Κυ. Ιούν 26th, 2022

Κικίλιας: Δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες 30 ετών – SMS θα υπενθυμίζει στους πολίτες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ακόμη και µήνυµα στο κινητό µας θα στέλνει το υπουργείο Υγείας ώστε να µας ενηµερώνει για όλες τις απαραίτητες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, προκειµένου να προστατευθούµε από σοβαρά νοσήµατα. Αυτή είναι μία από τις αλλαγές που προωθεί με το νέο του νομοσχέδιο ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» αποκάλυψε τι θα περιλαμβάνει το νέο του νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου.

«Μέχρι σήµερα νοµοθετήθηκαν δύο φορές αλλαγές στη Δηµόσια Υγεία, αλλά ουδέποτε εφαρµόσθηκαν στην πράξη. Ο σχεδιασµός που κάναµε θα ευνοήσει όλους τους πολίτες σε βάθος χρόνου, ώστε να προλαµβάνονται τα νοσήµατα. ∆ε φέρνουµε το νοµοσχέδιο στη Βουλή για µικροκοµµατικά οφέλη, αλλά δηµιουργείται ένα θεσµικό πλαίσιο που δεν υπάρχει και µε το οποίο φιλοδοξούµε να αλλάξουµε τον τρόπο που λειτουργεί το δοµηµένο κράτος, υλοποιώντας τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει ο υπουργός Υγείας. 

Τρεις μεγάλες αλλαγές στο σύστημα Δημόσιας Υγείας

1. Η χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών µε βάση τη συµπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής τους. Γι’ αυτό και θα ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί της χώρας, τόσο οι οικογενειακοί όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής, ώστε να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα προβλήµατα που πιθανώς να αντιµετωπίσουν στο µέλλον οι πολίτες µε βάση τις συνήθειές τους (κάπνισµα, αλκοόλ κ.λπ.).

2. Η δεύτερη σηµαντική αλλαγή του συστήµατος δηµόσιας υγείας θα περιλαµβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυµπτωµατικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες, µε βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δηµιουργηθεί. Όπως διαβεβαιώνει ο Βασίλης Κικίλιας: «Το υπουργείο Υγείας είναι εκείνο που οφείλει να ενηµερώνει τους πολίτες για το ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν προληπτικά. Εµείς είµαστε υποχρεωµένοι να τους προστατεύουµε. Γι’ αυτό θα αξιοποιήσουµε κάθε µέσο επικοινωνίας ώστε να εντοπίζουµε κάθε συµπολίτη µας ξεχωριστά και να τον ενηµερώνουµε. Πλέον µιλάµε για προσωποποιηµένη πληροφόρηση».

3. Αλλάζει ριζικά ο συντονισµός όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε δήµους και περιφέρειες, τον οποίο αναλαµβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραµµα πρόληψης. Μέχρι σήµερα, άλλωστε, όλες οι υγειονοµικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν αυτοβούλως, χωρίς καµία καθοδήγηση. Η ένταξή τους στην οµπρέλα του υπουργείου Υγείας θα είναι υποχρεωτική.

Τέσσερις είναι οι βασικές νόσοι από τις οποίες πάσχουν οι Ελληνες

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Υγείας, στα οποία και στηρίζεται όλη η ανασυγκρότηση της Δηµόσιας Υγείας, τέσσερις είναι οι βασικές νόσοι από τις οποίες πάσχουν οι Έλληνες: καρδιαγγειακά νοσήµατα, νεοπλασµατικές νόσοι, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ).

1 δισ. ετησίως για το κάπνισμα

Οι τέσσερις αυτές βασικές ασθένειες από τις οποίες νοσούν οι Ελληνες οφείλονται κατά τα 2/3 στην κακή διατροφή, στη µη άθληση, στο κάπνισµα και στο αλκοόλ. Μάλιστα, ειδικά σε ό,τι αφορά στο κάπνισµα ο Βασίλης Κικίλιας υπενθυµίζει: «Περίπου 20.000 συνάνθρωποί µας πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισµα, ενώ 700.000 ηµέρες νοσηλείας οφείλονται στον καπνό και το όλο κόστος στο σύστηµα υγείας αγγίζει το 1 δισ. ευρώ ετησίως».

Ατοµικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε πολίτη

Σύµφωνα µε τις διατάξεις του νοµοσχεδίου, όλοι οι γιατροί της χώρας (οικογενειακοί αλλά και αυτοί της πρώτης επαφής, ανεξαρτήτως ειδικότητας) θα είναι υποχρεωµένοι να δηµιουργήσουν τον ατοµικό ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε πολίτη. Για όσους ήδη διαθέτουν φάκελο (περίπου 1,5 εκατ. πολίτες), αυτός θα ενισχυθεί µε τα επιπλέον στοιχεία και τις συνήθειές τους, ώστε να µπορούν να εκτιµηθούν οι κίνδυνοι για καθέναν ξεχωριστά. Μέχρι σήµερα ο ατοµικός ηλεκτρονικός φάκελος περιείχε µόνο ιατρικά δεδοµένα των ασθενών, ενώ πλέον θα προστεθούν και όσα µπορούν να αποβούν µοιραία για τη ζωή τους, όπως είναι οι κακές συνήθειες. Τα δεδοµένα θα προστατεύονται πλήρως µε το απόρρητο, όπως άλλωστε προβλεπόταν και σε περσινό νοµοσχέδιο της προηγούµενης κυβέρνησης.

Μόλις γίνει η χαρτογράφηση όλων των πολιτών της χώρας, θα ξεκινήσει η προσωποποιηµένη ενηµέρωση. «Θα χρησιµοποιήσουµε κάθε σύγχρονο µέσο για να ενηµερώσουµε τους πολίτες για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουν» αναφέρει ο υπουργός Υγείας και συµπληρώνει: «Οι εξετάσεις αυτές θα είναι δωρεάν και θα γίνονται είτε σε δηµόσιες δοµές είτε στον ιδιωτικό τοµέα µε την πλήρη κάλυψη του ΕΟΠΥΥ».

Δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες 30 ετών

Ειδικότερα για τις γυναίκες, µε βάση τον σχεδιασµό, που βρίσκονται στην ηλικία των 30 ετών θα προβλέπεται δωρεάν µαστογραφία. Οι άνδρες στα 50 έτη ή όποια άλλη ηλικία προσδιορίσει η Εθνική Αρχή θα µπορούν να κάνουν εξετάσεις προστάτη, ενώ προληπτικός έλεγχος θα προβλέπεται και για τα παιδιά, µε βάση και την κληρονοµικότητά τους. Να σηµειωθεί ότι σήµερα περίπου 9 στις 10 διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τοµέα µε την αποζηµίωση του ΕΟΠΥΥ και µια συµµετοχή των ασθενών.

Στόχος να µηδενιστεί η συµµετοχή των πολιτών στα διαγνωστικά κέντρα

Γι’ αυτό και ο Βασίλης Κικίλιας σχεδιάζει µέσα στους πρώτους µήνες του νέου έτους να προχωρήσει σε διαπραγµάτευση µε τα διαγνωστικά κέντρα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιµή για τον ΕΟΠΥΥ, µε στόχο να µηδενιστεί η συµµετοχή των πολιτών. «Ο ΕΟΠΥΥ είναι µονοψώνιο, γι’ αυτό και θα προχωρήσω σε διαπραγµάτευση µε τους παρόχους, “αγοράζοντας” ουσιαστικά πακέτο εξετάσεων για συγκεκριµένο αριθµό πολιτών που θα προκύψει από τη χαρτογράφηση του πληθυσµού» τονίζει.

Mε sms ή email θα υπενθυμίζεται στους πολίτες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις

Οι πολίτες που θα χρειάζονται µια συγκεκριµένη εξέταση θα ενηµερώνονται ο καθένας ξεχωριστά γραπτώς, µέσω e-mail, ή sms στο κινητό, ή ακόµη και τηλεφωνικά, προκειµένου να τους υπενθυµιστεί ο προσυµπτωµατικός έλεγχος.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε παιδιά έως 4 ετών

«Όλες οι δράσεις πρόληψης θα είναι, πλέον, διατοµεακές. Θα πρέπει να διασυνδεθούν οι υπηρεσίες υγείας των δήµων και των περιφερειών µε αυτές του ΕΟ∆Υ αλλά και του ΕΣΥ, ώστε να υπάρχουν κοινά προγράµµατα πρόληψης σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, µετά τη χαρτογράφηση των κινδύνων σε όλη τη χώρα, θα συντάξουµε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο και θα εφαρµόσουµε παντού. Στα σχολεία, στις γειτονιές, στους κατοίκους των αποµακρυσµένων περιοχών. Εχουµε ήδη σχεδιάσει ειδικές δράσεις για την πρόληψη των µεταδιδόµενων νοσηµάτων, των σεξουαλικώς µεταδιδόµενων νοσηµάτων, αλλά, µεταξύ άλλων, και για τους εµβολιασµούς, τα οποία και θα προωθήσουµε µε τους πιο σύγχρονους τρόπους – ακόµη και µέσα από το ∆ιαδίκτυο. Ενδεικτικά να σας πω σχετικά µε την πρόληψη ότι εισάγουµε ένα νέο µέτρο, αυτό του υποχρεωτικού εµβολιασµού για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έως την ηλικία των 4 ετών µε εκείνα τα εµβόλια τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών θα κρίνει ότι πρέπει να εµβολιάζονται», υπογραµµίζει ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: star.gr