Σα. Ιούλ 20th, 2024

Παρακολουθούσαν τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ και «ξάφριζαν» σπίτια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, της οποίας τα μέλη ήταν Ρομά και διέπραξαν δεκάδες κλοπές σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας,

Πρόκειται για διαρρήξεις οικιών και εταιρείας, ληστεία και κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Πιερίας και Πέλλας.

Πρόκειται για Ρομά, οι οποίοι είχαν απασχολήσει ξανά κατά το παρελθόν τις Αρχές και είχαν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους. Τα μέλη της σπείρας συγκρότησαν την εν λόγω εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τα τέλη Οκτωβρίου 2022, προκειμένου να προβαίνουν κατ’ επάγγελμα με την ίδια η διαφορετική σύνθεση κάθε φορά στην τέλεση αξιόποινων πράξεων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Σύμφωνα με το thestival.gr, μετέβαιναν σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό την διάρρηξη οικιών και την ακόλουθη αφαίρεση χρημάτων, κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων από το εσωτερικό τους. Συνήθως επέλεγαν αραιοκατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα, χωριά και παρυφές πόλεων κυρίως τις ώρες που οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν.

Μάλιστα, σε μια περίπτωση απώθησαν και χτύπησαν τον ένοικο του σπιτιού σε περιοχή των Σερρών και στη συνέχεια απείλησαν ότι θα πυροβολήσουν.

Την υπόθεση εξάρθρωσης της σπείρας παρουσίασε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος, Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο υπαστυνόμος Β’ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Στο πλαίσιο ερευνών αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τέσσερις εξ’ αυτών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στα Υψώματα Διαβατών και σε περιοχέςτων Σερρών από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας με την συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών και ΟΠΚΕ της ίδιας υποδιεύθυνσης.

Πρόκειται για Ρομά, ηλικίας 54, 32, 46 και 37 ετών -πατέρας με γιο και θείος με ανιψιό- σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος δύο ακόμη μελών (1 εκ των οποίων βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος σε Κέντρο Κράτησης για έτερα αδικήματα), σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, πλαστογραφία, «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» και «Παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις».

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας αποτελούσαν:

 • η επιλογή αραιοκατοικημένων περιοχών και η λήψη μέτρων προστασίας,
 • η χρήση οχημάτων με μεγάλη ιπποδύναμη και
 • η μεταβολή του εξωτερικού χρωματισμού των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν καθώς και η τοποθέτηση κλεμμένων ή πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας ώστε να αντιστοιχούν σε έτερα υπαρκτά αυτοκίνητα ίδιου τύπου, προκειμένου να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές.

Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, καθώς και έτερων Υπηρεσιών Αστυνομικών Διευθύνσεων της Βόρειας Ελλάδας, προέκυψε ότι στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας τους, τα προαναφερόμενα μέλη διέπραξαν 84 αξιόποινες πράξεις, ενώ η συνολική «λεία» που αποκόμισαν εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στο ύψος των 200.000 ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα διέπραξαν:

 • 64 διαρρήξεις οικιών (τετελεσμένες και σε απόπειρα) και 1 διάρρηξη εταιρείας,
 • 18 κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας και
 • 1 ληστεία.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, σε οικίες των μελών του κυκλώματος, καθώς και σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 • Το συνολικό χρηματικό ποσό των 2.100 ευρώ ως προερχόμενο από αξιόποινες πράξεις,
 • Ηλεκτρονικές συσκευές,
 • Κοσμήματα,
 • 1 αεροβόλο όπλο,
 • 1 μεταλλικό κυτίο με μολυβένιες βολίδες αεροβόλου όπλου και 3 κενές αμπούλες,
 • Εργαλεία,
 • Πλήθος συσκευασιών αρωμάτων,
 • 2 φορητοί πομποδέκτες, συντονισμένοι στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και 2 φορητοί πομποδέκτες ενδοεπικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι μέρος των αντικειμένων αναγνωρίστηκε από τους ιδιοκτήτες τους και αποδόθηκε σε αυτούς, ενώ ερευνάται η νόμιμη κατοχή έτερων εκ των κατασχεθέντων αντικειμένων.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν πέντε αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις.

lawandorder.gr