Τε. Οκτ 4th, 2023

Εποχή Κορωνοϊού: Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος… του Χρήστου Ρουμελιώτη – Θεολόγου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σήμερα ἡ πατρίδα μας και ἡ ανθρωπότητα ολόκληρη αντιμετωπίζει την γνωστή πανδημία. Στους Ιερούς Ναούς μας, προς αποφυγή τῶν συναθροίσεων και τῆς μεταδόσεως τῆς νόσου δεν τελούνται τα Ιερά και Ζωηφόρα Μυστήρια. Καλώς ή κακώς. Οι αποφασίσαντες γνωρίζουν! Και στην Εκκλησία μας αρμόζει υπακοή και σεβασμός. Όμως ο πιστός λαός βιώνει μια άνευ προηγουμένου πνευματική σύγχυση. Μία θλίψη! Ταραχή! Διχασμό! Αβεβαιότητα!  Κυριολεκτικά μία Βαβέλ!!! Δεν αμπελοφιλοσοφούμε. Θα παραθέσω αποσπάσματα από τα διάφορα θρησκευτικά – εκκλησιαστικά Sites, όπου πέντε – δέκα Μητροπολίτες μονοπωλούν επί χρόνια τα πρωτοσέλιδα, εκφράζοντας τις περισπούδαστες Θεολογικές και «επιστημονικές» τους απόψεις επί παντός επιστητού (η ελίτ των επισκόπων!), κάποιοι είναι χαμένοι στον κόσμο τους – λόγω γήρατος! – και ελάχιστοι ταπεινοί ποιμένες, αφοσιωμένοι στο ποίμνιο τους, με ουσιαστικό έργο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, βυθισμένοι στην σιωπή και στην αφάνεια, μόνιμα απόντες από τους «άμβωνες»  της προβολής και αυτοπροβολής των ηλεκτρονικών μέσων, της έπαρσης, της επίδειξης, των άπειρων φωτογραφιών, για τις άπειρες και επί το πλείστον άχρηστες δραστηριότητες, – τόσες φωτογραφίες θα τις ζήλευαν και τα κοριτσόπουλα του Instagram!   Με μία λέξη ΒΑΒΕΛ! Παρακάτω τίτλοι, θεματολογία και αποσπάσματα από ηλεκτρονικές θρησκευτικές εφημερίδες, επωνύμων και ανωνύμων,  που παρουσιάζουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της «τρέλας» και της πνευματικής σύγχυσης που βιώνει ο Ορθόδοξος Έλληνας. Ο απλός Έλληνας, ο πιστός Χριστιανός που λαχταρά να είναι κοντά στην Εκκλησία, ο οικογενειάρχης, ο βιοπαλαιστής, ο δάσκαλος, ο Θεολόγος που αγωνιά και αγωνίζεται να έχει μια ουσιαστική και αγαπητική σχέση με τον ποιμένα του και που πεισματικά τους την αρνείται! Πάρτε λοιπόν μια γεύση και λίγο άρωμα από το «μπουκέτο» των ανθέων της τρέχουσας ειδησεογραφίας:

Λειτουργία Κυριακής 7- 8 κατά την Ιερά Σύνοδο, μετά από εντάσεις, διαφωνίες, αψιμαχίες και κόντρες δελφίνων και διαδοχολόγων. / Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών,  ή απλά «λιτή Τέλεση» / Παντελής απαγόρευση Κυριακάτικης Λειτουργίας από Κυβέρνηση / Η απόφαση της Συνόδου για Λειτουργία 7 με 8, δεν αίρεται και οι ιερείς βρίσκονται σε δίλημμα: «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις;» / Εποχή Διωγμού του Χριστού/Αντάρτικο από Μητροπολίτη. Πάει για αυτόφωρο / Άλλος Μητροπολίτης : βγάλτε «Άδεια» για άσκηση (πέστε ψέματα !) και ελάτε στην Εκκλησία να κοινωνήσετε.  / Έγκλημα κατά του ίδιου του Θεού και της Ιστορίας ο μη εορτασμός του Πάσχα / Δαιμονιώδες και Οργουελικό σχέδιο παγκοσμίου ελέγχου / Εισήλθαμε στον Γ’ παγκόσμιο πόλεμο / Άλλοι Μητροπολίτες υπέρ των ιερών Ακολουθιών και άλλοι κατά / Δεν στοχεύουν στο κλείσιμο των Ναών αλλά στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. / Με πρόσχημα τον κορονοιό μας κλείσανε τις Εκκλησίες / Τα σκυλάκια δικαιούνται να πάνε βόλτα και να πάρουν αέρα, ενώ οι Χριστιανοί δεν δικαιούνται να πάνε Εκκλησία και να πάρουν κουράγιο. / Να κάνετε τα σπίτια σας κατ’ οίκον εκκλησίες / Εσείς «οι καλοί» Χριστιανοί σκεφθήκατε τους Χριστιανούς σε απομακρυσμένα χωριά, που ζουν  χωρίς λειτουργία και θεια Κοινωνία; / Θεολογία της Απολύμανσης / Η ηχηρή σιωπή των Ναών / Η Θεία κοινωνία δεν είναι μαγκιά! / Χωρίς θεία κοινωνία πως θα βγεις στην καθημερινότητα! / Εάν ένας πιστός –λέει κάποιος Επίσκοπος– δεν κοινωνήσει δεν θα τον καταδικάσουμε. Και η ατάκα: εσείς όμως οι Δεσποτάδες που μπορείτε να λειτουργείτε,  μπορείτε και να κοινωνείτε! Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει! Οι πιστοί όμως; / Συνομοσιολογίες! / Ο ιός του σχίσματος για το Ουκρανικό! / Γλυκανάλατα κηρύγματα από Επισκόπους σε άδειους Ναούς και Λειτουργίες πάνω στα βουνά από «αντάρτες» παπάδες! / Άλλος Επίσκοπος γυρνοβολά στην μητρόπολη του  ραντίζοντας τους δρόμους με αγιασμό / Άλλος Επίσκοπος προτείνει να βοηθήσουν οι ιερείς του την τοπική Αστυνομία για να ελέγχουν το ποίμνιο που γυρνά έξω και κρυφά από τον ποιμένα! Και άλλοι παπάδες να κάνουν βάρδιες στα Αστυνομικά Τμήματα βοηθώντας τους Αστυνομικούς στο έργο τους! / Άλλοι Επίσκοποι έχουν εξαφανιστεί φοβούμενοι μήπως τους χειροφιλήσει κάποιος ή τους ασπαστεί και κολλήσουν τον κορονοιό! Αναζητούνται στις Μητροπόλεις τους και δεν εμφανίζονται στο λαό αλλά και σε κληρικούς ακόμη! Πλάκα δεν έχουν; Και πολλά – πολλά ακόμη! Όμως φτάνει! Σας κούρασα!  Συνεχίστε την ανάγνωση μόνοι σας στα προσφιλή sites των σεπτών μας Ποιμεναρχών, που διαγκωνίζονται ποιος θα είναι ο πιο επιστημονικός ή τουλάχιστον ο πιο επιστημονικοφανής, ο πιο δραστήριος, ο πιο «γενναίος» στην επίδειξη ζήλου και πίστης, ο πιο σώφρων και μετριοπαθής, ή ο….. ομορφότερος, αν θέλετε και με φωτογένεια! 

Σ’ όλα αυτά ο Ευαγγελιστής Ιωάννης (κεφ.10, 11-15) απαντά: «Εγώ είμαι ο ποιμήν ο καλός που έχω πραγματικό ενδιαφέρον δια τα πρόβατα. Ο Ποιμήν ο καλός θυσιάζει την ζωή του δια να προφυλάξει τα πρόβατα από κάθε κίνδυνο και να υπερασπιστεί την ζωή τους.  Ο δε μισθωτός υπηρέτης – (λέτε να παίρνουν οι ποιμένες μας μισθό;) – ο οποίος δεν είναι ποιμήν και τα πρόβατα δεν είναι δικά του, βλέπει τον λύκο να έρχεται και αφήνει τα πρόβατα ανυπεράσπιστα και φεύγει δια να σώσει μόνο την ζωή του. Και ο λύκος με πάσα ευκολία αρπάζει τα πρόβατα και διασκορπίζει αυτά. Ο δε μισθωτός, όταν αντικρύσει κίνδυνο φεύγει διότι είναι υπηρέτης με μισθό, και δεν έχει ενδιαφέρον για την τύχη των ξένων προβάτων. Εγώ είμαι ο ποιμήν ο καλός και ενδιαφέρομαι για τα πρόβατα. Γνωρίζω τα δικά μου πρόβατα και γνωρίζομαι καλώς από αυτά, γιατί συνδέομαι με αυτά με δεσμούς αγάπης και στοργής…….. και παραδίδω την ζωή μου στον θάνατο για να σωθούν τα πρόβατα.»

«Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω»!  Όμως ας μην απογοητευόμαστε. Σ’ αυτή τη Βαβέλ της σύγχυσης και της τρέλας, της πολυλογίας  και φλυαρίας, της συνομοσιολογίας, του βομβαρδισμού της πληροφορίας, αληθινής ή ψεύτικης(fake news), ισχύει η άποψη των στωικών: «ουδέν κακόν, αμιγές καλού». Ίσως ο Κορωνο-ιός αποδειχθεί για τον πιστό Χριστιανό «ευλογία Θεού»!  Επίσκεψη Θεού! Έσπειρε μεν τον θάνατο και ταυτόχρονα μας «φρέσκαρε» την «μνήμη θανάτου»! Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε, ότι του κάθε ανθρώπου η ζωή συνορεύει με τον θάνατο. Μας έκλεισε μεν στο σπίτι, αλλά ταυτόχρονα μας υπενθύμισε την υπόδειξη του Χριστού για αληθινή προσευχή: «συ δε όταν προσεύχη, είσελθε εις το ταμιείον σου και κλείσας την θύραν σου πρόσευξαι τω πατρί σου …».Μας έστειλε στη μόνωση και στην ησυχία του σπιτιού για να μπορέσει ο καθένας μας να «τα βρει με τον εαυτό» του, να έλθει σαν τον άσωτο γιο «εις εαυτόν» , μακριά από την μανιώδη και άρρωστη εξωστρέφεια των διασκεδάσεων, της περιττής πολυτέλειας και σπατάλης, των άχρηστων και επιζήμιων εγκοσμιοτήτων και «φτηνών»  δημοσίων σχέσεων. Μετέτρεψε ξανά την διασπασμένη οικογένεια σε «κατ’ οίκον Εκκλησία», Και μέσα σ’ όλη την παγκόσμια ακαταστασία και ταραχή, μέσα στο φόβο του θανάτου, μας «επετίμησε»…. ο Κορωνο-ιός σαν το Χριστό: «σιώπα πεφίμωσο»! Σώπα, πάψε αμέσως και μη μιλάς, για να μπορέσεις ν’ ακούσεις τη Φωνή του Θεού μέσα σου! Οι σοφοί άνθρωποι δεν λένε τίποτε σε επικίνδυνες εποχές. Η επομένη του Κορωνοϊού ημέρα, θα είναι με βεβαιότητα μια διαφορετική ημέρα. Γι’ αυτό «κρείττον του λαλείν, το σιγάν».

  Όσο μιλάς εσύ άνθρωπε, ο Θεός σιωπά! Κλείσε επί τέλους το στόμα σου για να μιλήσει ο Θεός. Και ο Θεός μιλά μέσα από τα γεγονότα. 

Παρακολούθα λοιπόν τα γεγονότα με ηρεμία και εμπιστοσύνη στο Θεό και «μη ταρασσέσθω ημών η καρδία». Ιδού λοιπόν καιρός  ευπρόσδεκτος, ιδού καιρός μετανοίας, σιωπής περισυλλογής και σωτηρίας!

Καλή Ανάσταση.