Σα. Ιούλ 2nd, 2022

Δίκη για Μάνδρα : Η πρωτόγνωρη βροχόπτωση και η δόμηση ευθύνεται για την τραγωδία είπε ο Ευθύμης Λέκκας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής στην κατάθεσή του στη δίκη, εστιάζοντας στο πολεοδομικό καθεστώς και τον όγκο του νερού.

Για τεράστιο ύψος βροχής, το οποίο χαρακτήρισε πρωτόγνωρο για την Αττική, έκανε λόγο ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας καταθέτοντας στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.

«Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια» περιέγραψε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ανάλογο φαινόμενο είχε να παρατηρηθεί στη Δυτική Αττική και δη στη Μάνδρα τουλάχιστον 150 χρόνια.

Οι πλημμύρες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με το lawandorder.grη μεγάλη ένταση της βροχόπτωσης σε συνδυασμό με την απουσία θεσμικού πλαισίου αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, συνετέλεσαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε επίσης στην «άναρχη» δόμηση στη Μάνδρα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Η Μάνδρα χτίστηκε μετά το 1960 στην κοίτη ποταμού χωρίς κανένα απολύτως έργο. Ο κ. Λέκκας θέλοντας να καταδείξει στο δικαστήριο πως η Μάνδρα δεν είναι εξαίρεση και ότι συνολικά απουσιάζει δομημένο πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία είπε: «Ενώ ως χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές». Τόνισε δε πως «μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας για να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Η δίκη για την υπόθεση έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Ενώπιον του Δικαστηρίου λογοδοτούν 21 άτομα, μεταξύ τους η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, οι πρώην δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι 21 είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που ανά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Πηγή: sputniknews.gr