Επέκταση μέτρων οικονομικής ενίσχυσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Την αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες των μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ, την επέκταση της κάλυψης του ενοικίου για πληττόμενους επαγγελματίες για ακόμα ένα μηνα, τον Φεβρουάριο και των επιδομάτων για τους ανέργους κατά δύο μήνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Παρακολουθήστε τις εργασίες στη Βουλή σε απευθείας μετάδοση
Ευκαιρία να διαλυθούν μύθοι που συνειδητά η όχι διακινούνται και να περιγραφεί με τη γλώσσα της αλήθειας η κατάσταση που μαζί με το σχέδιο θα μας οδηγήσει στο αύριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή. «Με 424 κενά κρεβάτια στο ΕΣΥ παρέχεται η ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα και επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής ζωής», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός διευκρινίζοντας: «Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισεκατομμύρια, γι’ αυτό και είναι ίσως η ώρα να πάρουμε προσεκτικά, όπως υποδείξουν οι ειδικοί, το ρίσκο της σταδιακής επιστροφής».
Μπορούμε να διαφωνούμε, είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση αλλά δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα, για την πραγματική εικόνα και για το τι έχει συμβεί από τις αρχές Μαρτίου του 2020.
«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».
Είναι πολύ άδικο για τη χώρα μας να παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση για λόγους μικροκομματικούς μια εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πργματικότητα. Γιατί με τη βοήθεια της κοινωνίας και των πολιτών καταφέραμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επέμεινε «στην ανάγκη να πορευτούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». «Είναι αδύνατον να πετύχουμε σε αυτή τη συλλογική ευθύνη αν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί», σημείωσε αναφέροντας ότι «η ατομική στάση είναι αδερφή της ελευθερίας».
«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών.
Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ευτυχώς ξεπεράσαμε τον σκόπελο, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε την κυβερνητική απόφαση για lockdown αντιμετώπισης των «λογικά αυξημένων επιπτώσεων από τις γιορτές.»
Ωστόσο δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, όπως έχουν δείξει στοιχεία και σε άλλες χώρες. Κατά συνέπεια τα βήματα επανεκκίνησης είναι προδιαγεγραμμένα και παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Αν κάτι έχουμε μάθει, είναι ότι ο ιός συνδέεται με το κύριο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ασυμπεριφοράς, την επικοινωνία. Εκδηλώνεται με διαφορετική ταχύτητα, διαφορετικά φορτία και πρόσφατα διαπιστώθηκε και η μετάλλαξη που δεν τον καθιστά πιο επικίνδυνο, αλλά πιο μεταδοτικό. Σα να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ με πολλές παγίδες, και άλλοτε να πατά φρένο, άλλοτε γκάζι, άλλοτε στρίβει το τιμόνι και συχνά αλλάζει ταχύτητα. Πρόκειται για στρατηγική συνεχούς προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία διατηρεί πάντα τη δυνατότητα αν δει έξαρση, να επιβάλλει τοπικά περιοριστικά μέτρα, ανέφερε στη συνέχεια.
Προακαταλαμβάνοντας όπως είπε την κριτική της αντιπολίτευσης τόνισε ότι «αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε 8 εκατομμύρια πολίτες θα μας περισσέψουν παραπάνω από 7 εκατομμύρια εμβόλια. Αν κάθε χώρα διαπραγματευόταν ξεχωριστά τις ποσότητες με τις φαρμακευτικές θα ήταν καλύτερα;», διερωτήθηκε και επεσήμανε ότι αποτέλεσε παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια «με τον ίδιο αριθμό και την ίδια σειρά ανά χώρα».
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθύμισε ότι: «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων». Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:
«Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».
Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι έκανε αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή.