Τρ. Ιούλ 16th, 2024

Η ευτυχία δεν βρίσκεται μόνο στα ευχάριστα συναισθήματα, αλλά και στα δυσάρεστα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Όταν νιώθουμε τα συναισθήματα που ποθούμε, ακόμα και αν αυτά είναι δυσάρεστα, όπως ο θυμός ή το μίσος, βιώνουμε μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή μας.


Σύμφωνα με τις παραδοσιακές έρευνες για την ευημερία, όσο περισσότερα ευχάριστα συναισθήματα βιώνουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Όμως σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, όσο περισσότερο βιώνουμε τα συναισθήματα που ποθούμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε.

Ευτυχία δεν είναι να νιώθει κανείς μόνο ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο. Η ευτυχία έχει να κάνει με το βίωμα εμπειριών, οι οποίες έχουν νόημα και αξία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συναισθημάτων, τα οποία θεωρούμε ότι δικαιωματικά τα νιώθουμε, δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Μάγια Ταμίρ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Όλα τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά σε ορισμένα πλαίσια ενώ αρνητικά σε άλλα, ανεξάρτητα από το αν είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα.

Η διαπολιτισμική μελέτη συμπεριέλαβε 2.324 συμμετέχοντες από οκτώ χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γκάνα, το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Σιγκαπούρη. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Psychology: General, είναι η πρώτη που βρίσκει τη συσχέτιση μεταξύ της ευτυχίας και της εμπειρίας επιθυμητών συναισθημάτων, ακόμα και αν αυτά τα συναισθήματα είναι δυσάρεστα, δηλώνουν οι ερευνητές.

Γενικά, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να βιώσουν περισσότερα ευχάριστα συναισθήματα και λιγότερα δυσάρεστα, από ό, τι αισθάνονται στη ζωή τους. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι το 11% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αισθάνονται λιγότερα υπερβατικά συναισθήματα, όπως αγάπη και ενσυναίσθηση, από ό,τι βιώνουν σήμερα στην καθημερινή ζωή τους, ενώ το 10% είπαν ότι θα επιθυμούσαν να αισθάνονται περισσότερα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό και μίσος. Υπήρξε μόνο μια μικρή αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο ομάδων.

Ένας άνθρωπος που δεν αισθάνεται οργή μπροστά σε μία είδηση που αφορά στην κακοποίηση παιδιών, πίστευε ότι θα έπρεπε να νιώθει μεγαλύτερο θυμό, αναφορικά με αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να επιθυμεί να νιώθει περισσότερο θυμό από όσο βιώνει σε μία παρόμοια στιγμή, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Μία γυναίκα, η οποία θα ήθελε να εγκαταλείψει το βίαιο σύντροφό της αλλά δεν έχει τη θέληση να το κάνει, ίσως να ήταν περισσότερο ευτυχισμένη, αν ένιωθε λιγότερη αγάπη γι’ αυτόν, προσθέτουν.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σχετικά με τα επιθυμητά τους συναισθήματα, καθώς και για τα συναισθήματα που βιώνουν στην πραγματικότητα, στη ζωή τους. Εξέτασαν επίσης το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, αλλά και τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζουν. Η μελέτη βρήκε ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι βίωναν περισσότερα επιθυμητά συναισθήματα, ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα συναισθήματα ήταν ευχάριστα ή δυσάρεστα.

Η μελέτη αξιολόγησε μία κατηγορία δυσάρεστων συναισθημάτων, η οποία είναι γνωστή ως αρνητικά συναισθήματα αυτο-ενδυνάμωσης, τα οποία περιλαμβάνουν το μίσος, την εχθρότητα, το θυμό και την περιφρόνηση. Οι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο φόβος, η ενοχή, η θλίψη ή η ντροπή, δηλώνουν οι ερευνητές. Τα ευχάριστα συναισθήματα που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη, περιλαμβάνουν την ενσυναίσθηση, την αγάπη, την εμπιστοσύνη, το πάθος, την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό.

Η μελέτη αυτή πιθανόν να αποσαφηνίσει τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουν πολλοί άνθρωποι για τα συναισθήματά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στους δυτικούς πολιτισμούς, ειδικά στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να αισθάνονται συνεχώς όμορφα. Ακόμη και αν τον περισσότερο καιρό αισθάνονται όμορφα, μπορεί να εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα έπρεπε να νιώθουν ακόμα καλύτερα, γεγονός, το οποίο στο τέλος, τους καθιστά λιγότερο ευτυχισμένους.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr
Φωτογραφία:  Yuliya Kosolapova / pexels.com