Τρ. Απρ 16th, 2024

Λίμνη Δόξα – Απόδραση στον «Κορινθιακό παράδεισο»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Λίμνη δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φενεού Κορινθίας, στις υπώρειες του όρους Πεντέλεια (Ντουρντουβάνας) και Αροανίων (Χελμού) πλησίον των οικισμών Αρχαίας Φενεού (Καλύβια) και Πανοράματος (Φονιά) και σε μικρή απόσταση από τη Μονή Αγίου Γεωργίου, απέχει δε οδικώς από τη Γκούρα 8 με 10 χιλιόμετρα.

Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η λίμνη σχηματίζεται από τα νερά που ρέουν από τα παραπάνω βουνά. Το όνομα Δόξα το πήρε από το μικρό ποτάμι που ξεκινούσε απο την περοχή και κατέληγε σε καταβόθρες κοντά στο όρος Σαιτά, στα Νότια του οροπεδίου του Φενεού. Αλλά και η ίδια περιοχή ήταν γνωστή ως “Στού Δόξα”.

Το ποτάμι και η περιοχή το όνομα Δόξα πρέπει να το έχει πάρει από κάποιο οικισμό με το ίδιο όνομα που υπήρχε στην περιοχή. Στην αρχαιότητα το ποτάμι αυτό ονομαζόταν Αροάνιος, αναφέρεται δε και ως Ανίας. Σκοπός της κατασκευής του φράγματος ήταν η άρδευση του οροπεδίου του Φενεού.

Στην περιοχή της λίμνης υπήρχε παλιά η Μονή του Αγίου Γεωργίου η οποία προς το τέλος του 17ου αιώνα μεταφέρθηκε βορειοδυτικά και ψηλότερα στη σημερινή της θέση. Διατηρήθηκε όμως το εκκλησάκι του μοναστηριού αυτού, που ήταν γνωστό ως παλιομονάστηρο και σήμερα, μετά την κατασκευή του φράγματος, έχει πάρει το όνομα του Αγίου Φανουρίου.

Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται Νότια στην άκρη της Λίμνης και επικοινωνεί με τη στεριά με στενή εδαφική λωρίδα. Ο Φενεός με τη μοναδική Λίμνη Δόξα, έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία», αφού η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, θυμίζοντας αλπικά τοπία και λίμνες, ενώ τα χωριά που την περιτριγυρίζουν είναι πραγματικά πανέμορφα.

Τα χωριά του Φενεού: – Γκούρα : Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, με μία πανέμορφη πετρόκτιστη πλατεία, βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας, με αρχοντικά του 19ου αιώνα, αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία. – Μοσιά:

Το πρώτο χωριό που συναντά κανείς με το που φτάνει στην περιοχή. – Καλύβια:  Η Αρχαία Φενεός με πολλά αξιοθέατα και πράγματα να δείτε. – Μεσινό : Χωριό στο οποίο μπορείτε να πάρετε μία ανάσα, να απολαύσετε το φαγητό σας ή τον καφέ σας. – Συβίστα: Με τη μοναδική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. – Πανόραμα : Όπως λέει και το όνομά του, ένα χωριό με εκπληκτική θέα, στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Η περιοχή της Λίμνης που έχει κηρυχθεί ως περιοχή ΝATURA είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δέχεται πολλούς επισκέπτες.


Michael Miller