Σα. Ιούλ 27th, 2024

Λουτράκι: Η μαγική Λίμνη του Ηραίου (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Ηραίο ήταν ένα ιερό αφιερωμένο στη θεά Ήρα και βρίσκεται σε έναν μικρό όρμο του Κορινθιακού κόλπου στο τέλος της χερσονήσου Περαχώρας, στο δυτικό άκρο της οροσειράς των Γερανείων. Το Ηραίο – ένα από τα πιο σημαντικά και πλούσια σύνολα της αρχαϊκής εποχής στον Ελλαδικό χώρο-  και η λίμνη Βουλιαγμένης, μία γαλάζια λίμνη σαν αληθινός παράδεισος βρίσκονται σε απόσταση 25χλμ από την πόλη του Λουτρακίου.

Η λίμνη Βουλιαγμένης, με μήκος δύο χιλιόμετρα και πλάτος ένα χιλιόμετρο, έχει όμορφα σημεία για κολύμπι. Τα νερά είναι ρηχά και βαθαίνουν ομαλά, ενώ στις όχθες της σας υποδέχεται το πανέμορφο Ypanema! Αμμουδερή πλαζ με φυσικές σκιές σκηνοθετούν ένα μοναδικό τοπίο ικανό να ταξιδέψει και τους πιο δύσπιστους επισκέπτες.

Εκτός από τον ναό της Ήρας, που είναι ασυνήθιστης κατασκευής, έχουν βρεθεί και τα ερείπια αρκετών άλλων κατασκευών, όπως μια στοά σε σχήμα L, μια μεγάλη δεξαμενή, τραπεζαρίες και ένα δεύτερο πιθανό κατάλοιπο προγενέστερου ναού. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του ναού της Ηρας Ακραίας του 6ου αιώνα π.Χ. σε συνδυασμό με την ειδυλλιακή θέση και τα ερείπια του 9ου αιώνα π.χ. της αψιδωτής δομής παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο πολιτιστικά όσο και αρχιτεκτονικά.

Ο Φάρος Μελαγκάβι, γνωστός και ως Φάρος του Ηραίου καθώς βρίσκεται δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, βρίσκεται στη χερσόνησο Αγρίλαος, στον κόλπο Αλκυονίδων Νήσων. Ο Φάρος χτίστηκε το 1897, ενώ το έτος 1947 ανακαινίστηκε στη σημερινή του μορφή. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής πέτρινου φάρου και είναι ένας από τους 10 ομορφότερους στην Ελλάδα με χιλιάδες φωτογραφίες στα Social Media.

Μεταξύ του Ηραίου και της Περαχώρας, βρίσκεται η λίμνη Ηραίου, η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτης (αναφορά στην απομακρυσμένη γεωγραφική θέση της πάνω στο ακρωτήριο).

Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου, στο τέρμα της χερσονήσου της Περαχώρας. Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί εκτός του ιερού της Ήρας, τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας στοάς σε σχήμα Γ, μια μεγάλης υδροδεξαμενής, αίθουσες φαγητού και ένας δεύτερος μικρότερος ναός. Κέντρο ήταν το ιερό της Ήρας, στο λιμανάκι κάτω από το σημερινό φάρο Μελαγκάβι. Η περιοχή κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης. Η κορινθιακή τέχνη, των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων, θα ήταν ατελέστατα γνωστή, χωρίς τα ευρήματα της Περαχώρας. Οι ανασκαφές (1930-1933), εκτείνονται σε όλη την περιοχή του Ηραίου, και τα γειτονικά ιερά Ήρας Ακραίας και Λιμενίας. Η έρευνα επεκτάθηκε ως τη λίμνη της Βουλιαγμένης, όπου βεβαιώθηκαν κατάλοιπα νεολιθικής, πρώιμης ελλαδικής αλλά και μυκηναϊκής εποχής, ενώ εικάζεται ότι εδώ υπήρχε σημαντική πόλη με το όνομα Ηραίον. Τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής υποδεικνύουν ότι η πόλη Οινόη βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Σχοίνου, και ο συνοικισμός Θερμά, τοποθετείται μέσα στην πόλη του Λουτρακίου.

Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τον έλεγχο της περιοχής από το Άργος, τα Μέγαρα ή την Κόρινθο, πιθανότερη φαίνεται η εκδοχή να ήταν υπό τον έλεγχο της τελευταίας καθώς η είσοδος του ιερού ήταν προσανατολισμένη προς τα αρχαία λιμάνια της Κορίνθου. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο εδώ χτίστηκαν ιδιωτικές οικίες, δείγμα πως η περιοχή δεν ήταν πλέον ιερή.

Εδώ φημολογείται ότι έθαψε τα δολοφονημένα παιδιά της η Μήδεια, εγκαταλείποντας την Κόρινθο.

Στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου υπάρχει ένας φάρος, στολίδι για ολόκληρη την Πελοπόννησο. 

Πρόκειται για το φάρο στην  Άκρα Μελαγκάβι, γνωστόν και ως «Φάρος Ηραίον» (από τον αρχαίο ναό της Ηρας που βρίσκεται κοντά του). 

Ουσιαστικά ο φάρος χωρίζει τη βόρεια  είσοδο του όρμου της Κορίνθου  από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια. Ο φάρος, που οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου πρωτολειτούργησε το 1897.
Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε, ενώ το 1982  ηλεκτροδοτήθηκε (ως τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο). 

Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί σήμερα τον εκπληκτικό αυτό φάρο μπορεί να πάει εκεί οδικώς από το Λουτράκι προς την λίμνη της Βουλιαγμένης.

Για να προσεγγίσει κανείς τον φάρο πρέπει να αφήσει το Ι.Χ και να ακολουθήσει βατό μονοπάτι περίπου 300 μ. Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός.