Τε. Δεκ 11th, 2024

Παραδόθηκε από την Περιφέρεια στην ΕΦΑ Κορινθίας το ολοκληρωμένο έργο για την προστασία της αρχαίας διόλκου, στον Ισθμό

Κοινοποίηση ειδήσεων

“Το μέλλον ανήκει στην Κορινθία” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην -παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα- εκδήλωση για την παράδοση, από την Περιφέρεια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, του ολοκληρωμένου έργου προστασίας της όδευσης της αρχαίας Διόλκου.

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο -προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ- χρηματοδότησε η Περιφέρεια μέσω της ΕΥΔΕΠ του ΠΕΠ Πελοποννήσου καθώς και το υπουργείο Πολιτισμού, τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως “καθοριστική” τη συμβολή του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στην μελέτη του.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΘΕΜΕΛΗ

Ωστόσο, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στάθηκε στο θλιβερό γεγονός της πρόσφατης εκδημίας του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη, αναφερόμενος “στην τεράστια προσφορά του στην επιστήμη της αρχαιολογίας” και επισημαίνοντας ιδιαίτερα “το έργο της ζωής του, που ήταν η ανασκαφή και ανάδειξη παγκοσμίως της αρχαίας Μεσσήνης”

“Χρωστούμε πολλά ως χώρα σε αυτόν, τον ευεργέτη αρχαιολόγο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

ΠΛΕΓΜΑ ΕΡΓΩΝ

Συνεχίζοντας στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, σημείωσε ότι πέρα από τη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο προστασίας της αρχαίας διόλκου, στην περιοχή του Ισθμού υλοποιείται παράλληλα ένα πλέγμα και άλλων έργων.

Μεταξύ αυτών, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην στερέωση των πρανών της διώρυγας του Ισθμού που υλοποιείται από την κυβέρνηση, στην δημιουργία από την Περιφέρεια ενός πεζόδρομου παράλληλα στην διώρυγα από την πλευρά της Πελοποννήσου, όπως και στην αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη του εναπομείναντος -μετά την διάνοιξη της διώρυγας- τμήματος της διόλκου, η οποία υπήρξε τεράστιο έργο της αρχαιότητας που αποτέλεσε πηγή πλούτου και ισχύος για την Κόρινθο εκείνης της εποχής. Σε αυτό το τελευταίο, τόνισε ο περιφερειάρχης, ο κύριος συντελεστής ήταν η ΕΦΑ Κορινθίας.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Παράλληλα, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι στα τελευταία 4 χρόνια η περιφερειακή Αρχή “έκανε μια τεράστια προσπάθεια για την περιοχή του Ισθμού -αλλά και την Κορινθία γενικότερα-, με πολλά από τα έργα μας βεβαίως να συνδέονται και με την προσπάθεια της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής, γιατί ο καθένας χτίζει πάνω στις βάσεις που έχει αφήσει κάποιος προηγούμενος”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης. Και συνέχισε:

“Διαθέσαμε περί τα 11 εκ ευρώ για μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα που αφορούν στον πολιτισμό, μεταξύ των οποίων το Λαογραφικό Μουσείο, η υποστήριξη του πνευματικού έργου της Μητρόπολης Κορίνθου για το διορθόδοξο κέντρο, το ξεκίνημα της διαδικασίας για τον φωτισμό του κάστρου στον Ακροκόρινθο -κι αυτή είναι μια ενδεικτική αναφορά, καθώς δεν αναφέρομαι σήμερα σε έργα που αφορούν στην εκπαίδευση, όπως οι υποδομές του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου ή οι παρεμβάσεις σε πολλά σχολεία”.

Ευελπιστώ ότι αυτή η προσπάθεια στον τομέα του πολιτισμού θα συνεχιστεί, σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας καθώς, όπως τόνισε, “υπάρχει στην περιοχή της Κορινθίας -όνομα παγκοσμίως γνωστό- πλήθος αρχαιολογικών χώρων που πρέπει να αναδειχθούν. Εκτιμώ ότι υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αυτό που χρειάζεται είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία” υπογράμμισε ο Π. Νίκας, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε:

“Ολα είναι πολιτισμός. Ως παράδειγμα αναφέρω το περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο που δημιουργείται από την Περιφέρεια εκατέρωθεν της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι, ένας χώρος πολιτισμού 800 στρεμμάτων. Οπως πολιτισμός είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων, έργο που ολοκλήρωσε η περιφερειακή μας Αρχή και το οποίο τις επόμενες ημέρες θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός, έργο το οποίο ξεκίνησε η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή” δήλωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος καταλήγοντας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι “το μέλλον ανήκει στην Κορινθία”.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡ. ΔΗΜΑΣ

“Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί όχι υποχρέωση, αλλά καθήκον μας” δήλωσε από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο οποίος εξέφρασε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια, στα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη της στην Κορινθία, στην ΕΦΑ Κορινθίας, όπως στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρ. Δήμας έκανε ειδική αναφορά στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, επισημαίνοντας τον ενωτικό χαρακτήρα του χαιρετισμού του αναφορικά με την διαχρονικότητα των έργων, ενώ παράλληλα τόνισε το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Π. Νίκας για την περιοχή του Ισθμού -“την πύλη της Πελοποννήσου”- χρηματοδοτώντας σειρά σημαντικών έργων σε αυτή, με έμφαση τόσο στην ανάδειξή της, όσο και στην προστασία των πολυπληθών επισκεπτών της.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Σκοπό του εν λόγω έργου αποτελεί η μακροχρόνια προστασία της όδευσης της αρχαίας Διόλκου από την θαλάσσια διάβρωση, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες συντήρησης των μελών, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του μνημείου. Το έργο περιλαμβάνει ανέλκυση των διάσπαρτων βυθισμένων μελών του μνημείου, δημιουργία θαλάσσιου φράγματος κατά μήκος της διόλκου και σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν, που κατασκευάστηκε κατά τμήματα με πρανή θωρακισμένα από φυσικούς ογκόλιθους λατομείου και κατά τμήματα με κατακόρυφο μέτωπο που διαμορφώνεται με προκατασκευασμένα πλωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η κατασκευή της διόλκου στην αρχαιότητα προέκυψε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και συνδέεται με την τυραννίδα του Περίανδρου στην Κόρινθο.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στη σημερινή εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων – Περαχώρας Γιώργος Γκιώνης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Γιώτα Κασσίμη, καθώς και η εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα.

Παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Κορινθίας, εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας κ.α.