Πε. Οκτ 3rd, 2024

Εργασία πέραν του 8ωρου – Τι θα ισχύει για ρεπό, άδειες ή μειωμένο ωράριο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αλλαγές σε υπερωρίες και οκτάωρο φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο. Όσον αφορά στο 8ωρο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι θα έχουμε μια περίοδο, περίπου εξάμηνης διάρκειας, κατά την οποία ο εργαζόμενος, με δικό του αίτημα θα μπορεί να ζητήσει να απασχολείται για περισσότερες ώρες, όχι για 8 ώρες αλλά για 10 ώρες ημερησίως, χωρίς να μπορεί να του το επιβάλει οποιαδήποτε επιχείρηση, ούτε θα είναι λόγος απόλυσης το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος δεν θα δέχεται να δουλέψει πέραν του 8ώρου.

Όπως δημοσίευεσε η ΕΡΤ, αυτός ο πρόσθετος χρόνος στο επόμενο εξάμηνο, θα πρέπει να συμψηφίζεται είτε με ρεπό είτε με μειωμένο ωράριο εργασίας είτε με άδειες που θα χορηγούνται στον εργαζόμενο.

Υπήρξε αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ αναφέρει: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα “εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας και προωθεί την απλήρωτη εργασία το ωράριο “λάστιχο” και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες”.

Σε ανταπάντηση ο υπουργός Εργασίας τονίζει πως “Όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για μεσαίωνα, υπενθυμίζει απλώς ότι οι ίδιοι κατευθύνονται με την όπισθεν σε αυτή την περίοδο”

Πρώτη σημαντική αλλαγή στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή μέσα στον Μάιο, η ψηφιακή κάρτα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να αναγράφονται αναλυτικά και το ωράριο εργασίας, αλλά και οι υπερωρίες των εργαζομένων με στόχο, όπως λέει ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, “να μην έχουμε αδήλωτη εργασία και μη πληρωμένη υπερεργασία”.

– Θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας, άδεια δηλαδή μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού.

– Στηρίζει το θεσμό της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.

– Εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών.

– Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τηλεργασία, καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη, για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

– Προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για τη συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους».