Καλλιάνοι: Σε αυτό το χωριό βρήκαμε τα πιο νόστιμα τυριά

korinthosTV
4 Min Read

Κοινοποίηση ειδήσεων

Oδηγώντας προς τη Στυμφαλία και λίγο πριν φτάσουμε, κάναμε μια στάση στο χωριό Καλλιάνοι του οροπεδίου. Εκεί, ένα οικογενειακό τυροκομείο επιμένει να παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του. Δεν γινόταν να μην το επισκεφθούμε.

Οι Καλλιάνοι, που απέχουν μόλις 35 χιλιόμετρα από το Κιάτο, είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους, ανάμεσά τους και η οικογένεια Λέγγα, που άρχισε να ασχολείται με την τυροκόμηση το 1936. Ο Μάρκος Λέγγας και η σύζυγός του, Όλγα, που διατηρούσαν και το παντοπωλείο στο χωριό, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την παραγωγή φέτας από το υπόγειο του σπιτιού τους. Ήταν όμως τόσο το μεράκι τους που το 1960 απέκτησαν το δικό τους σύγχρονο τυροκομείο παρασκευάζοντας, εκτός από φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι και μυζήθρα.

Ο Μάρκος Λέγγας, γιος του κυρίου Κώστα και της Αθηνάς, έχει αναλάβει το κομμάτι της παραγωγής και μάς ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Οι Κορίνθιοι αγάπησαν και υποστήριξαν τα προϊόντα, κι έτσι το τυροκομείο, που αργότερα ονομάστηκε Στυμφαλία Α.Ε., έγινε γρήγορα γνωστό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η δουλειά πέρασε στα χέρια του γιου του ζευγαριού, Κώστα, όπως εκείνος μετέπειτα συνεργάστηκε με τα δικά του παιδιά, Μάρκο και Όλγα, που έχουν αναλάβει σήμερα την επιχείρηση: ο Μάρκος στην παραγωγή, η σύζυγός του, Πέννυ, στον ποιοτικό έλεγχο και η αδελφή του, Όλγα, στα οικονομικά. Από το 1994, ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, ενώ, από το 2002, η Στυμφαλία Α.Ε. προχώρησε στην τυποποίηση των προϊόντων της.

Από το 2002 τα τυριά της Στυμφαλίας ΑΕ τυποποιούνται και πωλούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Το τυροκομείο πραγματικά είναι πρότυπο στο είδος του, με τις αυτοματοποιημένες γραμμές γιαούρτης και φέτας να είναι από τις πιο σύγχρονες της Ελλάδας. Το γάλα συλλέγεται καθημερινά με τα εξειδικευμένα οχήματά τους από τις κοντινές περιοχές και οι συνταγές τους είναι παραδοσιακές και δεν έχουν αλλοιωθεί στο χρόνο.

Οι εγκαταστάσεις του τυροκομείου είναι υπερσύγχρονες, όμως οι συνταγές παρασκευής τυριών και γιαουρτιών παραδοσιακές. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Ενδεικτικό είναι ότι έχουν καταφέρει όχι μόνο να δίνουν τα προϊόντα τους σε πολλούς νομούς της Πελοποννήσου και εστιατόρια της Αθήνας, αλλά να κάνουν και σημαντικές εξαγωγές στη Νέα Ζηλανδία, στον Καναδά, στην Αμερική, στην Αυστραλία και σε χώρες της Ευρώπης.

Η τυροκόμιση γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με γάλα που συλλέγεται καθημερινά από τις κοντινές περιοχές. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Δίπλα από το τυροκομείο η οικογένεια διατηρεί κατάστημα λιανικής που, πέρα από τα τυριά τους (φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο, γραβιέρα, ημίσκληρα χειροποίητα τυριά για σαγανάκι και σχάρα αλλά και πεντανόστιμο κατσικίσιο), θα δοκιμάσετε αυθεντικό ρυζόγαλο, πρόβειο και στραγγιστό γιαούρτι καθώς και βούτυρο γάλακτος.

Στο κατάστημα λιανικής της οικογένειας Λέγγα ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να προμηθευτεί τα προϊόντα τους. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Επίσης, στο κατάστημα υπάρχει κρεοπωλείο με ντόπια κρέατα, όπου δουλεύει ο συνεργάτης τους Ηρακλής Οικονομόπουλος, και τμήμα με παραδοσιακά προϊόντα του τόπου. Έτσι, όταν θα περάσετε από εκεί, θα έχετε τη δυνατότητα να φέρετε σπίτι όλη τη νοστιμιά της Κορινθίας και να φτιάξετε μοναδικά πιάτα.

www.tovima.gr

Share This Article