Πα. Αυγ 19th, 2022

Γρίπη: Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από τον ιό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ένας θάνατος καταγράφηκε από εποχική γρίπη κατά την εβδομάδα 9–15 Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ο ασθενής που έχασε την ζωή του, ήταν 61χρονος άνδρας ευπαθούς ομάδας, ο οποίος νοσηλευόταν στην Εντατική, όπου και κατέληξε. Δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Κανένα από τα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Ακόμη, καταγράφηκε ενας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σημειώνει ότι κατά την εβδομάδα 9–15 Δεκεμβρίου 2019, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή  παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στο εν λόγω διάστημα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 76 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 5 (6,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 2 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Πηγή: star.gr