Κυ. Μαρ 3rd, 2024

ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΚΗΤΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Πανηγυρίζον Ι. Ησυχαστήριο Αγ. Γερασίμου Λουτρακίου χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό την Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ομιλώντας για την παράδοση του κηρύγματος στην Εκκλησία μας και επισημαίνοντας ότι μπορεί κατά την τουρκοκρατία να μην υπήρξε κηρυκτικό έργο αλλά μέσω των εκκλησιαστικών ύμνων διδάσκονταν οι πιστοί τα λίγα γράμματα που μπορούσαν ώστε να κατανοούσαν το περιεχόμενό τους. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τον βίο του Αγίου Γερασίμου ερμηνεύοντας ένα τροπάριο από την λιτή και επεξηγώντας ότι Τον τιμούμε γιατί με την άσκηση και την εγκράτειά Του εξάγνισε την ψυχή Του, μετατρέποντας το σώμα Του σε κατοικία του Θεού. Όπως εξάλλου ψάλλουμε και στο Απολυτίκιο Του είναι των Ορθοδόξων προστάτης και υπέρμαχος, ζώντας ισαγγελικό βίο και το όνομά Του σημαίνει βραβείο, καθώς είναι αυτός που βραβεύεται από τον Θεό για την ζωή Του. Αν επομένως, με αυτόν τον απλό και βιωματικό τρόπο βάλουμε τους Αγίους στην ζωή μας, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, τότε θα καταστούμε απείραστοι από τον Διάβολο.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην γενέτειρα του Αγίου Γερασίμου, στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας και στον εκεί Ι. Προσκυνηματικό Ναό Του, πλησίον του Αρχοντικού των Νοταράδων.

Την διακονία του Ι. Άμβωνα, ο Ποιμενάρχης μας, ανέθεσε τιμητικά στον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Λεωνίδα Σανιδά, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ομίλησε για τον μήνα Αύγουστο, ως τον μήνα που τιμούμε την Παναγία μας και ερμήνευσε τις Ευαγγελικές περικοπές, από το Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστού Λουκά, που αναγιγνώσκονται στις Θεομητορικές εορτές.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά στην σπουδαία οικογένεια των Νοταράδων και σε όλα όσα προσέφεραν στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία και στην Εκκλησία. Εξέφρασε την χαρά του, που για ακόμα μία φορά βρέθηκε στην γενέτειρα του Αγίου, αλλά παράλληλα εξέφρασε και την θλίψη του για την άσχημη κατάσταση και την εγκατάλειψη του περίφημου «Αρχοντικού των Νοταράδων», επισημαίνοντας ότι παρόλο που η κτιριακή αναβάθμιση και συντήρησης του δεν είναι ευθύνη είτε του Δήμου είτε της Εκκλησίας, ωστόσο θα συσκεφτούν με τον Δήμαρχο κ. Βλάσιο Τσιώτο για να πράξουν το καλύτερο δυνατόν.

Αμέσως μετά τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης των Προκατόχων του κυρού Παντελεήμονος Καρανικόλα, μερίμνει του οποίου ανεγέρθη ο Ι. Ναός του Αγίου Γερασίμου στα Άνω Τρίκαλα και κυρού Γερασίμου Γαρδέλη, όπως επίσης και των Μητροπολιτών Κεφαλληνίας Πολυκάρπου Βαγενά και Γερασίμου Φωκά, του Επισκόπου Αβύδου Γερασίμου Παπαδόπουλου και του Μοναχού Γερασίμου (Στυλιανού) Παπαδόπουλου.

Μετά το πέρας της Ι. Πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μετέβη για προσκυνηματικούς λόγους στην πλησιόχωρη Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου όπου τέλεσε Δέηση, απηύθυνε λόγους πνευματικής οικοδομής στην Ι. Αδελφότητα και παρακάθησε μαζί με τους συνοδούς του στην Τράπεζα, που παρέθεσαν οι Μοναχές της Ι. Μονής.