Τε. Ιούλ 24th, 2024

Δημιουργία 50 νέων πρατηρίων φυσικού αερίου έως το 2025

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την ανάπτυξη δικτύου 50 πρατηρίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για πρατήρια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανήγγειλε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση Blue Corridor.

Όπως είπε «Η υποκατάσταση των πιο «βρώμικων», συμβατικών καυσίμων, δηλαδή πετρελαίου και λιγνίτη, από το πιο «καθαρό» φυσικό αέριο, αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα για να κάνει η χώρα μας το άλμα στις πράσινες μετακινήσεις» ενώ πρόσθεσε πως στη χώρα μας, η χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου για επιβατικά και ελαφρά οχήματα και υγροποιημένου φυσικού αερίου για βαρέα οχήματα, προβλέπεται ήδη από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

«Η στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου ανεφοδιασμού, που είναι απαραίτητο για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στις μετακινήσεις, προβλέπει, μέσα στην επόμενη πενταετία, ένα δίκτυο 50 πρατηρίων, εκ των οποίων τα 39 θα έχουν τη “σφραγίδα” της ΔΕΠΑ Εμπορίας», τόνισε η κυρία Σδούκου. Η στρατηγική βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των οχημάτων CNG την προσεχή πενταετία θα αγγίξει στη χώρα μας τα 40.000 οχήματα. Δηλαδή περίπου το 0,7% της συνολικής αγοράς οχημάτων το 2025.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Προμηθέας Gas, μικτή εταιρία της Gazprom Export και του ομίλου Κοπελούζου με στόχο την ανάδειξη της συμβολής και των δυνατοτήτων του CNG / LNG στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως άμεση, βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη λύση στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Προτύπων Εκπομπών τον Ιούνιο του 2021.