Πα. Ιούν 14th, 2024

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022 ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ την ΚΥΡΙΑΚΗ 1 η ΜΑΗ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα – σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτάει χαρακτήρα ενάντια στον πόλεμο που γίνεται στη γειτονιά μας και ενάντια στην ακρίβεια.

 Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μια σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων στο μακροχρόνιο, σκληρό ανταγωνισμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη.

Απαιτούμε τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τον πόλεμο, από τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με τους χιλιάδες νεκρούς άμαχους, τα κύματα των προσφύγων, τις ισοπεδωμένες πόλεις.

 • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
 • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
 • Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός τον πόλεμο!

Η σημερινή οικονομία “αντέχει” ο λαός να πληρώνει κάθε χρόνο πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και τώρα να πληρώνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά “δεν αντέχει” την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές-λαϊκές κατοικίες, δεν αντέχει να παρθούν μέτρα ανακούφισης της ακρίβειας σε βασικά είδη κατανάλωσης και των αυξήσεων στην ενέργεια. Tην ώρα που η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10% η κυβέρνηση δεν συζητά καν καμιά αύξηση για τους εργαζόμενους οδηγώντας τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Τα λεγόμενα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελούν εμπαιγμό για τον λαό.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν δεχόμαστε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα είδη λαϊκής ανάγκης.

Τα αιτήματα της Γενικής Απεργίας της 6ης του Απρίλη παραμένουν και αποτελούν τις διεκδικήσεις μας:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την  αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
 • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016 – 17.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και γενναία μείωση στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κοκ.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
 • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
 • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στους ΟΤΑ και το υπόλοιπο δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.