Τρ. Νοέ 29th, 2022

Ινδονησία: Φρένο… σε όλες τις εξαγωγές φοινικέλαιου λόγω ελλείψεως λαδιού

A child helps her parents work on a palm oil plantation in Sabah, Malaysia, Monday, Dec. 10, 2018. With little or no access to daycare, some young children in Indonesia and Malaysia follow their parents to the fields, where they are exposed to toxic pesticides and fertilizers. (AP Photo/Binsar Bakkara)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πλήρες εμπάργκο από σήμερα στις εξαγωγές φοινικέλαιου επέβαλε η Ινδονησία, η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως. Το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την αγορά φυτικών ελαίων.

Η χώρα  είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλούς μήνες με ελλείψεις και άνοδο της τιμής του μαγειρικού λαδιού στην εσωτερική της αγορά. Οι αρχές ανησυχούν ότι αυτό θα οξύνει την κοινωνική αναταραχή.

Χθες Τετάρτη οι αρχές διευκρίνισαν ότι το εμπάργκο αφορά το σύνολο των εξαγωγών των λαδιών, περιλαμβανομένου του ακατέργαστου και του επεξεργασμένου φοινικέλαιου.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο είχε υπογραμμίσει χθες το βράδυ ότι ο εφοδιασμός του πληθυσμού της χώρας αποτελεί «την ύψιστη προτεραιότητα».

Η Ινδονησία αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού, καθώς οι παραγωγοί προτιμούν να στέλνουν τα αποθέματά τους στο εξωτερικό για να εκμεταλλευθούν και την άνοδο των τιμών.

Πρόθεση των αρχών  είναι η επανεκκίνηση  τον εξαγωγών όταν η τιμή του μαγειρικού λαδιού θα έχει πέσει και πάλι στις 14.000 ρουπίες (97 σεντς) στη χώρα, αφού τις τελευταίες εβδομάδες σημείωσε άνοδο κατά 70%.

Από την αρχή του έτους παρατηρούνται στην Ινδονησία προβλήματα στον ανεφοδιασμό φοινικέλαιου, το οποίο στη χώρα χρησιμοποιείται ως μαγειρικό λάδι. Πολλοί Ινδονήσιοι αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες σε ουρές έξω από κέντρα τα οποία διανέμουν επιδοτούμενο φοινικέλαιο.

Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου προέρχεται από την Ινδονησία, με την Ινδία, την Κίνα, την ΕΕ και το Πακιστάν να είναι οι βασικές χώρες που το εισάγουν. Πέρυσι η χώρα είχε εξάγει 34,2 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου.

Το φοινικέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή πολλών προϊόντων, όπως καλλυντικά, αλλά και τροφίμων.

Οι τιμές των βρώσιμων ελαίων έφτασαν ήδη σε ιστορικά υψηλές τιμές τον Μάρτιο λόγω του ανεπαρκούς εφοδιασμού παγκοσμίως εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί εξαγωγείς ηλιέλαιου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, ertnews.gr