Σα. Ιούλ 2nd, 2022

Ποιοι θα παίρνουν το επίδομα 534 ευρώ έως και τον Σεπτέμβριο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση οι τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι δικαιούνται την ειδική αποζημίωση σκοπού των 534 ευρώ από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο είναι οι εξής:

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης

Πρόκειται για επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες είτε μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας είτε να δηλώνουν νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, η αναστολή αφορά μόνο τον Ιούνιο, καθώς από 1η Ιουλίου καλείται να επιστρέψει στην εργασία το 100% των εργαζομένων.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού

Πρόκειται για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας μπορούν να ανασταλούν έως και δύο μήνες, δηλαδή έως και τα τέλη Ιουλίου.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.

Εργαζόμενοι σε εποχικά ξενοδοχεία

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι σε εποχικά ξενοδοχεία (σ.σ. λειτουργούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) έχουν το δικαίωμα λαμβάνειν του επιδόματος των 534 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου τετράμηνου.

Έτσι, οι εργοδότες δύνανται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας από την 1η Ιουνίου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η νομοθεσία προβλέπει ρήτρα άρσης της αναστολής εργασίας και επιστροφής στην ενεργή απασχόληση, στις εξής περιπτώσεις:

  • Εφόσον υπάρχει πληρότητα 20%, ανακαλείται η άρση της σύμβασης εργασίας για το 1/3 των εργαζόμενων.
  • Εφόσον υπάρχει πληρότητα 50%, ανακαλείται η άρση της σύμβασης εργασίας για το 2/3 των εργαζόμενων.
  • Εφόσον υπάρχει πληρότητα 80%, ανακαλείται η άρση της σύμβασης εργασίας για το σύνολο των εργαζόμενων.

Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που θα παραμείνουν κλειστά

Τέλος, όσοι εποχικά εργαζόμενοι δεν εργαστούν φέτος, λόγω μη επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων που απασχολούνται, τότε είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.