Τρ. Ιούν 18th, 2024

Δημογραφικό: 1 εκατομμύριο λιγότεροι οι Έλληνες το 2050 – Πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για τη γονιμότητα

Κοινοποίηση ειδήσεων
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-53.png

Το Δημογραφικό και η μείωση του πληθυσμού καταλαμβάνει την 4η θέση, μετά τη φτώχεια ,την ανεργία και την εγκληματικοτητα στις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα σύμφωνα με έρευνα της εταιρειας Μetron Analysis για την πορεια του δημογραφικού και η οποία παρουσιάστηκε στο σχετικό συνέδριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Την ίδια στιγμή ο γάμος και η δημιουργία Οικογένειας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων των νέων. Από το σύνολο των 800 ερωτηθεντων το 51% δεν έχουν παιδιά, με την πλειοψηφία να έχει 1 παιδί.

Το 24% θα ηθελε να έχει 2 παιδιά και μόνο 5% θα ήθελε 3 παιδιά.

Οι σκεψεις για την απόκτηση παιδιού έρχονται γυρω στα 29 χρονια της ηλικίας των νεων μας.

Μόνο 4 στους 10 θεωρούν αρκετά πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον ενώ οι λόγοι που αποτρέπουν την απόκτηση είναι οικονομικοί, έχουν ήδη ένα, ανεπαρκείς παροχές από το κράτος, και φόβος για τον κόσμο που θα μεγαλωσουν.

Από ισχύοντα μέτρα στήριξης της οικογένειας παρακινητικά λειτουργούν:

  • το μειωμένο ωράριο για τους γονείς ,
  • το ολοήμερο σχολείο ,
  • το επίδομα γεννησης,
  • η μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ,
  • τα προγράμματα των Δήμων,
  • τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”

Η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για τη γονιμότητα και τους κρίσιμους παράγοντες που την συνθέτουν .

Παράλληλα αναφέρθηκε στις δράσεις στήριξης των νέων οικογενειών που αφορούν τη στέγαση.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουν εκταμιευθεί ήδη 6.049 δάνεια και κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν το πρόγραμμα σκόνη περισσότερο.

Ωστόσο δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα για το “Ανακαινίζω -Νοικιάζω” .Έχουν υποβληθεί 1.200 αιτήσεις με το στόχο να είναι 12.500. Για το λόγο λόγο εξετάζονται βελτιώσεις στο πρόγραμμα το προσεχές διάστημα.

Στον τομέα τομέα της γυναικείας ενδυνάμωσης η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι μέσα στο 2024 θα ενσωματωθούν δύο κοινοτικές οδηγίες που αφορούν η μία τη μισθολογική εξίσωση ανδρών και γυναικών και την αύξηση της ποσόστωσης κατά 40% στα Δ.Σ των εισηγμένων στο στο χρηματιστήριο.

Η yπουργός βράβευσε στο συνέδριο τη σχολική ρομποτική ομάδα του Αη Στρατη και το δάσκαλο τους Αντώνη Μακρη οι οποίοι πήραν την πρώτη θέση στο αγώνισμα τοξοβολίας σε διεθνή διαγωνισμό 11 χωρών που έγινε στη Κρήτη τον προηγούμενο μήνα.

www.ertnews.gr