Πε. Ιούν 13th, 2024

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη με 94% ακρίβεια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη που δείχνει τη μέγιστη ακρίβεια συγκριτικά με τις τρέχουσες διαγνωστικές μεθόδους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η εξέταση αίματος «PSE» (Prostate Screening EpiSwitch) είναι 94% ακριβής – ξεπερνώντας το τεστ αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα. Η ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι το νέο τεστ δείχνει σημαντικές δυνατότητες για τον πιο ακριβή και γρήγορο διαγνωστικό προσυμπτωματικό έλεγχο του προστατικού καρκίνου.

Το τεστ αναπτύχθηκε από την Oxford Biodynamics σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας (UEA), το Imperial College του Λονδίνου και το Imperial College NHS Trust.

Ο καρκίνος του προστάτη  σκοτώνει έναν άνδρα κάθε 45 λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες και σκοτώνει έναν άνδρα κάθε 45 λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει ο καθηγητής Dimitry Pshezheyskiy  από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ενιαία εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη. Οι εξετάσεις αίματος PSA είναι από τις πιο χρησιμοποιούμενες, μαζί με φυσική ψηλάφιση, μαγνητικές τομογραφίες και βιοψίες.

Νέα εξέταση αίματος πιο αξιόπιστη και με μεγαλύτερη ακρίβεια

«Ωστόσο, οι εξετάσεις αίματος PSA δεν είναι αξιόπιστες για τον έλεγχο του προστατικού προστάτη και μόνο περίπου το ¼ των ανθρώπων που υποβάλλονται σε βιοψία προστάτη λόγω αυξημένου επιπέδου PSA έχουν τελικά καρκίνο. Υπήρξε λοιπόν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα εξέταση αίματος πιο αξιόπιστη και με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Η ομάδα του UEA αξιολόγησε το νέο τεστ PSE, το οποίο συνδυάζει το παραδοσιακό τεστ PSA με ένα επιγενετικό τεστ EpiSwitch, σε μια πιλοτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 147 ασθενείς. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματά του με εκείνα του τυπικού τεστ PSA διαπίστωσε ότι το PSE ενισχύει σημαντικά την ακρίβεια ανίχνευσης για τους άνδρες σε κίνδυνο.

«Όταν δοκιμάζεται στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου ενός ανδρικού πληθυσμού σε κίνδυνο, το τεστ PSE δίνει μια ταχεία και ελάχιστα επεμβατική διάγνωση καρκίνου του προστάτη με εντυπωσιακή απόδοση. Αυτό υποδηλώνει πραγματικό όφελος τόσο για διαγνωστικούς όσο και για προληπτικούς σκοπούς», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Δρα. Jon Burrows, Διευθύνων Σύμβουλος της Oxford Biodynamics: «Υπάρχει σαφής ανάγκη στην καθημερινή κλινική πρακτική για μια εξαιρετικά ακριβή εξέταση αίματος που θα μπορεί να ελέγξει τους άνδρες για καρκίνο του προστάτη και να εντοπίσει με ακρίβεια αυτούς που κινδυνεύουν, ενώ θα περισώσει αυτούς που μέχρι τώρα υφίστανται περιττές, δαπανηρές και επεμβατικές διαδικασίες

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancers.