Πε. Οκτ 5th, 2023

Γιάννης Κολιγλιάτης: Ο καμεραμάν από την Αργολίδα που κατέγραψε την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού από τα πυρά των Τούρκων (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Γιάννης Κολιγλιάτης είχε καλύψει με την κάμερα του λεπτό προς λεπτό, την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού το 1996 από τους Αττίλες στη Δερύνεια.

Σαν σήμερα έγινε η άνανδρη δολοφονία του Ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού από τουρκικά πυρά ενώ είχε σκαρφαλώσει στον ιστό της σημαίας, στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια……
Πέντε σφαίρες δέχθηκε στο κορμί του πριν προλάβει να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ο Σολωμός Σολωμού, δολοφονήθηκε από Τούρκους στις 14 Αυγούστου του 1996, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, που επίσης δολοφονήθηκε από Τούρκους.

Την δραματική στιγμή που ο ήρωας Σολωμός Σολωμού, δέχθηκε τις σφαίρες και έπεσε νεκρός με το τσιγάρο στα χείλη, κατέγραψε ο οπερατέρ του Ρόιτερ, Γιάννης Κολιγλιάτης. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο Γιάννης Κολιγλιάτης, που για όσους δεν τον γνωρίζουν κατάγεται από την Αργολίδα και συγκεκριμένα από την Ήρα. Όταν έγινε το γεγονός με τον Σολωμού τραβούσα πλάνα. Τον άκουσα να λέει “εγώ φεύγω και πάω να κατεβάσω τη σημαία”».

Ο Γιάννης Κολιγλιάτης ήταν αυτός που έμελλε να καταγράψει σε ζωντανό χρόνο τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, την ώρα που αυτός ανέβαινε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ήταν αυτός που του φώναξε «Που πας ρε μαλάκα, θα σου ρίξουν». Το αγροτόπαιδο που φωτογράφιζε γάμους και βαφτίσεις, όπως τον αναφέρει στο κείμενο του ο Βαγγέλης Σιαφάκας, προϊστάμενος του τότε στον ΑΝΤ1 Ελλάδος.

Ένα κείμενο το οποίο ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εξιστορώντας όλο το σκηνικό εκείνης της περιόδου. Το πώς ο Κολιγλιάτης βρέθηκε στην Κύπρο και έγινε τελικά αυτός που θα κατέγραφε μια από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές της δεκαετίας.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο:

Ήταν αρχές Αυγούστου όταν ο Κολιγλιάτης ήρθε στο γραφείο μου στον ΑΝΤ1.

– Αφεντικό, θέλω άδεια.

Cameraman που μας έστελνε κανένα θέμα από την περιοχή του Άργους, ήταν. Με το κομμάτι πληρωνόταν.

– Πού θα πας ρε Γιάννη;

– Στην Κύπρο αφεντικό. Θα γίνει χαλασμός, εκεί….  

Κάπως έτσι έφυγε. Άδεια δεν χρειάζονταν. Εκείνο που ήθελε να πει ήταν πως δεν θα είναι στη διάθεση του καναλιού.

Όπως, το’ πε έτσι κι έγινε. Χαλασμός. Εμείς αργήσαμε να καταλάβουμε αυτό που ήξερε ένα αγροτόπαιδο που από φωτογράφος σε γάμους και βαπτίσεις, έμελλε να καταγράψει ένα από τα πιο συγκλονιστικά θέματα της δεκαετίας.

Το τηλέφωνο μου χτυπούσε αδιάκοπα. Χαράματα της 14ης Αυγούστου του 1996.

– Έλα Αργύρη(Ντινόπουλος)

– Με τους Κύπριους είναι αδύνατο να γίνει δουλειά. Αν δεν μου βρείτε καμεραμάν ,γυρίζω πίσω. Κακώς σε άκουσα και δεν πήρα δικό μας..

– Είναι κάτω ο Κολιγλιάτης. Δεν τον ψάχνεις;

Πέρασαν ώρες. Το τηλέφωνο ξαναχτύπησε. Ο Ντινόπουλος,μέσα στο άγχος.

– Έχει εξαφανιστεί ο Κολιγλιάτης. Μαζί ήμασταν. Πήρε από πίσω έναν τρελό που πήγε να κατεβάσει την τούρκικη σημαία και τον έφαγαν ελεύθεροι σκοπευτές. Μόνο αυτός έχει τα πλάνα, αλλά εξαφανίστηκε. Κατέβασε τα κινητά και τον κατάπιε η γη.

Τίποτα, ούτε στα τηλεφωνήματα από την Αθήνα απαντούσε. Δεν είχε περάσει μια ώρα όταν το Ρόιτερ μετέδωσε το συγκλονιστικό βίντεο. Ο Σολωμός Σολωμού να περνάει την πράσινη γραμμή να αναρριχάται με το τσιγάρο στο στόμα, στον ιστό της σημαίας κι ύστερα πυροβολισμοί κι αυτός να γέρνει μέσα στο αίμα και να πέφτει. Σ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο ακούγεται κάποιος να ασθμαίνει. Να ακολουθεί λαχανιασμένος τον Σολωμού και να του λέει «που πας ρε, θα σου ρίξουν ρε μαλάκα»… Ο Κολιγλιάτης.  Ήταν ο τελευταίος που τον έλεγε έτσι. Μετά πέρασε στο «απυρόβλητο» που δικαιούνται οι ήρωες. Άλλωστε τι είναι ήρωες, αν όχι παθιασμένοι εραστές μιας ιστορικής απερισκεψίας.

Ο Κολιγλιάτης έδωσε το βίντεο στο Ρόιτερ. Με αυτούς είχε συμφωνήσει. Από μας είχε πάρει άδεια. Ο ΑΝΤ1 ήταν το μόνο κανάλι που δεν είχε το θέμα. Δεν πλήρωνε το διεθνές πρακτορείο επειδή ήταν …αναξιόπιστο και του είχε διακοπεί η συνδρομή. (χρειάστηκαν, αν θυμάμαι καλά, ώρες για να το πάρουμε, ή να το ‘κλέψουμε’).

Πέρασαν κάποιοι μήνες, όταν κοιτάζοντας την αλληλογραφία μου είδα έναν φάκελο με γραμμένο τ’ όνομα μου με κάτι ορνιθοσκαλίσματα. Μια πρόσκληση ήταν από τον Κολιγλιάτη, για την τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση. Ήταν να βραβευθεί για το βίντεο της Κύπρου. Δεν πήγα. Είχα δουλειά. Για αυτό και σας τα ιστορώ.

Ιστορικό της θυσίας
Ήταν μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 1996. Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, καθώς τρεις μέρες νωρίτερα είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκυπρίους στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Τάσος Ισαάκ. Μετά την κηδεία του, μια ομάδα παρισταμένων θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του. Ανάμεσά τους ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, ξάδελφος του Ισαάκ.

Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ο Σολωμού ξέφυγε από τους κυανόκρανους και με ένα τσιγάρο στο στόμα, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, με τους συγκεντρωμένους να προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα, πέφτει νεκρός, έχοντας δεχτεί τρεις πυροβολισμούς από την πλευρά των κατεχομένων. Ακολούθησαν και άλλοι πυροβολισμοί, με αρκετά άτομα να τραυματίζονται.

Η κυπριακή αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό, αναγνώρισε τους δράστες της δολοφονίας του, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης για πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο Κενάν Ακίν, υπουργός του ψευδοκράτους, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Το 2004 μάλιστα, ο Ακίν παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που σκότωσε τον Σολωμού αλλά δικαιολογήθηκε ότι πήρε διαταγή από τον τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Ούτε ο Ακίν, ούτε κανένας άλλος από τους υπόλοιπους τέσσερις εμπλεκόμενους στο περιστατικό συλλαμβάνεται ποτέ.

Το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού και επιδικάζει αποζημίωση στην οικογένειά του. Κρίθηκε ένοχη γιατί δεν προχώρησε στις απαιτούμενες έρευνες για να βρεθούν οι δράστες.