημαντικών έργων, μια μεγάλη εν ολίγοις μορφή τών γραμμάτων που ναι μεν γεννήθηκε το 1958 στους Μολάους Λακωνίας , αλλά συνδέθηκε 9 ολόκληρα χρόνια [Σεπτ .1970-Σεπτ.1979] με την Νεμέα . Χρόνια δημιουργικά πού καθόρισαν την πορεία του σε επίπεδο σπουδών,ιδεολογίας και ανθρωπίνων σχέσεων.

Θεωρει ο ίδιος την Νεμέα μια εκ των τριών πατρίδων του .

Πρώτη υπήρξε η Φρατσια Κυθήρων ,τόπος καταγωγής τού πατέρα και τού Ιερέα παππού του Γεωργίου Κεντρωτή ,δεύτερη οι Μολάοι Λακωνίας,τόπος καταγωγής τής μητέρας του και τοπος γέννησης τού ιδίου και τού αδερφού του Κυριάκου,Καθηγητή Παν/μιου επίσης,και τέλος η Νεμέα Κορινθίας πού όπως χαρακτηριστικά λέει αφορούν τα καλύτερα του χρόνια από πλευράς διαμόρφωσης τού χαρακτήρα και των μελλοντικών επιλογών του σε επίπεδο σπουδών και πολιτικής.

Ο Γιώργος τελείωσε το εξατάξιο(όπως λεγόταν τότε) Γυμνάσιο Νεμέας ως αριστούχος , σημαιοφόρος το 1976 κι ένα απο τα πιο φωτεινά μυαλά εκείνης της περιόδου(ιδιαίτερης από πλευράς πολιτικών εξελίξεων )όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συμμαθητές και φίλοι του,οι οποίοι τον υπεραγαπούν μέχρι και σήμερα γιατί παρ όλο ότι έχει μια λαμπρή και προβεβλημένη καριέρα ,παραμένει όπως πάντα απλός, ταπεινός,ευαίσθητος υποστηρικτικός και δοτικός.

Τον Σεπτέμβρη τού 1976 ανοίγει ένας νέος κύκλος μετά από τις επίπονες όπως ήταν τότε , <<εισαγωγικές εξετάσεις εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα>>, όπου περνα στην Νομική Σχολή Αθηνών και αρχίζει η μακρά πορεία προς την κατάκτηση τού στόχου που είχε να κάνει με την ακαδημαϊκή του καριέρα.

Εύλογα όμως θα αναρωτηθεί κάποιος πως διασταυρώθηκε η δική του ζωή και πορεία με την Νεμέα πού θεωρεί όπως προαναφέραμε πατρίδα του.

Ήρθε ως <<εξόριστος>> λόγω του ευγενούς , ευφυούς και ανήσυχου πολιτικά πατέρα του πού αν και ανήκε σε συντηρητικό πολιτικό χώρο (ΕΡΕ – Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση- Κ. Καραμανλής) εξέφρασε δημοσίως την δυσαρέσκεια του έναντι της δικτατορίας των Συνταγματαρχών πού είχε ως αποτέλεσμα την δυσμενή,( όπως την έλεγαν τότε ),μετάθεση προς παραδειγματισμόν[ο ίδιος ήταν δημόσιος υπάλληλος από τούς πρώτους πού στελέχωσαν την δημόσια διοίκηση τήν μεταπολεμική περιόδο , υποτελειόφοιτος λόγω οικονομικων δυσκολιών τής Μαρασλείου Σχολής, και πλήρως καταρτισμένος στα νέα του καθήκοντα πού αφορούσαν την λειτουργία του Δημοσίου Ταμείου ] σε μια επαρχιακή πόλη(βλπ.Νεμέα )τού Οίνου, τού μύθου, τής ιστορίας , αλλά και της παθογένειας που ενώνει ως κοινή βάση όλες τις μικρές κωμοπόλεις τής περιφέρειας.

Μήπως μέχρι και σήμερα δεν ισχύει αυτό που κάποτε έγραψε ο Νομπελίστας ποιητής μας Γ.Σεφερης :<<όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει>> ;;;

Όμως κόντρα στην θλιβερή διαπίστωση τού ποιητή ,η Νεμέα όχι μόνο δεν πλήγωσε αυτή την οικογένεια αλλά τουναντίον τήν αγάπησε την σεβάστηκε και την θεώρησε δική της μέχρι και σήμερα δημιουργώντας γύρω της μια ασπίδα προστασίας (εξού και ο τίτλος πού διάλεξα ,”το ένας δικός μας Νεμεάτης Ευρωβουλευτής”).

Ίσως γιατί είναι στην ψυχοσύνθεση αυτού τού υπέροχου λαού με τα θετικά και τα αρνητικά του ,να συμπονα τον κατατρεγμένο και να σέβεται τον ξένο ( Ξένιος Ζεύς) πού θεωρείται από την αρχαιότητα ιερό πρόσωπο.

Ήρθαν λοιπόν την 1η Οκτωβρίου τού 1970 και εγκαταστάθηκαν στην Νεμέα για τα επόμενα 9 συναρπαστικά χρόνια όπου ετέθησαν οι βάσεις για την λαμπρή καριέρα και των δύο παιδιών τού Γιώργου και τού Κυριάκου, πού και οι δύο τελείωσαν μετ’ έπειτα την Νομική Σχολή Αθηνών (το Νομικό τμήμα ο Γιώργος,το πολιτικό τμήμα ο Κυριακος) και ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία όπου έμειναν μαζί σχεδόν 5 με 6 χρόνια.

Κι όλα αυτά τά ομολογουμένως θαυμαστά,έγιναν με έναν πενιχρο μισθό Δημοσίου υπαλλήλου τού 70 , αυστηρό πρόγραμμα,θυσίες και εξασφάλιση δύο υποτροφιών τών δύο αδερφών ως αποτέλεσμα των άριστων επιδόσεων τους .

Βράχοι και εγγυητές μέχρι το τέλος ,οι δύο σπουδαίοι γονείς ,ο σχολαστικός , παντογνώστης πολυπράγμων ,λάτρης τών βιβλίων, των αρχαίων ελληνικών, τής ιστορίας, βαθειά θρησκευόμενος,εκ πεποιθήσεως

δημοκράτης με την ευρεία έννοια,και υποδειγματικός υπάλληλος τού Δημοσίου ταμείου Νεμέας ,κύριος Μίμης (παιδί μορφωμένου ιερέα- τελειόφοιτου Σχολαρχείου -στα Κύθηρα),και η δυναμική μητέρα Ευαγγελία Κεντρωτη το γενος Μυλωνακου υψηλής νοημοσύνης,από τους Μολάους με καταγωγή τής οικογένειας από τη Σμύρνη και τα Κύθηρα,η οποία ήταν μια ηγετική προσωπικότητα, άριστη μοδίστρα που στους Μολάους για μια περίοδο πριν αρχίσουν οι δυσκολίες διατηρούσε ατελιέ με σταθερή και εκλεκτή πελατεία.

Κάποτε ένας σπουδαιος δάσκαλος από την Νεμέα ο Αθ. Ροτζιωκος , φιλος τής οικογένειας Κεντρωτή (όπως οι οικ.Δημητριου,Γεωμπρε , Μαλισσιωρη) ρώτησε με απορία και θαυμασμό παράλληλα τον κ.Μιμη :<<Μα πώς τα καταφέρνεις να σπουδάζεις δύο παιδιά συγχρόνως;>>

Η απάντηση ήταν απλή και δύσκολη …με ένα μολύβι τού είπε ,ένα χαρτί και απέραντη πίστη στο στόχο. Παρεπιπτόντως επρόκειτο αρχικά για στόχο των δύο γονιών πού αφορούσε την πορεία και την εξέλιξη και των δύο παιδιων,χωρίς να σκεφτούν ποτέ ούτε για μια στιγμή ο ένας από τους δύο να μείνει πίσω λόγω αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών.

Επρεπε πάση θυσία και οι δύο να σπουδάσουν ακολουθώντας μια οικογενειακή παράδοση πού ήθελε τα μέλη της να ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα .

Στόχος πού επετεύχθη και με το παραπάνω.Δυο καθηγητές πανεπιστημίου ,δύο συγγραφείς με πολλά βιβλία ο καθ’ ένας στο ενεργητικό του.

Το χάρηκαν και το απόλαυσαν οι δύο αυτοί φωτισμένοι και δικαιωμένοι γονείς όταν είδαν την εξέλιξη των παιδιών τους κι όταν κράτησαν στα χέρια τους τα βιβλία τους ως αποτέλεσμα τού μόχθου και τών στερήσεων μιας ζωής .

Ο Γιώργος Δ.Κεντρωτής

Καθηγητής θεωρίας τής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Διερμηνείας τού Ιονίου Παν/μιου και

ο αδερφός του

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής

Καθηγητής των εξωτερικών Σχέσεων τής Ε.Ε στο τμήμα Βαλκανικών και Σλαβικών § Ανατολικών Σπουδών τού

Παν/μιου Μακεδονίας.

Λίγες μέρες πριν πεθάνει

(31-5-2012, γεννηθείς το 1921 ) αυτός ο υπέροχος πατέρας πού τα τελευταία του 6 χρόνια είχε καταπέσει μη έχοντας αίσθηση τού περιβάλλοντος, γίνεται κάτι το συγκλονιστικό .

Έρχεται ο μικρότερος του γιός Κυριάκος από Θεσσαλονίκη όπου έχει πλέον ανακηρυχθεί καθηγητής Παν/μιου για να τού το ανακοινώσει αν και γνωρίζει ότι δεν έχει επαφή με το περιβάλλον,τον πλησιάζει αργά στο κρεβάτι τού πόνου όπου είναι ακινητοποιημένος και τού λέει σιγά στο αυτί …πατέρα μου έγινα καθηγητής..τότε εκείνος βγαινει μέσα από τον λήθαργο του ανοίγει διάπλατα τα μάτια, τα ανοιγοκλείνει, φωτίζεται για λίγο το πρόσωπο του και βυθίζεται ξανά στο πουθενά όπως και πριν τα τελευταία χρόνια .Μετά από λίγες μέρες φεύγει για το μεγάλο ταξίδι,σαν να περίμενε να ολοκληρωθεί το όνειρο μιας ζωής και για το δεύτερο παιδί του, αφού ο Γιώργος ήταν Ίδη καθηγητής και το γνώριζε πριν καταπέσει.

Δίπλα του ακοίμητος φρουρός μέχρι την τελευταία του στιγμή, η κυρία Ευαγγελία (1927 – 2019)πού κι εκείνη μετά την αποχώρηση του αγαπημένου της συντρόφου το επόμενο διάστημα καταρρέει αργά αλλά σταθερά όπως ο μαραθωνοδρόμος πού εξάντλησε τις δυνάμεις μιας ζωής για ένα υψηλό στόχο

Ο Γιώργος από τα χρόνια τού Σχολείου κατά την διάρκεια τής δικτατορίας ακούει παρανόμως με όλη την οικογένεια από το ραδιόφωνο Ντοτσε Βελε .Κάποιο βράδυ από την ελληνόφωνη εκπομπή ακούει για την δίκη των φοιτητών τής αριστεράς τού Ρήγα Φεραίου από το καθεστώς τών Συνταγματαρχών.Τον ενθουσιάζει ο τίτλος τής αντιστασιακής οργάνωσης κι αρχίζει να εμπνέεται από τον χώρο αυτό .

Κάποια στιγμή μετά την κατάληψη τού Πολυτεχνείου το1973 ένας ξάδερφος ενός συμμαθητή του ( Βασίλης Μπέτσας)πού ήταν μέσα στην σχολή έρχεται στην Νεμέα για λίγες μέρες για να αποπροσανατολίσει τις αρχές πού τον είχαν στοχοποιησει.Εκει έρχεται σε επαφή ο Γιώργος μέσω αυτού με το ιδεολογικό πλαίσιο τού φοιτητικού κινήματος τής εποχής πού εμπνέονταν από την αριστερά και αρχίζει έτσι η πορεία του μέσα στο χώρο αυτό,εν άγνοια βεβαίως τού πατέρα του και της υπόλοιπης οικογένειας.

Ως νέος εμπνέεται κι εκείνος από το όραμα τής γενιάς τού Πολυτεχνείου για έναν ομορφότερο κόσμο και η πορεία αυτή συνεχίζεται ανελλιπώς από τα μαθητικά στα φοιτητικά του χρόνια εως σήμερα πού είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Ο πατέρας τού όταν το αντιλαμβάνεται παρά την διαφορετική ιδεολογική του προσέγγιση ,ποτέ δεν τού ανοίγει συζήτηση για το θέμα αυτό,τον σέβεται γιατί πάντα ήταν ένας υπέρμαχος τής ελεύθερης διακίνησης τών ιδεών.Μαλιστα όταν φεύγει για μεταπτυχιακό(1985-1990) στην Γερμανία τού στέλνει τακτικά τα περιοδικά ΑΝΤΙ και Πολίτη (περιοδικά τής ανανεωτικής αριστερας όπως τα χαρακτήριζαν τότε) μαζί με τις αθλητικές σελίδες από την εφημερίδα βραδυνή πού έπαιρνε ο ίδιος.

Σ αυτό ακριβώς το σημείο αναδεικνύεται το ανώτερο περιβάλλον πού μεγαλώνουν τα δύο αυτά παιδιά μέσα σε μια οικογένεια όπου κυριαρχεί ο σεβασμός στη γνώση και τη διαφορετικότητα πού περιγράφεται επ ακριβώς στο…” διαφωνώ με τα όσα λες ,αλλά θα έδινα και τη ζωή μου για να υπερασπιστώ το δικαίωμα να τα λες”

Ο Γιώργος Δ. Κεντρωτής κατεβαίνει λοιπόν ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής αποδεχθείς την τιμητική πρόταση ενός ιστορικού κόμματος της αριστεράς, τού Κ.Κ.Ε πού αναγνώρισε στο πρόσωπο του έναν οραματιστή δάσκαλο ,έναν αγωνιστή διανοούμενο πού πασχίζει για το καλό των πολλών μέσα από την δωρεάν παιδεία πού αργά αλλά σταθερά καταργείται φέρνοντας σε αδιέξοδο την πλειοψηφία ενός λαού που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις παράλογες απαιτήσεις ενός άδικου συστήματος.

Ο Γιώργος Κεντρωτης είναι η άλλη όψη τής πολιτικής όπως την γνωρίσαμε και την απορρίψαμε.

Γιατί η πολύπλευρη μόρφωση του σε συνδιασμό με την σεμνότητα ,την απλότητα και την ανθρωπιά του είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις πού συγκροτούν μια προσωπικότητα πού δεν περιορίζεται σε στενά όρια,υποδείξεις και κομματικά σύνορα .

Ο Γιώργος είναι αυτό πού περιγράφει ο Κάλβος όταν λέει ότι θέλει αρετήν και τόλμη η Ελευθερία, γιατί και τόλμη έχει και αρετή.

Η Νεμέα λοιπόν που αποτελεί και για τον ίδιον τόπο αναφοράς,δεύτερη πατρίδα όπως χαρακτηριστικά λέει,που καθόρισε το μέλλον και την πορεία του, τού εύχεται από καρδιάς Καλή Επιτυχια

Υ.Γ1 Η οικογένεια Κεντρωτή πέρα από την όποια πολιτική προσέγγιση τού καθ ενός μας ,είναι μια δική μας Νεμεατικη οικογένεια. Τι άλλο λοιπόν θα μπορούσε να αισθανθεί αυτή η πόλη , παρά μονάχα περηφάνεια για την εξέλιξη τών δύο δικών μας ανθρωπων τού Γιώργου και τού Κυριάκου πού διαπρέπουν στο χώρο του Πανεπιστημίου και όχι μόνο.

Υ.Γ2. Το κείμενο μου αυτό είχε ως σκοπό να περιγράψει έναν σπουδαίο άνθρωπο από μια σπουδαία οικογένεια πού η πορεία της θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο ή μυθιστόρημα τού Βίκτωρ Ουγκώ, τού Μενελάου Λουντέμη, τού Μαξίμ Γκόρκι,δεν είχε ως σκοπό να επηρεάσει κανέναν ως προς την επιλογή του να ψηφίσει στις προσεχείς Ευρωπαϊκές Εκλογές .

Δεν το έκανα ποτέ για κανέναν ,δεν το δέχτηκα ποτέ από κανέναν.

Το έκανα όμως γιατί πρώτον ο Γιώργος είναι ένας δικός μας Νεμεατης πολίτης πού τον γνωρίζω και τον σέβομαι από την έως τώρα έντιμη πορεία του στη ζωή ,

και δεύτερον γιατί πιστεύω ότι για να πάει κάποιος στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μας αντιπροσωπεύσει και να μας υπερασπίσει έναντι τών αδίκων πολλές φορές αποφάσεων θα πρέπει να έχει ακριβώς αυτά τα προσόντα(δημοκρατικες πεποιθήσεις, εξειδικευμένη γνώση ,πίστη,αγωνιστικότητα έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων,αγάπη για την πατρίδα και τον λαό πού πλεον φτωχοποιειται και καταστρέφεται σταδιακά εδώ και 13 χρόνια από τους κατά φαντασίαν φίλους μας,εντιμοτητα) πού θα είναι εγγύηση για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη ,Ελεύθερη, Ακηδεμονευτη ,μια Ελλάδα αντάξια αυτών πού αγωνίστηκαν ,αυτών πού θυσίασαν την ζωή τους και τα νιάτα τους για να μπορούν οι αντιπρόσωποι μας όταν είναι στο πεδίο τής μάχης τού κοινοβουλίου,να λένε Ναι εκεί όπου εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τού λαού μας ,και να λένε Όχι εκεί οπου τα συμφέροντα απειλούν την ευημερία τού λαού μας.

Έτσι μόνο έχουν νόημα οι οποίες εκλογές όταν οι αντιπρόσωποι μας υπηρετούν εμάς τούς πολλούς κι όχι τους ολίγους μετατρέποντας την χώρα σε προτεκτοράτο και τούς πολίτες σε δούλους των δυνάμεων τής διαφθοράς , τού σκότους,και τών πολυεθνικών συμφερόντων πού καθορίζονται από χρηματιστές και τραπεζίτες.

Υ.Γ 3 Βιογραφικό Γιώργου Κεντρωτη :

Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.Σπουδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο ΕΚΠΑ και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα τής Νομικής από το Πανεπιστήμιο τού Ζααρλαντ τής Γερμανίας .Άσκησε επί 14ετη τη δικηγορία στην Αθήνα και στο εξωτερικό .Το 1994 εκλέχτηκε καθηγητής Θεωρίας τής Μετάφρασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο,όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα.Εκτος από τα θεωρητικά συγγράματα και άρθρα του γύρω από τη μετάφραση έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μεταφρατων.

Ανάμεσα στους συγγραφείς ,έργα των οποίων έχει μεταφράσει στη γλώσσα μας , συγκαταλέγεται ο Αισχύλος,ο Πλάτων,ο Κικέρων,ο Τάκιτος,ο Βίκο ,ο Μπρεχτ,ο Νερούδα,ο Μαγιακόφσκι ,ο Παβέζε,ο Παζολίνι,ο Μούζιλ,ο Μπροχ,ο Μπωντλαίρ,ο Πας .

Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα,έξι ποιητικές συλλογές, και αρκετά δοκίμια σχετικά με τον Διονύσιο Σολωμό, την Επτανησιακή Σχολή και τον Γιάννη Ρίτσο.

Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια τής Ιταλίας , τής Γερμανίας, τής Τουρκίας,και τής Κύπρου και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών καθώς και αντεπιστέλλον μέλος τής Ισπανοαμερικανικης Ακαδημίας Γραμμάτων τής Μαδρίτης.Για το έργο του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Υ.Γ 4 Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι ,όλως τυχαίως (😉 στην ζωή τού Γιώργου,από τα παιδικά του χρόνια κυριάρχησε το κόκκινο χρώμα .

Στην αρχή ως επιλογή ποδοσφαιρικής ομάδας(επηρεασμένος από τον πατέρα του πού ήταν Ολυμπιακός γιατί τα Κύθηρα ανήκαν διοικητικά στον Πειραιά και ως εκ τούτου όλοι οι Κυθηριοι τότε ακολουθούσαν την παράδοση ,)κι έπειτα στην κρίσιμη εφηβική ηλικία ως πολιτική επιλογή.

Το κόκκινο ως γενική διαπίστωση,αντιπροσωπεύει το παθος ,κι όταν συνδυαστεί με την πολιτική γίνεται πάθος για την ζωή ,για το δίκαιο,για την ελευθερία .Χαρακτηριστικό εν ολίγοις γνώρισμα τής ζωής τού Γιώργου πού τον κάνει ιδιαίτερο και μοναδικό ως φίλο,ως άνθρωπο και ως πολίτη .

Νεμέα…Δύναμη μας οι άνθρωποι μας … Τέλης Καλλής

Nemeahistory.blogspot.com