Κυ. Οκτ 1st, 2023

Δείτε ζωντανά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας – Χωρίς θεατές λόγω του κορωνοϊού (live)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι σε εξέλιξη  στην Αρχαία Ολυμπία και μεταδίδεται σε ζωντανή μετάδοση από τις 11.15.

Μόλις 100 οι καλεσμένοι, λόγω των προληπτικών μέτρων. Στη χθεσινή πρόβα που ήταν κλειστή για το κοινό λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς παρίσταται στην τελετή και θα συμμετάσχει στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ως τρίτος λαμπαδηδρόμος, με πρώτη την Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη.

Προηγουμένως, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος και για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, θα λάβει μέρος στην τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο ξενοδοχείο Arty Grand Hotel, 133 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων Τόκιο 2020 – εκτός απροόπτου-.

Κατόπιν, ο αντιπρόεδρος θα παραβρεθεί στην τελετή απονομής του Χρυσού Μεταλλίου της Ολυμπιακής Αξίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Tόμας Μπαχ.

«Είναι μεγάλη χαρά να σας υποδεχόμαστε, σε αυτές τις περίπλοκες συνθήκες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αύριο είναι μία ξεχωριστή μέρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα γίνει σε ειδικές συνθήκες αλλά ελπίζουμε για το καλύτερο και ότι, τελικά, αυτή η πανδημία δεν θα επηρεάσει τους Αγώνες και φυσικά την υπέροχη διαδικασία, τη λαμπαδηδρομία που οδηγεί στους Αγώνες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Για παγκόσμιο «μήνυμα αισιοδοξίας σε δύσκολους καιρούς και καταχνιά» που έφερε ο κορωνοϊός, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος τόνισε ότι «ο αθλητισμός είναι για να προάγει την υγεία και όχι να την υπονομεύει», ενώ για τον μαζικό αθλητισμό έχουν ήδη ληφθεί μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα συναντηθεί και με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με τον οποίο θα συζητήσουν τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στον τουρισμό και γενικότερα στην πορεία της οικονομίας.

Ο  Μαργαρίτης Σχοινάς θα ενημερώσει για τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλο.

H τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας προγραμματίστηκε στις 19 Μαρτίου. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε:

  • Να ματαιωθούν τα γεύματα και οι δεξιώσεις της ΕΟΕ που είχαν προγραμματιστεί στην Αρχαία Ολυμπία το διάστημα της Τελετής Αφής.
  • Να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διαπιστεύσεων και να δοθούν μόνο οι απολύτως αναγκαίες.
  • Να διεξαχθεί η πρόβα της Τελετής Αφής στις 11 Μαρτίου χωρίς την παρουσία θεατών.
  •  Να γίνει σύσταση στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στις τοπικές αρχές να μειωθούν οι δημόσιες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.